Nejvýraznější moment českého brankáře přišel v 68. minutě. Coquelin těsně před vápnem fauloval a k přímému kopu se postavil Oscar. Nebezpečná situace. Zkušený gólman ovšem prudkou a umístěnou střelu k tyči zlikvidoval, za což ho pochválil i Ivanovič, který předtím zkoušel Čecha znervóznit. Excelentní zákrok, hlásili britští komentátoři zápasu.

Jediný gól Arsenalu vstřelil už ve 24. minutě Alex Oxlade-Chamberlain, jenž byl vyhlášen mužem zápasu.

A právě on chválil novou posilu. "Už předtím jsme byli dobrý tým, ale on nás zvedl. Je to skvělý hráč a hned ukázal, jak dobrý to byl nákup," řekl 21letý anglický reprezentant. Podobně hovořil i nedělní muž s páskou, Per Mertesacker. "Získali jsme díky němu tolik zkušeností," prohlásil německý obránce.

Střetnutí mezi vítězem ligy a šampionem FA Cupu přineslo atraktivní fotbal. Důležitý byl pro Čecha i moment ještě před výkopem: fanoušci Chelsea, v jejímž dresu patřil jedenáct let k oporám a oblíbencům fanoušků, se nezlobili. Nepískali, naopak i jako soupeře ho přivítali potleskem.

Bývalí spoluhráči se také zachovali "přívětivě" - dlouho jej ani pořádně neprověřili, protože si nedokázali poradit s obranou Arsenalu. Naopak na druhé straně se Kanonýrům povedla rychlá akce, po které se Oxlade-Chamberlain hezky uvolnil ve vápně a vyslal přesně umístěnou ránu do vzdálenější šibenice.

Střelecké trápení Arsenalu v duelech s Chelsea skončilo - po 506 minutách. Červená radost ve Wembley!

Opodvědět mohl před pauzou Ramires, ale jeho hlavička z bezprostřední blízkosti minula tyč. A pak už nic.

Až po změně stran Chelsea zabrala, vytvářela si výrazný tlak, jenže se nedostávala k přímému ohrožení branky. Čech většinou řešil jen závary. Až v 68. minutě naplno předvedl své umění. Ano, to byl onen přímý kop Oscara. Gólman zlikvidoval i nebezpečí z následného rohu, kdy musel dvakrát vyrážet balon.

Arsenal si vedení pohlídal a po dvou vítězstvích na přípravných turnajích přidal mnohem cennější trofej.

Reakce Josého Mourinha? "Byli jsme lepší, Arsenal jen bránil… Šli do toho hodně takticky, ale gratuluji."

Portugalský kouč bezprostředně po zápase o Čechovi nemluvil. Jeho protějšek ano. "Petr Čech měl na utkání vliv možná i v tom, že hráči soupeře podvědomě věděli, že musejí vystřelit ideálně, aby ho překonali, a to je možná brzdilo," řekl trenér Arsenalu Arséne Wenger, který se dočkal první výhry nad velkým rivalem Mourinhem po 14 zápasech.

Anglický fotbalový Superpohár:

Arsenal - Chelsea 1:0 (1:0)
Branka: 24. Oxlade-Chamberlain.