Legendární ofenzivní hráč byl rád, že jej v čele tabulky reprezentačních kanonýrů vystřídal právě Rooney.

"Samozřejmě nemohu popřít, že jsem zklamaný, protože odteď už nedržím rekord. Ale na druhou stranu jsem nadšený, že je to Wayne, kapitán mého milovaného klubu a reprezentace, který rekord nyní drží," řekl Charlton, jenž drtivou většinu kariéry spojil s Manchesterem United, za který hraje i Rooney.

"Jsem si jistý, že Wayne tenhle rekord bude mít v držení dlouho. A je jasně vidět, že ještě dlouho bude dávat góly za svůj klub i za národní tým," dodal sedmasedmdesátiletý Charlton.

Rooney nemohl uvěřit tomu, že 45 let starý rekord dokázal překonat už v 29 letech. "Být nejlepším střelcem své země ještě před třicátým rokem života, o tom nemůžete ani snít. Je to ohromná pocta a samozřejmě největší úspěch mé kariéry. Věděl jsem, že v posledních zápasech se to blíží a teď se sen stal skutečností," prohlásil Rooney.

Rooney se probral pod koučem Hodgsonem

Svůj první gól dal v září 2003 proti Makedonii a v sedmnácti letech se tehdy stal nejmladším střelcem v historii anglické reprezentace. O dvanáct let později se z penalty dočkal rekordní trefy, byť si švýcarský gólman Yann Sommer na jeho střelu sáhl.

"Věděl jsem, že je to pro mě velká chvíle a jen jsem si vybral kout branky, kam to kopnu. Snažil jsem se dát co největší ránu a pro brankáře to bylo těžké. Sáhl si na to, ale naštěstí to bylo příliš prudké," popsal Rooney svůj rekordní gól. "Asi jste viděli, že mě trochu přemohly emoce. Jsem nesmírně pyšný. Jsem rád, že se to povedlo a můžu se soustředit na úspěch na Euru," dodal Rooney.

Po zápase mu v šatně zatleskal celý tým a trenér Roy Hodgson mu předal dres se symbolickým číslem 50. "Prošel jsem si kolem roku 2008 obdobím, kdy se mi za reprezentaci střelecky nedařilo. Ale od té doby, co přišel Roy, jsem pod ním dal hodně gólů. Jsem mu vděčný, že mi dal na hřišti volnost, kterou mám rád," uvedl nový rekordman.