O případu informovala organizace FARE, jež pro evropskou fotbalovou unii UEFA monitoruje rasistické incidenty. Banán přiletěl na hřiště zhruba po osmi minutách, kdy Rostov poprvé skóroval, a zůstal na trávníku minimálně dalších patnáct minut. Utkání skončilo 2:2.

Středeční incident opět připomněl problém rasismu v ruském fotbale, a to dva roky předtím, než se v zemi uskuteční mistrovství světa. Jedním z pořadatelských měst bude i Rostov na Donu. "Tenhle banán by nás mohl přijít draho. Něco takového by nemělo být tolerováno nikdy, ale teď už vůbec ne," uvedl čestný prezident ruského svazu Vjačeslav Koloskov.

Neblahou zkušenost má i Roberto Carlos

Hráči tmavé pleti působící v ruské lize mají s rasismem své zkušenosti. Hozený banán se nevyhnul ani takové hvězdě, jakou byl brazilský obránce Roberto Carlos. Současný ligový šampion CSKA Moskva už má také za sebou několik trestů od UEFA za rasistické prohřešky včetně opičích skřeků namířených na soupeřovy hráče.

Rasistický incident prožili i v samotném Rostově, jehož kouč Igor Gamula byl v roce 2014 suspendován ruským svazem za nevhodné poznámky na adresu svých afrických svěřenců. Ti pod ním nadále odmítli hrát a kouč byl od prvního mužstva přeřazen k mládeži, kde je dosud.

ČTĚTE TAKÉ: Vaclík zachránil Basilej od debaklu na Arsenalu, Bayern poprvé prohrál