Vacek by mohl být náhradou za Tomáše Rosického. Hráč, jenž se neprosadil v Itálii, po návratu do Čech paběrkoval. Jenže v létě posílil Gliwice a pod vedením kouče Radoslava Látala pookřál. Tak moc, že je z něj kometa polské ligy.

"Gliwice jsou největší překvapení v Polsku, je to zajímavá fotbalová bašta a Kamil patří k nejlepším hráčům tamní ligy," řekl Vrba.

A co kouč sdělil novinářům v případě Limberský? Tentokráte byl sdílnější. "Měl jsem s ním několik pohovorů, vysvětlil jsem mu pravidla, které chci, aby dodržoval, a doufám, že to tak bude. Záleží jen na něm, zda v týmu zůstane. Ale po sportovní stránce si nominaci zaslouží," podotkl.

Dočkal ano, Krejčí ne

Překvapením je nominace v poslední době neviditelného Bořka Dočkala, jemuž se vůbec nepovedl zápas jeho Sparty v Plzni. Zatímco on zůstává v mužstvu, další hráči z Letné chybí - Ladislav Krejčí kvůli formě, David Lafata i kvůli zranění.

"Podle slabší formy z minulého zápasu bych nemohl nominovat víc lidí, neskládám tým podle posledního víkendu," dodal Vrba.

Naopak přijede i brankář Petr Čech, jemuž schází jediný start k vyrovnání rekordu Karla Poborského v počtu zápasů za Česko.

"S Petrem jsem mluvil a chtěl být v nominaci, pak to pro mě bylo strašně jednoduché. Každopádně ale odchytá určitě jen jeden zápas. Cítíme, že je třeba vyzkoušet další brankáře, prostor by tak mohl dostat i Tomáš Koubek," uvedl Vrba.

Důležitější? Srbsko

Další tři jména doplní kouč v pátek, po čtvrtečních vystoupeních klubů v Evropské lize. "Půjde o jednoho obránce a dva záložníky," přiblížil trenér národního týmu.

Češi hrají se Srbskem (13. listopadu v Ostravě) a v Polsku (17. listopadu ve Vratislavi).

"Důležitější pro mě bude asi zápas v Ostravě, kde by měl být vyprodaný stadion. V Polsku ale zase hrajeme proti účastníkovi mistrovství Evropy, který má dobrý kádr. Budeme chtít uspět v obou zápasech, ale domácí zápas je trošičku výš," dodal Vrba, který v Ostravě v minulosti působil jako hráč i trenér.

Nominace fotbalové reprezentace na přípravné zápasy:

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec)
Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), David Limberský (Plzeň), Tomáš Sivok (Bursaspor), Michal Kadlec (Fenerbahce Istanbul), Marek Suchý (Basilej).
Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Jiří Skalák (Mladá Boleslav), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Josef Šural (Liberec), David Pavelka Liberec, Jaroslav Plašil (Bordeaux), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Kamil Vacek (Gliwice).
Útočníci: Matěj Vydra (Reading), Tomáš Necid Bursaspor), Milan Škoda (Slavia).