Proč? V polovině června Slavia oznámila, že Buchu přeřazuje do juniorky kvůli sporu o novou smlouvu. Hráčova agentura Sport Invest do ní požadovala zanést výstupní klauzuli ve výši 1,5 milionu eur (asi 39 milionů korun). O tom v Edenu nechtěli ani slyšet. A tím rozpoutali nevídaný kolotoč. Zastavil se v úterý, kdy hráč ve Slavii vypověděl smlouvu a upsal se na čtyři roky Plzni.

Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a FC Fastav Zlín 4. května v Praze. Bogdan Vatajelu.
Neklidné léto fotbalových týmů: Slavia vyhlíží Egypťana, Sparta hledá tvář

Jen pro upřesnění: výstupní klauzule je jakási doložka o možném odchodu kamkoli a kdykoli za předem danou částku. V některých špičkových soutěžích má tradici už několik let a suma na papíře šplhá do astronomických výšin. Ostatně vezměte si případ Ronaldo - Real Madrid měl jeho angažmá původně "pojištěné" na miliardu eur, leč pak klauzuli snížil. Na sto milionů eur. A to už mohl Juventus zaplatit.

České prostředí je jiné a na rozdíl od zahraničních top soutěží nastupují fotbalisté s vidinou přestupu do ciziny. Kvůli klauzuli přišla Slavia například o obránce Lüftnera. Měnit zajeté pořádky začala až po zájmu italských klubů o Součka.

Teplice - Slavia
Dobojováno. O milionářské Lize mistrů může snít Slavia

S trucováním a vynuceným přestupem Buchy se červenobílí pochopitelně nehodlají smířit. "Obdrželi jsme výpověď, následně hráč přestal plnit smluvní povinnosti a neúčastnil se tréninků. S výpovědí ani postupem hráče a jeho agentů nesouhlasíme," oznámilo vedení Slavie s dovětkem, že kauzu teď mají právníci a klub se k ní nadále nebude vyjadřovat.

Slavia i agenti hájí své zájmy

Slavia nechtěla nechat utéct svého fotbalistu, kterého vychovala. Agenti hodlali výstupní klauzulí zjednodušit jeho případný přestup. Ač to vypadá jako neřešitelný problém, mnozí fanoušci mají jasno: klub neudělal nic špatně.

Antonín Barák se raduje z reprezentačního gólu.
Antonín Barák: Slavia nabízela víc než Udine. Já chtěl ale ven

"Deset let stavíte dům, dáváte energii, čas a peníze. Když je skoro hotový a chcete bydlet, tak někdo přijde a řekne, že můžete bydlet, pěkně se o něj starat, ale když za něj někdo dá 1,5 milionu, tak se stěhujete. A je jedno, že jste ho mohli prodat za 5 milionů, postavíte si nový. Líbí?" zdůvodňoval na Twitteru rozčarování vedení nad Buchovými kroky klubový boss Jaroslav Tvrdík.

Talent dostal i přes odmítnutí smlouvy možnost odjet s týmem na soustředění, ale sám to odmítl. Jenže ani klub z Edenu není v roli chudinky. Chválit nelze vystupování a neprofesionální přístup k jednání. Vrcholem všeho byla ješitnost (konec spolupráce s agenturou Sport Invest, jež zastupuje Buchu a další hráče Slavie).

Podnikatel Jiří Šimáně.
Spolumajitel Travel Service Jiří Šimáně: Slavia by to bez Číňanů měla těžké

Plzeň neváhala, Buchu má na čtyři roky

Bucha nyní zaměstnává právníky. Stojí takový hráč Plzni za to? V kádru úřadujících mistrů mají jasno. "Je prototypem moderního středního záložníka, který zvládá na vysoké úrovni veškeré herní činnosti," pochvaloval si po podpisu čtyřleté smlouvy plzeňský generální manažer Alois Šádek. Až přijede Bucha v dresu Plzně do Edenu, nečeká ho vlídné přijetí. "Zrádce," označují jej fanoušci červenobílých barev na sociálních sítích.

Nastoupí do akce Sbor rozhodců?

Luděk Pernica.
Luděk Pernica se sžívá s plzeňskou kabinou: Je super

Je zřejmé, že hráči jsou hodně ovlivnění agenty, ale každý dospělý jedinec má právo volby. A Bucha si zvolil Plzeň. Ta za něj ještě nedávno nabízela 15 milionů, ale po výpovědi smlouvy přešel Bucha na západ Čech zadarmo.

Momentálně je registrován jako hráč Viktorie Plzeň a Slavia má možnost obrátit se na takzvaný Sbor rozhodců. "Je zřízený právě pro posuzování sporů z profesionálních smluv mezi kluby a hráči. Záležitostí se bude zabývat pouze v případě, že Buchovu výpověď klub napadne," vysvětluje tiskový mluvčí Fotbalové asociace České republiky Michal Jurman.

Jak vše dopadne? Zůstane fotbalista v Plzni, nebo se vrátí do Edenu a půjde do juniorky? Zřejmě bude platit varianta číslo 1.

Adolf Šádek
Manažer Viktorie Plzeň Šádek: Nemůžeme se plácat po ramenou. Musíme jít dál