Pelta se návrh rozhodl předložit proto, že se mu nezdála táhnoucí se kauza takzvané Křetínského tašky a údajného uplácení v loňském utkání Jablonec - Plzeň.

"Ve fotbale je teď neskutečný guláš, ta věc nám hodně škodila. A rozhodli jsme se tak proto, že jenom policie má reálnou šanci opravdu něco vyšetřit. My jsme na fotbalové půdě byli bezbranní. U disciplinární komise ty kauzy, kde se dostaly do roviny tvrzení proti tvrzení, byly těžko prokazatelné. Disciplinárka nemá potřebné páky," uvedl Pelta po jednání výkonného výboru.

Předseda disciplinárky Jiří Golda však v reakci na rozhodnutí výkonného výboru rezignoval na funkci a řekl, že za vším vidí snahu zamést korupční kauzy pod koberec.

Sám Pelta je prý alergický na termín, že výkonný výbor rozhodnutím vyhlásil neoficiální amnestii pro ty, kteří se dopustili, nebo v budoucnu dopustí korupčního jednání.

"Tak to přece není. Co jsme udělali, je naopak transparentní a čisté. Žádné kauzy přece nezastavujeme. Pokud policie dospěje k nějakému závěru, pak můžeme zahájit řízení na své půdě a tresty jsou podle disciplinárního řádu pak jasné," prohlásil Pelta, podle kterého řešení korupčních kauz nyní brzdila právě dvojkolejnost při vlastním vyšetřování policie a disciplinárky. "Fotbale ale nemá legislativu, aby se dobral pravdy," zopakoval Pelta.

Pomáhá Křetinskému? Prý ne!

Odmítl i teorii, že asociace šetření probíhající kauzy přerušila proto, že disciplinárka hrozila trestem sparťanskému šéfovi a vlivnému podnikateli Danielovi Křetínskému kvůli tomu, že jí stále nedodal konkrétní důkazy o nestandardních praktikách v řízení profesionálních soutěžích. O tom Křetínský už v polovině září právě Peltu informoval.

"Žádné nařízení jsme ve prospěch pana Křetínského neohnuli, nechceme nikomu pomáhat nebo dávat výhodu. Na druhou stranu se tady oznamovatel korupce dostává do situace, že by měl být trestaný za poškození jména fotbalu," připomněl Pelta termín 7. února, do kterého měl Křetínský dodat důkazy. To už ale po není aktuální.

Pelta nechce zbytečně platit

Fotbalová asociace středečním rozhodnutím nechat korupci výhradně v rukou policie chce podle Pelty předejít situacím, kdy disciplinárka v předstihu vynesla verdikt a poškození se pak mohli domáhat náhrady škody, když je vzápětí nepotrestal soud.

Jako příklad Pelta uvedl předchozí aféru týkající se údajného předávání úplatků při zápase Olomouc - Bohemians Praha, během které disciplinárka potrestala Olomouc čtyřmilionovou pokutou a odpočtem devíti bodů a Bohemians Praha pak pokutou ve výši šest milionů a patnáctibodovým odpočtem. Soud však opakovaně všechny obviněné osoby, které v kauze figurovaly, zprostil obžaloby. "Bojím se unáhlených kroků, na které bychom pak mohli doplatit, když by po FAČR chtěl někdo vymáhat škodu," líčil Pelta.