"Pro Barcelonu je to historický den. Vítej, Xavi," řekl v přímém přenosu vysílaném na youtube kanálu klubu předseda "Blaugrana" Joan Laporta. "Děkuju všem. Nechci se dojímat, ale stalo se. Mám husí kůži. Tohle je největší klub na světě. Budu tvrdě pracovat, abych dostál očekáváním vás fanoušků. Barcelona nebere remízu nebo porážku. Musíme vyhrát všechny zápasy," uvedl Xavi.

Zadlužený barcelonský klub prochází hlubokou krizí po odchodu hvězdného Lionela Messiho do Paris St. Germain. V domácí soutěži z 12 zápasů vyhrál jen čtyři, v sobotu remizoval na hřišti Celty Vigo 3:3, přestože o poločase vedl o tři branky. V Lize mistrů po dvou úvodních porážkách 0:3 a následných dvou hubených výhrách 1:0 hrozí Barceloně poprvé po 21 letech vyřazení už ve skupinové fázi.

Frank Lampard se vítá s fanoušky Chelsea.
Zidane, Lampard, teď i Xavi? Připomeňte si návraty legend v trenérském saku

Vedení Katalánců před necelými dvěma týdny po ligové prohře na hřišti nováčka Vallecana 0:1 odvolalo trenéra Ronalda Koemana, mužstvo od té doby připravoval jako prozatímní kouč Sergi Barjuán. Minulé úterý představitelé aktuálně devátého týmu La Ligy odletěli do Dauhá, aby vyjednali Xaviho uvolnění z Al Sáddu. Obě strany se na tom dohodly v pátek. Podle španělských médií za to Barcelona zaplatila Al Sáddu pět milionů eur (přes 126 milionů korun).

"Vrátil jsem se připravený. Moje DNA se nezměnila. Musíme vzít věci do vlastních rukou, držet míč, vytvářet si šance a hrát intenzivně. Naším úkolem je zachránit hodně věcí, které jsme ztratili," konstatoval Xavi, který v úterý mužstvo poprvé povede na tréninku.

Trenér fotbalistů Barcelony Ronald Koeman.
Vypadni! Napětí v Barceloně sílí. Naštvaní fanoušci si počkali na Koemana

Jednačtyřicetiletý bývalý záložník nastupoval v dresu "Blaugrana" v letech 1998 až 2015, během nichž s klubem získal osm ligových titulů a čtyřikrát vyhrál Ligu mistrů. Se španělskou reprezentací ovládl mistrovství světa a dvakrát evropský šampionát. V roce 2019 v Kataru odstartoval trenérskou kariéru a v uplynulé sezoně tým bez porážky dovedl k titulu. V květnu s Al Sáddem prodloužil smlouvu do roku 2023.