Utkání s Norskem se bude hrát v Edenu 5. března.

Z obvyklých hráčů, které povolával Vrbův předchůdce Michal Bílek, chybí v nominaci záložníci Jaroslav Plašil z italské Catanie a Petr Jiráček z Hamburku. Kvůli zranění jsou potom mimo hru stoper Tomáš Sivok a útočník Libor Kozák.

Mimochodem - zaujalo ho hned pět sparťanů a jen dva hráči z Plzně.

Hloušek má silnou pozici v Norimberku

Novinka? Po delší době se do týmu vrací záložník Adam Hloušek. Naposledy na něj Bílek vsadil v březnu roku 2011 v kvalifikaci o mistrovství Evropy. Někdejší hráč Slavie a Jablonce však Vrbu hodně zaujal dobrými výkony v Norimberku.

"Viděl jsem ho v Bundeslize, v Norimberku si vytvořil silnou pozici a chválí ho i trenér," řekl Vrba na dnešní tiskové konferenci. "Může hrát dva posty, levá obrana i záloha. Je málo českých hráčů, kteří by v týmu měli tak silnou pozici jako Adam v Norimberku," dodal.

V nominaci na Nory je i sparťanský záložník Ladislav Krejčí, který se zranil v pondělním ligovém duelu s Brnem. Vrba čeká na výsledky dalších vyšetření. "Byl jsem na zápase Sparty, viděl jsem, že je problém. Mluvil jsem s lékařem a řešení je jednoduché. Když bude v nominaci na zápas s Bohemkou, bude v nominaci, když ne, tak na Norsko nebude," řekl Vrba.

Mladí hráči z jednadvacítky jsou zajímaví

Nový reprezentační kouč nezařadil do své první nominace žádného úplného nováčka, ale připustil, že o některých jménech uvažoval. Spekulovalo se například o sparťanském obránci Pavlu Kadeřábkovi.

"Hlavně v jednadvacítce jsou hráči zajímaví a uvažovali jsme, jestli je nominovat. Ale nechceme jednadvacítku oslabovat v přípravě na domácí Euro v roce 2015," řekl Vrba. "Nechceme, aby v áčku pak třeba odehráli dvě minuty," dodal.

Vrbu čeká proti Norům premiéra u týmu, který převzal v prosinci po odchodu z Plzně.

V posledním vzájemném souboji čeští fotbalisté podlehli v létě 2011 v Oslu jasně 0:3. V následných přípravných duelech změří reprezentanti v květnu síly s Finskem a v červnu s Rakouskem.

Brankáři:
Petr Čech (Chelsea)
Tomáš Vaclík (Sparta)
Obránci:
František Rajtoral (Hannover)
Theodor Gebre Selassie (Brémy)
Marek Suchý (Basilej)
Ondřej Mazuch (Dněpropetrovsk)
David Limberský (Plzeň)
Michal Kadlec (Fenerbahce Istanbul)
Záložníci:
Tomáš Rosický (Arsenal)
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck)
Vladimír Darida (Freiburg)
Bořek Dočkal (Sparta)
Josef Hušbauer (Sparta)
Adam Hloušek (Norimberk)
Ladislav Krejčí (Sparta)
Daniel Kolář (Plzeň)
Útočníci:
David Lafata (Sparta)
Matěj Vydra (West Bromwich)