Když se Vrba rozhodl odejít z Plzně, byl známý kritik v šoku. Teď už si však někdejší reprezentant a člen zlatého týmu z olympiády v Moskvě uvědomuje, že lepší čas ke změně ani nemohl nastat.

"Po tom, co dokázal v Plzni, je pro reprezentaci úplně ideálním trenérem. Navíc, když to vezmeme z druhé strany, národní tým už na tom nemůže být hůř," tvrdí Vízek. "Věřím, že náš ústup zastaví," dodává s optimismem v hlase.

Čtěte také: Vrba poprvé promluvil. S reprezentací chce na Euro a vsadí na mládí

Ostatně - stejně to vidí i fotbalová veřejnost. A to jak lidé, co fandí Plzni, tak i ti, kteří drží palce Spartě, Brnu nebo Ostravě.

Mohlo by to jít i bez Rosického

Fakt, že Češi jej chtěli u reprezentace, může být důležitý. Vrba dostal smlouvu na čtyři roky a má plno času výběr poskládat dle svého gusta. "Po sportovní stránce jej čeká dost práce. Měl by tým zkonsolidovat, dát mu tvář," přibližuje Vízek.

Po odchodu Karla Brücknera dalo českému dresu sbohem hodně hráčů z "bronzové" generace Eura 2004.

A teď není jisté, zda v národním týmu neskončí i Tomáš Rosický. "Ale mohlo by to jít i bez něj. Vrba má k dispozici dobré záložníky v čele s Daridou, Jiráčkem, Pilařem… Hlavní je, aby hráli," dodává legenda z dob Československa.

"Má dobrou generaci, jsou tu Vydra, Kadlec, Kozák…,"

Přesto mohou nastat problémy. Jedna nebo dvě porážky prý nebudou hrát roli, ale kdyby se nedařilo ani na podzim, mohl by se Vrba dostat do situace, kterou tak moc dobře poznal jeho předchůdce Michal Bílek.

Bude pod mnohem větším tlakem

"Novináři jej nepotopí a u lidí je teď miláčkem národa. Jenže to nemusí trvat věčně. Stačí pár špatných tahů, pár špatných reakcí a hned bude problém," upozorňuje Vízek s tím, že práce na Strahově bude úplně jiná než v Plzni.

Více videa a taktiky, méně osobního kontaktu.

A hlavně - do řemesla mu budou mluvit i ti, co by neměli. Agenti. "To je největší nástraha práce u reprezentace. Vím, jak to chodilo za Petra Rady a Michala Bílka. Chtějí prosadit své hráče a dělají cokoliv…" podotýká Vízek.

Vrba dosud nikdy nedal na rady a prosby ostatních (vyjma asistentů a možná Pavla Horvátha). Rozhodoval se podle sebe. Teď by měl možná zvednout telefon, všem agentům zavolat a říct jim: "Pánové, teď tomu šéfuju já a ne vy."

"Tlak, to bude jediná nepříjmenost, kterou bude řešit," uzavírá Vízek.