"Je toho hodně," přiznal Vrba s narážkou na absence.

Z pěti záložníků, kteří nastoupili v základní sestavě při červnové prohře 1:2 na Islandu, je zdravý pouze Bořek Dočkal. Zranění vyřadila ze středopolařů kapitána Tomáše Rosického, Václava Pilaře, Jaroslava Plašila i Lukáše Váchu. "Zásah je to velký. Na druhou stranu přiznávám, že bych po Islandu stejně určitě nějaké změny udělal," prohlásil Vrba.

Přesto zůstává optimistou. "Jsem přesvědčený, že pro nové hráče může být nominace novým impulzem. Věřím, že ti hráči, kteří dostanou příležitost poprvé a možná i ve větším prostoru na hřišti, jsou schopni to zvládnout. A pro nás je to trošku změna," dodal.

Ve výběru na Kazachstán a Lotyšsko figuruje hned pět hráčů, kteří se představili v červnu na evropském šampionátu jednadvacítek v Česku. Další jsou navíc mezi náhradníky.

"Někteří odvedli na turnaji velmi slušné výkony a pokračují v tom dál. Nebyl důvod se nedat cestou mladých hráčů, kteří třeba u A-mužstva toho prostoru ještě tolik neměli, ale hlavně na ME ukázali, že mají kvalitu. To byl hlavní impulz toho, proč ty změny nastaly," vysvětlil Vrba.

Je mu jasné, že nadcházející duely budou klíčové. Češi jsou na postupovém druhém místě o tři body před Nizozemskem. "Pokud teď neuhrajeme šest bodů, situaci si strašně zkomplikujeme. Zkomplikovali jsme si to už na jaře, kdy jsme nezvládli hlavně duel s Lotyšskem. Chceme uhrát maximum, kdybychom ztratili nějaké body, hodně by nás to bolelo," uvedl Vrba.

Před pár dny jeho asistent Karel Krejčí zamířil jako hlavní trenér do Plzně, Vrba to ale za problém nepovažuje. Také další asistent Zdeněk Svoboda pracuje zároveň v klubu ve Spartě.

"Všichni víme, že Sparta a Plzeň jsou hlavní dodavatelé hráčů do národního týmu. Naopak si myslím, že mi to může i ulehčit práci, že budu mít informace z Plzně i Sparty přímo od mých kolegů. To může být svým způsobem i výhoda," dodal Vrba.