"Bezodkladně začnu pracovat," slíbil Malík v prvním oficiálním projevu. 47letý funkcionář dosud zastával post ředitele marketingové firmy STES. "Vážím si vaší důvěry a mám radost ze silného mandátu," řekl přítomným delegátům poté, co získal dohromady 175 hlasů. 

Od začátku přitom v Nymburku vládlo dusno. Čekalo se hašteření: správně. Dvě stovky delegátů (přesně 202) těžko hledaly společnou řeč. Aby toho nebylo málo, došlo i na vyhrožování.

Výsledky volby šéfa FAČR:
* Hlasy z české komory: Malík 120, Fousek 7 (1 neplatný)
* Hlasy z moravské komory: Malík 55, Fousek 18 (1 nehlasoval)

V sále to zašumělo krátce před jedenáctou hodinou, jakmile začali hovořit zástupci Evropské fotbalové unie (UEFA) a Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

„Míč je na vaší straně. Jistě si uvědomujete, jaká rizika hrozí, pokud nezvolíte předsedu. Došlo by na sankce. Místo vašich lidí by tu vládla naše normalizační komise. A nezapomeňte, že hlavně stát vám dává hodně peněz,“ řekl ukrajinský funkcionář Grigorij Surkis.

Při slovech o dohledu zazněl pískot, což rozladilo maltského pozorovatele Bjorna Vassalla. „Zdá se mi, že to neberete vážně. Apeluji na vás, abyste zvolili předsedu,“ vzkázal.

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.
Lidé si Berbra zaškatulkovali, říká kandidát na předsedu Malík

Následoval projev Romana Bebra, současného místopředsedy asociace.

Během patnácti minut zmínil snad všechno, co vás napadne. Řeč se točila kolem snahy upravit stanovy, kdy hovořil o váze Sparty a Hulína, dotkl se „citlivé“ normalizace, mluvil o rozhodčích i Palestině. „Není to legrace. Ptám se: nejsme exoti?“

Odpověď daly následující minuty. Nejdříve se muselo hlasovat o stanovách, jenže zazněl návrh o tajné volbě. A o tom se muselo hlasovat – tajně.

„A nezapomeňte, musíte kroužkovat,“ řekl delegátům předseda volební komise Jiří Kureš, jenž evidoval několik neplatných hlasů. Co se stalo? Mnozí přítomní svou volbu zaškrtli.

Brno 24.5.2017 - kandidát na předsedu FAČR Petr Fousek
Fotbal se vzdálil od veřejnosti, říká kandidát na předsedu Fousek

Jenže nové stanovy posléze nebyly schváleny. A nepomohl ani druhý, tentokráte stručný projev Berbra. Jeho další slova o normalizační komisi („zní to strašně“) nepadla na úrodnou půdu. Hlavně tedy na Moravě, kde se 52 delegátů vyslovilo proti.

„Vy jste úplně nemocní,“ ozval se Miroslav Pelta.

Ano, i bývalý předseda poprvé od aféry s dotacemi promluvil ke svým kolegům i veřejnosti. Nebál se zkritizovat moravské funkcionáře. „Mohli jste se zbavit odpovědnosti, že nebude zvolen předseda. Ale vy za vším vidíte Berbra. Přitom bez něj by fotbal skončil!“

V závěru projevu zvýšil hlas a podpořil Malíka. Zřejmě to pomohlo - českému fotbalu bude šéfovat právě Martin Malík. Pokud se nic nestane, předsednický mandát mu vyprší v roce 2021.

Na dalších hlavních postech nedošlo ke změně. Místopředsedou za Moravu se stal Zdeněk Zlámal, který obdržel 38 hlasů. Místopředsedou za Čechy zůstane Roman Berbr (jedinému kandidátovi na tuto pozici nedaly podle Jaroslava Tvrdíka hlas pouze tři kluby - jeho Slavia, Teplice a Dukla).

Výsledky volby FAČR v Nymburku:

Předseda: Martin Malík.
Místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal.
Místopředseda za Čechy: Roman Berbr.
Předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková.
Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval.
Členové za Čechy: Miroslav Liba, Rostislav Votík.
Členové za Moravu: Karel Kula, Pavel Blaha.
Členové za ligu: Tomáš Paclík, Dušan Svoboda.