Start fotbalového mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině se pomalu, ale nezadržitelně blíží. Za méně jak sto dní vypukne šílenství, které ovládne téměř celý starý kontinent. Koncentrace toho českého bude největší ve Wroclawi. Město, ve kterém český národní tým odehraje všechny tři duely své základní skupiny, už se pilně připravuje na nápor fanoušků ze srdce Evropy.

Stadion, letiště, zábava. To vše už je kompletně nachystáno.

„Budeme pracovat ve veřejném prostoru a celou dobu informovat a pomáhat fanouškům, turistům, novinářům i obyvatelům města. Dobrovolníci budou pracovat ve více než 50 střediscích ve Wrocławi. Pokud bude někdo potřebovat pomoc například v nemocnici nebo ve zdravotním středisku, může se spolehnout na naši podporu a to především jazykovou,“ říká Grzegorz Pyzałka, koordinátor projektu Dobrovolnictví hostitelských měst UEFA EURO 2012.

Poláci berou pořadatelství fotbalového svátku více než prestižně. Infrastruktura i služby. Vše by mělo být do startu evropského šampionátu realizováno na kvalitní úrovni.

Stejně tak třeba letiště. „Terminál bude uveden do provozu v březnu. Věřím, že tuto lhůtu dodržíme. Probíhají technické přejímky a po jejich ukončení uvedeme terminál do užívání. Nejdůležitější zkoušky máme ale už za sebou, stavba splňuje požadavky na požární bezpečnost, a to je nadějné,“ prohlašuje Dariusz Kusiem, předseda Letiště Wrocław.

V místě, které by mělo mít v červnu český nádech, zajímá fanoušky Rosického či Čecha ze všeho nejvíc stadion. Ten je už v tuto chvíli kompletně nachystaný. Zbývají poslední detailní práce. Do konce března bude v prvním a čtvrtém patře stadionu připevněno 350 ledkových svítidel. Tím by měly veškeré úpravy finišovat.

Nezbývá tak nic jiného než pečlivě trhat listy kalendáře a vyčkat na datum, kdy se Češi poprvé představí na Euru. Tedy 8. června proti Rusku.