Falta se na rozdíl od některých svých spoluhráčů po skončení podzimní části sezony nevydal na dovolenou do tepla, ale za fotbalem na sever. Testy v dánském Bröndby Kodaň mu domluvila agentura, která šikovného leváka zastupuje.

„Mají nějaké hráče v FC Kodaň a mně to domluvili v Bröndby. Už jsme měli volno, takže to nic nenarušovalo. Byl to příjemný závěr podzimu, chtěl jsem se podívat, jak to chodí taky někde venku. Uvidíme, jestli se z toho něco vyvrbí," nechává si otevřená vrátka Falta, jemuž se Dánsko zamlouvalo.

Čtěte také: Pavlíkovi dril v mrazech nevadí: Tepláky? Až bude tak minus pětadvacet

Tamní Superliga jde totiž kvalitativně rok co rok nahoru. FC Kodaň, největší rival Bröndby, a Midtjylland, za nějž nastupuje přerovský rodák Filip Novák, dokonce pravidelně hrávají evropské poháry. „Navíc je odtamtud blíž do Anglie nebo do Německa. Úroveň kluků byla velice slušná, bylo vidět, že individuálně jsou na tom daleko líp," chválí Falta nejen hráče, ale i zázemí tradičního velkoklubu. ¨

„Mají nádherný stadion, který bývá každý zápas vyprodaný. Bröndby tam má velkou tradici, takže atmosféra podle toho vypadá. Akorát na tréninkové hřiště se jezdilo do deseti minut autem."

Levonohý univerzál stihl odehrát i utkání rezerv proti Nordsjaellandu, ze kterého se však příliš usuzovat nedalo. Falta do něj totiž nastoupil po celodenním cestování, navíc se hrálo na umělé trávě. „Bylo to takové zvláštní, ale snad jsem to zvládnul v pohodě."

Setkání s Klimentem

Fotbalista, který se na podzim podílel na jedenácti olomouckých trefách a stylem hry připomíná reprezentanta Ladislava Krejčího, se stihl potkat i s forvardem Janem Klimentem, který v Bröndby hostuje z německého Stuttgartu. „S Honzou se známe z mládežnických reprezentací. Viděli jsme se, bylo příjemné, že je tam někdo známý. Navíc Čech, protože Dánové jsou trošku jiní, jejich mentalita není jako naše," porovnává Falta.

Kliment toho však v Dánsku zatím neodehrál tolik, co by si jakožto host z Bundesligy představoval. I to poukazuje na úroveň Superligy. „Honza tam na začátku moc nehrával, přišel později a další útočníci dávali dost gólů, takže to měl složité. Ale pak už začal naskakovat a snad to tak bude dál, každá minuta se počítá," říká olomoucký plejer, jenž nosí na dresu dvacítku.

Nepřehlédněte: Trenér Rada o konci v Příbrami: Mrzí mě to, ale nedá se nic dělat

Úkol? Sledovat dánský fotbal

Jaké je tedy resumé Faltovy prosincové návštěvy? „Co jsme se bavili, tak jsem se jim líbil. Výsledek je takový, že mě budou sledovat dál. A když se jim budu líbit i na jaře, můžeme se k tomu v létě vrátit. Všechno však bude záviset na tom, jak se bude dařit. Pokud postoupíme a vše půjde, jak má, můžeme se o něčem bavit. Pokud se to nepodaří, všechno bude složitější," přemýšlí nahlas.

Jedno je však jisté: Falta nyní začne dánský fotbal detailně sledovat. „Co si budeme povídat, Dánsko jsem do té doby nesledoval, není to úplně nejsledovanější liga. Ale kvalita mě příjemně překvapila, takže teď se určitě budu dívat," uzavírá opora Hanáků.

Zatím v televizi, od léta v Kodani?