
Výroba bezového sirupu není náročná.
Zdroj: Shutterstock
Bezový čaj pomáhá proti nachlazení.
Zdroj: Shutterstock
Pozor – listy, kůra, zelené bobule a kořeny jsou jedovaté. Bobule se mohou trhat, až když jsou černé.
Zdroj: Pixabay.com
Velká květenství malých, krémově bílých kvítků krásně voní. Trhejte je brzy zrána, když není rosa.
Zdroj: Pixabay.com
Čerstvé květy se využívají na přípravu bezového vína, bezového likéru nebo bylinného nálevu, které lákají vůní. Celá květenství se také dají obalit v těstíčku a usmažit.
Zdroj: Pixabay.com
Bez černý patří mezi nejznámější léčivé rostliny. V mnoha částech Evropy byl považovaný za kouzelnou rostlinu.
Zdroj: Pixabay.com
Bezové květy tiší příznaky nachlazení, pomáhají při horečce a zánětu nosních i čelních dutin, lze je rovněž využít k omezení tvorby hlenů při senné rýmě, zánětu dutin a infekcích středního ucha.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock