Galerie: Cholesterol: Strašák, nebo zabiják?

Vysoký tlak a vysoký cholesterol – tyto dva faktory stojí u vzniku řady kardiovaskulárních problémů, které jsou v Česku až příliš často fatální. Co přemíra cholesterolu způsobuje, je obecně známo – zanášení cév, které může vést k jejich ucpání s fatálními následky. ilustrační Lékaři, zabývající se celostní medicínou, dodávají, že je nutné žít dobrý život, být v rámci možností šťastný a spokojený se svojí existencí. Co se v mládí naučíš jíst, to pak obvykle jíš celý život. Navykněme děti na to, že zelenina a ovoce jsou běžná součást jídelníčku. Nezbytný (i z řady jiných důvodů) je pohyb, dostatečný příjem tekutin, ovoce, zeleniny i celozrnných potravin. Ing. Mgr. Tereza Havrlandová, nutriční specialistka: „Z mého pohledu je nejlepší snížit hladinu cholesterolu přirozenou cestou a zabránit jejímu dalšímu vzniku, přičemž klíč leží v životosprávě.“ Tři čtvrtiny Čechů a Češek mají zvýšenou hladinu cholesterolu – i děti a velmi mladí lidé. Procházka vám zachrání život, říká doc. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D., děkan Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Ing. Monika Bartolomějová, hlavní výživová specialistka sítě Svět zdraví: „Vejce nejsou žádný problém – doporučuji ale spíš krátké povaření než smažení na olejích.“ Česnek patří mezi zeleninu, která dokáže cholesterol snížit.