Galerie: Fermentace aneb Když vaří bakterie

Pokud s fermentováním začínáte, je nejjednodušší sáhnout po zelenině. Na výrobu pickles (tedy zkvašené zeleniny) totiž nepotřebujete nic speciálního. Fermentaci lidstvo objevilo vlastně náhodou? Stačilo, aby hospodyně zapomněla mléko v pokojové teplotě, a vzniklo kysané mléko. Na stejném principu je postavený i chleba nebo třeba pivo. Fermentace je proces, při kterém se složitější látky (nejčastěji sacharidy a bílkoviny) přeměňují na jednodušší a lépe stravitelné. Tuhle chvályhodnou práci odvádějí mikroorganismy. Člověk musí mít primárně zdravá střeva a dostatek vlákniny, aby se bakterie nakrmily a usídlily tam, kde mají. Bakterie se ‚nakrmí‘ cukrem a vznikne tak perlivý nápoj, známý také jako vodní kefír nebo fermentovaná limonáda. Použijete k tomu tibi krystaly, které koupíte ve specializovaných obchodech. Zdravotní benefity fermentovaných potravin jsou navíc opravdu velké, a dokonce i vědecky podložené. Obsahují probiotika, tedy živé bakterie, které podporují zdravou střevní mikroflóru, pomáhají léčit zažívací trakt a posilují i naši imunitu. Dvě procenta kuchyňské soli na hmotnost nakládané zeleniny zajistí, že se v potravině nebude dařit nechtěným návštěvníkům. Fermentované potraviny jsou plné prospěšných bakterií a nejen jich. Zařadíte-li je do jídelníčku, uděláte hodně pro svá střeva a imunitu. Vyrobit si doma můžete například indonéský tempeh, jinak též nazývaný sójový sýr.