Ze zhruba čtvrt milionu druhů hub, které na světě rostou (a z nichž je zatím vědecky zpracováno pouze asi 120 000 druhů) je jich k domácímu pěstování vhodných jen několik desítek.
Zdroj: Shutterstock.com
Hlíva citronová láká k pěstovaní jak svou jedinečnou chutí, tak svým pozoruhodným vzhledem.
Zdroj: Ivan Jablonský
Zdroj: Ivan Jablonský
Růžová hlíva vějířová je domovem v tropech. Ale kdoví – vzhledem ke změnám klimatu se možná jednou usadí i v našich lesích...
Zdroj: Ivan Jablonský
„S výjimkou žampionů lze pěstovat téměř výhradně jen dřevní houby,“ vysvětluje ing. Ivan Jablonský. „Nevěřte podnikavcům, kteří nabízejí třeba sadbu hřibů!“
Zdroj: Jaroslav Jiřička
Sadbu můžete buď vložit do vyvrtaných otvorů, nebo na řeznou plochu špalku.
Zdroj: Ivan Jablonský
Pro pěstování hlívy se hodí i slaměné pelety, které rozpustíme v horké vodě.
Zdroj: Ivan Jablonský
Hlíva ústřičná na zahradě v Olomouci-Chomoutově
Zdroj: DENÍK/Daniela Tauberová
Hlíva ústřičná na zahradě v Olomouci-Chomoutově
Zdroj: DENÍK/Daniela Tauberová
gnocchi se sýrem, špenátem a žampiony
Zdroj: Shutterstock
Jedlý žampion polní
Zdroj: Wikimedia Commons, PavkaHu, public domain
ČÍNA. Kromě bambusových výhonků obsahuje jídlo spoustu zdravé zeleniny a žampiony.
Zdroj: Shutterstock.com