Muchomůrka Zelená. Je prudce jedovatá, navíc se první příznaky otravy objevují až v okamžiku, kdy je jed vstřebán v organismu a jsou již těžce zasaženy důležité orgány.
Zdroj: Wikimedia Commons, mispril, CC BY-SA 4.0
Muchomůrka zelená patří mezi nejjedovatější houby Evropy
Zdroj: Shutterstock
Nejjedovatější houba českých lesů muchomůrka zelená. Rozeznatelná je podle kalichu smrti kolem nohy a podle lupenů pod kloboukem, které jsou bílé.
Zdroj: Wikimedia Commons, Hankwang, CC BY 1.0
Muchomůrka zelená. Úspěšnost léčby a šance postiženého na přežití je závislá na množství požité muchomůrky a včasnosti lékařského zásahu.
Zdroj: Wikimedia Commons, Archenzo, CC BY-SA 3.0
Muchomůrka červená patří k nejznámějším jedovatým houbám. Otravy s fatálními následky jsou ale vzácností.
Zdroj: Deník/Karel Rozehnal
Hřib satan je za syrova silně jedovatý.
Zdroj: Wikimedia Commons, Archenzo, CC BY-SA 3.0
Muchomůrka tygrovaná je jedovatá a halucinogenní houba
Zdroj: Wikimedia Commons, Paweł Ryszawa, CC BY-SA 4.0
Třepenitka svazčitá je jedovatá houba. Je silně hořká. To samo o sobě varuje před jejím sběrem a konzumací.
Zdroj: Wikimedia Commons, Michel Langeveld, CC BY-SA 4.0
Závojenka olovová je silně jedovatá houba. Otrava po jejím požití může vzácně vést až k úmrtí.
Zdroj: Wikimedia Commons, Holger Krisp, CC BY 3.0
Čepičatka jehličnanová, prudce jedovatá houba, která obsahuje stejné amatoxiny jako muchomůrka zelená. Ty způsobují chemické poškození jater vedoucí k zvracení, průjmu a bez včasného ošetření i k smrti.
Zdroj: Wikimedia Commons, jacilluch, CC BY-SA 2.0