Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomie

13.10.2018

Zkuste domácí chléb nebo foccaciu. Nabízíme recepty pro kváskové pečení

Při příležitosti Světového dne chleba, který připadá na 16. října, jsme pro vás připravili jednoduché a chutné recepty na slané pečivo spolu s manuálem, jak zvládnout kváskové pečení.

11.10.2018

Petržel pěstovali už Řekové i Římané. Jaké je její nejčastější užití?

Petržel je původem ze Středomoří, její plný latinský název je petroselinon, přičemž petra znamená skála (petržel často roste v kamenitých půdách) a druhá čast řeckého názvu selinon znamená celer. Plný název petržele tedy zněl "celer ze skalisek", protože se mělo zato, že celer a petržel jsou dvě varianty jedné rostliny. A aby se rozlišily, popisovaly se podle míst, kde se vyskytovaly - vlhké prostředí pro celer a kamenité pro petržel.

8.10.2018

Zapomeňte na fast-food. Připravte dětem zdravé domácí svačiny

Kvalitní svačiny nejen tišší hlad, ale pomáhají dětem soustředit se v dalších hodinách na výuku. Dejte si na nich záležet a uvidíte, že vám děti tentokrát ze školy přinesou nejen prázdné krabičky, ale i dobré známky.

3.10.2018

Bazalka v Evropě zdomácněla. Víte ale, odkud pochází?

Pokud vám někdo položí otázku, odkud pochází bazalka, většina z nás by jistě odpověděla, že z Evropy. Ale není tomu tak – pochází z Indie a v kuchyni ji zde používají více než 5000 let. V Evropě je téměř naprostým nováčkem a přeci se u nás velice dobře zabydlela.

30.9.2018

Barevný podzim na talíři aneb Hodujte jako ve Skandinávii

Toto roční období se vyznačuje příchodem chladného počasí, které v mnohých z nás vyvolává změny nálad. Vypořádat se s nimi můžete velice příjemným způsobem, který zahrnuje spoustu skvělého jídla a pití.

23.9.2018

Oběd nebo večeře za pár korun. I levné maso může být pochoutkou

Když přijde řeč na úspory, většina lidí se rozhodne šetřit na jídle. Co ale nevědí je, že místo levných produktů diskutabilní kvality mohou sáhnout po opravdu dobrých surovinách, které jen nestojí mnoho. Třeba jako vepřová kolena nebo hovězí žebra. 

16.9.2018

Božská rostlina, která dobyla svět. Mátu milují v Číně, Indii i Karibiku

Existuje mnoho druhů koření, které pocházejí z dalekých krajů a trvalo jim dlouhá staletí, než si vyšlapaly cestu k nám, do Evropy. To máta má osud úplně opačný. Z Evropy pochází a odtud se pak rozšířila se do celého světa.

14.9.2018

Kuchyně jako koníček. Naučte svého teenagera vařit

Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.

8.9.2018

Tymián je přítelem kuchyně i spánku. Dochutí maso i sladké dobroty

Velkým plusem jakéhokoli koření je to, že se dá poměrně snadno usušit a vydrží hodně dlouho za celkem nenáročných podmínek, což v té době určitě ocenili. Ostatně koření z velkých dálek bylo určeno spíše pro šlechtu než pro prostý lid, ale ani ten nepřišel zkrátka, neboť existuje spousta druhů koření, které roste volně na lukách a polích, a mezi ně patří i tymián.

7.9.2018

Že je to jen obyčejná svačina? Ukážeme vám, jak se staví dokonalý sendvič

Většina z nás je připravuje každý týden – pro sebe do práce, dětem do školy, na rodinný výlet nebo na dlouhou cestou v autě. Sendviče a plněné bagety mají dlouhodobě nálepku nudné a chudé svačiny, přitom umí být vynikajícím jídlem.

1.9.2018

Vzpomínáte na dovolenou? Připomeňte si ji dobrotami z přímořských destinací

Užívat si tepla, relaxovat na pláži a poznávat tamější kulturu – existuje na dovolené něco lepšího? Zavzpomínejte s našimi recepty na letní cesty po Balkáně, Itálii, Chorvatsku a Turecku.

30.8.2018

Rostlina s širokou škálou využití. Citronela je doma v každé kuchyni

Citronová tráva není nic jiného než to, co napovídá její název – prostě tráva. Je velice podobná travinám, které běžně potkáváte na našich lukách, ale s tím rozdílem, že toto koření může vyrůst do výšky až dvou metrů. Možná ho znáte pod názvem citronela, nebo ti, kteří se zajímají o asijskou kuchyni a inspiraci, čerpají z cizojazyčných kuchařek – pod názvem lemongrass. Co ji však odlišuje od obyčejné trávy, je její jemné citronové aroma i chuť, ovšem bez kyselosti citronu.

26.8.2018

Sladké léto v zavařovačkách. Víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?

Léto je obdobím bohatým na sladkou úrodu plnou vitaminů. Využijte toho a zavařte si rybíz, maliny, ostružiny nebo švestky, ať máte v zimě zásoby. Váš malý kousek léta ve skle.

18.8.2018

Ovocná sezona vrcholí. Upečte si voňavé koláče s chutí léta

Ještě lepší, než jíst čerstvé ovoce přímo ze stromu či z keře, je upéct ho v koláči a horkým ovocem s vanilkou a drobenkou posléze provonět celý dům. Protože tak sladce voní léto. Deník pro vás čtyři recepty na vynikající koláče připravil.

11.8.2018

Svěží lehká kuchyně, po které se netloustne. Připravte si středomořskou hostinu

Vezměte své chuťové buňky na okružní plavbu kolem Středozemního moře. Ochutnáte grilované maso, hummus, falafel, sýr halloumi, okru, šafrán a spoustu olivového oleje.

8.8.2018

Extrem food festival nabídne hady i nejsmradlavější jídlo světa

Je libo hada? Nebo třeba žabí stehýnko? Na takové pochutiny a mnoho dalších zve Extrem food festival v Olomouci.

4.8.2018

Přinesli jste si z lesa plný košík? Máme pro vás skvělé houbové recepty

Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?

27.7.2018

Léto je plné barev a chutí. Vyzkoušejte s Deníkem výborné letní recepty

Ta nejlepší gastronomická sezona v roce je konečně tady! I letos má léto má opravdu co nabídnout, tak hurá ke stolu ke grilovaným masům, šťavnaté zelenině a dokonale sladkým dezertům.

21.7.2018

Pizza, muffiny nebo ovocné toasty. Recepty, které budou bavit děti i dospělé

Při vaření s dětmi jsou alfou a omegou jednoduchost a bezpečnost. Vyberte si zábavný recept, zjednodušte jeho jednotlivé kroky a přesvědčte se, že se při přípravě nemůže dětem nic stát. Poradíme vám, jak na to.

18.7.2018

Ke stému výročí vzniku Československa vzniká zajímavá kniha receptů

Příběhy psané s chutí. Každý má jistě doma někde na kusu papíru založeném v kuchařské knize recept po mamince, babičce či prababičce. Při slavnostní rodinné události pak tuto vzácnost vytáhne a podle ní připraví léty prověřenou delikatesu. Recepty, které ukazují, jak se vařilo v průběhu uplynulých sta let, chce nyní zajímavým nápadem připomenout společnost Tesco. 

13.7.2018

Královna letních dezertů. Připravte si s námi skvělou domácí zmrzlinu

Osvěžte se domácí krémovou zmrzlinou nebo lahodnými ovocnými sorbety. K výrobě nepotřebujete žádné drahé zmrzlinovače, stačí vám mrazák, mixér a dávka sladkého, čerstvého ovoce.

11.7.2018

Další obří úlovek: tentokrát si houbaři z krušnohorského lesa přinesli 1100 hub

Houbaři z teplické restaurace Aladdin opět vyrazili do lesů v Krušných horách a i tentokrát byli úspěšní. 

7.7.2018

Fusilli s chorizem či cannelloni plněné špenátem. Nabízíme skvělé recepty

Vyměňte zbytečně strávený čas v kuchyni za procházku přírodou nebo relax na zahradě. Načerpejte inspiraci z našich jednoduchých receptů. Z běžných surovin do půl hodiny vykouzlíte vynikající těstoviny.

4.7.2018

To je, panečku, úroda. Stovky hříbků z Krušných hor skončí v octu a omáčce

Stále si myslíte, že nerostou? Pohled na plný stůl hříbků jednoznačně vyvrací všechny pohybnosti o nehoubovém roku. V galerii si můžete prohlédnou také nádherné úlovky z jiných částí republiky. 

28.6.2018

Vaříme s dětmi v přírodě. Recepty na ohni pro celou rodinu.

Rybička, ešus a deka znamenají jediné – hurá, jde se na vandr! Tyto kouzelné chvíle v přírodě znají snad všechny generace, i když něco se za poslední roky rozhodně změnilo. Netřeba s sebou na cestu balit chléb se šunkou, na ohni si díky našim receptům připravíte i daleko složitější recepty, které nasytí celou rodinu.

25.6.2018

Estragon má v kuchyni co říct. Léčí, ale hlavně chutná

Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.

21.6.2018

Červená se červená. Jahodová sezona je tady!

Žádné další ovoce nekřičí tolik létem jako právě jahody. Ty nás provázejí prvními slunečnými dny už od nepaměti. Milují je dospělí i děti, protože jsou sladké a dobré samy o sobě i v moučnících. Nachystali jsme pro vás recepty, kterým letos neodoláte.

25.5.2018

Gurmánský hit ve Velkých Karlovicích: ochutnejte Raw a Michelinské menu

Hned dvojitý zážitek čeká v těchto dnech na náročné gurmány ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Kdo si chce jarní dny zpříjemnit výletem do přírody a spojit to s prvotřídní gastronomií, má díky dvěma novinkám místních kuchařů jedinečnou příležitost.

25.5.2018

Přijďte na chuť Vyšehradu. Začíná Prague Food Festival

Již 12. ročník Prague Food Festivalu, který patří mezi nejznámější kulinární akce v naší zemi, začíná v pátek ve 12 hodin v areálu Národní kulturní památky Vyšehrad.

22.5.2018

Nastává sezóna grilování. Jak na pokrmy nad kouřem, které znali už Indiáni?

Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?

20.5.2018

S jehněčím nebo telecím... Lidé ochutnávali burgery. Dělají hezká těla, smáli se

/VIDEO, REPORTÁŽ/ Jedno jehně!, křičí muž u pestrobarevného stánku dozadu na kuchaře. Bere si od zákaznice peníze a výměnou jí podává voňavý jehněčí burger. Na festivalu u brněnské Galerie Vaňkovka ochutnávají v neděli odpoledne lidé desítky druhů mletého masa vloženého do speciálního pečiva.

27.4.2018

Chřest nad zlato

Naše babičky mu neřeknou jinak než špargl, někteří mu přezdívají bílé zlato. Řeč je o chřestu, který je dnes považován za jednu z největších lahůdek zeleninového světa. A právě nyní začíná jeho sezóna.

24.4.2018

Kavárna, kde to chutná jako u mámy

Dřívější trend cheesecaků a barevných cukrovinek á la makronky už je pasé. Alespoň tak to vnímají v kavárně Tvoje máma, kde se s nabídkou vrátili k české tradici koláčků s poctivou dávkou tvarohu, povidel a drobenky.  

21.4.2018

Rozmarýn, bylina trubadúrů

Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.

20.4.2018

Centrum Olomouce provoní pět tun syrečků. Vyjeďte si na tvarůžkový festival

Nádherné letní počasí a spousta parádních akcí čeká o víkendu Olomoucko. Podívejte se na naše tipy, kam vyrazit.

20.4.2018

Jde se na první jarní piknik!

Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.  

17.4.2018

Vafle, kam se podíváš

Oblíbený moučník pochází z Belgie. Zajet si na něj ale můžete i na pražskou Letnou. V bistru Waf-Waf vám vafle, a nejen ty, připraví ve sladké i slané variantě, a naservírují s množstvím různých přísad.

12.4.2018

Příběh jedné pekingské kachny

V restauraci Sia na knedlo, vepřo, zelo zapomenete. Místo toho ztjistíte, proč je asijská kuchyně čím dál populárnější a taky že nabízí mnohem víc než kung pao.  

11.4.2018

Což takhle dát si špenát?

Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.  

7.4.2018

Objevte lahodné Kolumbovo vejce

Ustálené slovní spojení Kolumbovo vejce označuje objev, který není složitý, jen na něj „stačí“ přijít. A to platí i o receptech, díky kterým zjistíte, že z vejce se dá vykouzlit mnohem víc než jen omeleta.  

30.3.2018

Jehněčí na velikonočním menu? V nabídce je, ne každému ale chutná

/FOTOGALERIE/ V minulosti platilo, že hodně lidí si Velikonoce nedokázalo představit bez pokrmů připravených ze skopového či jehněčího masa. V současnosti už tyto druhy masa lidé pojídají spíše výjimečně.

29.3.2018

Skála a továrna na čokoládu

Ulici svatého Huberta v Praze na žádné mapě nenajdete. Otevřeli ji totiž nedávno po půl století dlouhé pauze, a to díky vyhlášené cukrárně pana Skály. A tak máte hned dvojí důvod, proč si na zákusek zajít právě tam.  

27.3.2018

Koulovačka na Vinohradech

Na sníh kvůli ní čekat nemusíte. V bistru Brixton Balls v Korunní ulici jde hlavně o koule masové, které vám naservírují v mnoha obměnách a se spoustou dalších dobrot.

21.3.2018

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

16.3.2018

Sůl: Bílé zlato

Jak víme, sůl může být nad zlato a ne nadarmo se jí říká též bílé zlato. Pro římské legionáře, kteří dostávali žold ve formě soli, to platilo dvojnásob… A kdy a proč se vlastně sůl začala používat?

15.3.2018

To nejsladší hořké pokušení

Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?

10.3.2018

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

8.3.2018

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

1.3.2018

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

27.2.2018

Dave B. – Test Five: Světová kuchyně na jednom místě

Typických českých restaurací najdete po Praze mnoho. Pokud jste ale vegetariáni nebo máte prostě chuť na něco exotičtějšího, na výběr toho příliš nezbývá. Proto mě zpráva o nové mezinárodní restauraci na Andělu potěšila a později ještě víc, když jsem sama její menu ochutnala.  

  • 1
  • 2

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT