Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomie

11.8.2018

Svěží lehká kuchyně, po které se netloustne. Připravte si středomořskou hostinu

Vezměte své chuťové buňky na okružní plavbu kolem Středozemního moře. Ochutnáte grilované maso, hummus, falafel, sýr halloumi, okru, šafrán a spoustu olivového oleje.

8.8.2018

Extrem food festival nabídne hady i nejsmradlavější jídlo světa

Je libo hada? Nebo třeba žabí stehýnko? Na takové pochutiny a mnoho dalších zve Extrem food festival v Olomouci.

4.8.2018

Přinesli jste si z lesa plný košík? Máme pro vás skvělé houbové recepty

Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?

27.7.2018

Léto je plné barev a chutí. Vyzkoušejte s Deníkem výborné letní recepty

Ta nejlepší gastronomická sezona v roce je konečně tady! I letos má léto má opravdu co nabídnout, tak hurá ke stolu ke grilovaným masům, šťavnaté zelenině a dokonale sladkým dezertům.

21.7.2018

Pizza, muffiny nebo ovocné toasty. Recepty, které budou bavit děti i dospělé

Při vaření s dětmi jsou alfou a omegou jednoduchost a bezpečnost. Vyberte si zábavný recept, zjednodušte jeho jednotlivé kroky a přesvědčte se, že se při přípravě nemůže dětem nic stát. Poradíme vám, jak na to.

18.7.2018

Ke stému výročí vzniku Československa vzniká zajímavá kniha receptů

Příběhy psané s chutí. Každý má jistě doma někde na kusu papíru založeném v kuchařské knize recept po mamince, babičce či prababičce. Při slavnostní rodinné události pak tuto vzácnost vytáhne a podle ní připraví léty prověřenou delikatesu. Recepty, které ukazují, jak se vařilo v průběhu uplynulých sta let, chce nyní zajímavým nápadem připomenout společnost Tesco. 

13.7.2018

Královna letních dezertů. Připravte si s námi skvělou domácí zmrzlinu

Osvěžte se domácí krémovou zmrzlinou nebo lahodnými ovocnými sorbety. K výrobě nepotřebujete žádné drahé zmrzlinovače, stačí vám mrazák, mixér a dávka sladkého, čerstvého ovoce.

11.7.2018

Další obří úlovek: tentokrát si houbaři z krušnohorského lesa přinesli 1100 hub

Houbaři z teplické restaurace Aladdin opět vyrazili do lesů v Krušných horách a i tentokrát byli úspěšní. 

7.7.2018

Fusilli s chorizem či cannelloni plněné špenátem. Nabízíme skvělé recepty

Vyměňte zbytečně strávený čas v kuchyni za procházku přírodou nebo relax na zahradě. Načerpejte inspiraci z našich jednoduchých receptů. Z běžných surovin do půl hodiny vykouzlíte vynikající těstoviny.

4.7.2018

To je, panečku, úroda. Stovky hříbků z Krušných hor skončí v octu a omáčce

Stále si myslíte, že nerostou? Pohled na plný stůl hříbků jednoznačně vyvrací všechny pohybnosti o nehoubovém roku. V galerii si můžete prohlédnou také nádherné úlovky z jiných částí republiky. 

28.6.2018

Vaříme s dětmi v přírodě. Recepty na ohni pro celou rodinu.

Rybička, ešus a deka znamenají jediné – hurá, jde se na vandr! Tyto kouzelné chvíle v přírodě znají snad všechny generace, i když něco se za poslední roky rozhodně změnilo. Netřeba s sebou na cestu balit chléb se šunkou, na ohni si díky našim receptům připravíte i daleko složitější recepty, které nasytí celou rodinu.

25.6.2018

Estragon má v kuchyni co říct. Léčí, ale hlavně chutná

Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.

21.6.2018

Červená se červená. Jahodová sezona je tady!

Žádné další ovoce nekřičí tolik létem jako právě jahody. Ty nás provázejí prvními slunečnými dny už od nepaměti. Milují je dospělí i děti, protože jsou sladké a dobré samy o sobě i v moučnících. Nachystali jsme pro vás recepty, kterým letos neodoláte.

25.5.2018

Gurmánský hit ve Velkých Karlovicích: ochutnejte Raw a Michelinské menu

Hned dvojitý zážitek čeká v těchto dnech na náročné gurmány ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Kdo si chce jarní dny zpříjemnit výletem do přírody a spojit to s prvotřídní gastronomií, má díky dvěma novinkám místních kuchařů jedinečnou příležitost.

25.5.2018

Přijďte na chuť Vyšehradu. Začíná Prague Food Festival

Již 12. ročník Prague Food Festivalu, který patří mezi nejznámější kulinární akce v naší zemi, začíná v pátek ve 12 hodin v areálu Národní kulturní památky Vyšehrad.

22.5.2018

Nastává sezóna grilování. Jak na pokrmy nad kouřem, které znali už Indiáni?

Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?

20.5.2018

S jehněčím nebo telecím... Lidé ochutnávali burgery. Dělají hezká těla, smáli se

/VIDEO, REPORTÁŽ/ Jedno jehně!, křičí muž u pestrobarevného stánku dozadu na kuchaře. Bere si od zákaznice peníze a výměnou jí podává voňavý jehněčí burger. Na festivalu u brněnské Galerie Vaňkovka ochutnávají v neděli odpoledne lidé desítky druhů mletého masa vloženého do speciálního pečiva.

27.4.2018

Chřest nad zlato

Naše babičky mu neřeknou jinak než špargl, někteří mu přezdívají bílé zlato. Řeč je o chřestu, který je dnes považován za jednu z největších lahůdek zeleninového světa. A právě nyní začíná jeho sezóna.

24.4.2018

Kavárna, kde to chutná jako u mámy

Dřívější trend cheesecaků a barevných cukrovinek á la makronky už je pasé. Alespoň tak to vnímají v kavárně Tvoje máma, kde se s nabídkou vrátili k české tradici koláčků s poctivou dávkou tvarohu, povidel a drobenky.  

21.4.2018

Rozmarýn, bylina trubadúrů

Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.

20.4.2018

Centrum Olomouce provoní pět tun syrečků. Vyjeďte si na tvarůžkový festival

Nádherné letní počasí a spousta parádních akcí čeká o víkendu Olomoucko. Podívejte se na naše tipy, kam vyrazit.

20.4.2018

Jde se na první jarní piknik!

Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.  

17.4.2018

Vafle, kam se podíváš

Oblíbený moučník pochází z Belgie. Zajet si na něj ale můžete i na pražskou Letnou. V bistru Waf-Waf vám vafle, a nejen ty, připraví ve sladké i slané variantě, a naservírují s množstvím různých přísad.

12.4.2018

Příběh jedné pekingské kachny

V restauraci Sia na knedlo, vepřo, zelo zapomenete. Místo toho ztjistíte, proč je asijská kuchyně čím dál populárnější a taky že nabízí mnohem víc než kung pao.  

11.4.2018

Což takhle dát si špenát?

Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.  

7.4.2018

Objevte lahodné Kolumbovo vejce

Ustálené slovní spojení Kolumbovo vejce označuje objev, který není složitý, jen na něj „stačí“ přijít. A to platí i o receptech, díky kterým zjistíte, že z vejce se dá vykouzlit mnohem víc než jen omeleta.  

30.3.2018

Jehněčí na velikonočním menu? V nabídce je, ne každému ale chutná

/FOTOGALERIE/ V minulosti platilo, že hodně lidí si Velikonoce nedokázalo představit bez pokrmů připravených ze skopového či jehněčího masa. V současnosti už tyto druhy masa lidé pojídají spíše výjimečně.

29.3.2018

Skála a továrna na čokoládu

Ulici svatého Huberta v Praze na žádné mapě nenajdete. Otevřeli ji totiž nedávno po půl století dlouhé pauze, a to díky vyhlášené cukrárně pana Skály. A tak máte hned dvojí důvod, proč si na zákusek zajít právě tam.  

27.3.2018

Koulovačka na Vinohradech

Na sníh kvůli ní čekat nemusíte. V bistru Brixton Balls v Korunní ulici jde hlavně o koule masové, které vám naservírují v mnoha obměnách a se spoustou dalších dobrot.

21.3.2018

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

16.3.2018

Sůl: Bílé zlato

Jak víme, sůl může být nad zlato a ne nadarmo se jí říká též bílé zlato. Pro římské legionáře, kteří dostávali žold ve formě soli, to platilo dvojnásob… A kdy a proč se vlastně sůl začala používat?

15.3.2018

To nejsladší hořké pokušení

Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?

10.3.2018

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

8.3.2018

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

1.3.2018

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

27.2.2018

Dave B. – Test Five: Světová kuchyně na jednom místě

Typických českých restaurací najdete po Praze mnoho. Pokud jste ale vegetariáni nebo máte prostě chuť na něco exotičtějšího, na výběr toho příliš nezbývá. Proto mě zpráva o nové mezinárodní restauraci na Andělu potěšila a později ještě víc, když jsem sama její menu ochutnala.  

22.2.2018

Místo, kde se jídlo setkává s uměním

Říkáte si, že ochutnat michelinské jídlo je jen sen, který se uskuteční pouze s tučnou sumou peněz na účtě a rezervací několik měsíců předem? Pletete se. Jedno takové výjimečné menu podávají v pražských Holešovicích a zajít na něj můžete třeba hned.

20.2.2018

Cestou přes knedlíčky až na Bali

Žen a rýže není nikdy dost, praví jedno japonské přísloví. A pokud máte chuť zrovna na to druhé, rezervujte si stůl v nové restauraci QQ Asian Kitchen, kde vám nabídnou chuťovou okružní jízdu po Asii a kopeček skvělé rýže k tomu.

14.2.2018

Zapojte se s Deníkem a Sedlčanským do projektu Skvěle naložené Česko!

Naložte si Hermelín podle receptů z celé České republiky.

7.2.2018

Grand Restaurant Festival přilákal do Lanterny již desítky zájemců

Desítky gurmánů si již při příležitosti právě probíhajícího Grand Restaurant Festivalu pochutnaly na speciálním menu zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel se do festivalu, jenž probíhá od poloviny ledna do konce února, zapojil opět po tříleté pauze. A návštěvníci to podle prvních reakcí jen uvítali.

7.2.2018

Kuře na trojí způsob

Kuřecímu masu sluší víc než jen trojobal. Podlehněte pikantní chuti amerických křídel nebo středomořských úpravám se zeleninou a bylinkami.

6.2.2018

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

4.2.2018

Vítěz vinařství roku Jan Stávek: Prostě jsem se zamiloval do Frankovky

Jeho rodiče měli malý vinohrad za domem, kam jako dítě musel chodit pomáhat na úkor volného času. Že by sám dělal víno, ho nelákalo. Až později na studiích v Olomouci zjistil, že se tam dobré víno nedalo sehnat. A tak začal vozit víno z domova a s kamarády si o něm povídali. Tam teprve se v Janu Stávkovi probudil opravdový vinař.

3.2.2018

Someliér Marek Babisz: Naše Pálava je teď hitem i v Asii

Salon vín slaví „plnoletost“. Je to už 18 let, co v podzemí státního zámku ve Valticích začali lidé ochutnávat stovku nejlepších vín pro daný rok. Degustační expozice se letos otevřela 27. ledna. Jak říká hlavní someliér Národního vinařského centra Marek Babisz, cestu k našemu vínu si čím dál častěji kromě domácích nacházejí i cizinci.

30.1.2018

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

30.1.2018

Restaurace Taro: Podává se pho a zážitek

Milovníci asijské kuchyně mohou jásat. Na Smíchově vznikla luxusní restaurace, která snoubí vietnamskou gastronomii s japonskou precizností. Jmenuje se Taro a kromě pocitu spokojenosti z báječného jídla si odtud odnesete i zážitek.  

27.1.2018

Novinka pro mlsné jazýčky – cvrčci a červi

Máte-li rádi Broučky či Ferdu Mravence, radši  tyto řádky nečtěte. Kamarádům vašich oblíbenců hrozí nebezpečí. Zuby si na ně brousí Češi. Na mušce jsou cvrček s potemníkem.

26.1.2018

Připijte si na zdraví stovkou nejlepších moravských a českých vín

V sobotu 27. ledna se jako každý rok v tomto období otevírají brány Salonu vín ČR, který představuje to nejlepší z moravského a českého vinařství pro aktuální rok. Jde totiž o degustační expozici sta nejlepších vín vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín, která je celoročně (vyjma ledna) pro veřejnost otevřena v podzemí zámku ve Valticích.

24.1.2018

Vinařství roku. Soutěž, která nehodnotí jen víno

Jsou čím dál lepší a rok od roku je těžší vybrat vítěze, shodovali se členové odborné komise, která na sklonku minulého roku navštívila všech deset finalistů naší nejprestižnější oborové soutěže - Vinařství roku. Do klání o titul bylo nominováno 54 vinařů a vinařských podniků, z nichž následně vzešla finálová desítka a z ní pak vítězové tří velikostních kategorií a nakonec i absolutní vítěz.

22.1.2018

Tip na restauraci: Připraveno v Kastrolu

Když vystoupíte na zastávce metra Lužiny a projdete mezi paneláky, narazíte na restauraci, která vypadá, jako by patřila spíš na venkovskou náves. A její kuchyně tomu také odpovídá. Je poctivá, převážně česká a vynikající.

  • 1
  • 2

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT