Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomie

21.3.2018

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

16.3.2018

Sůl: Bílé zlato

Jak víme, sůl může být nad zlato a ne nadarmo se jí říká též bílé zlato. Pro římské legionáře, kteří dostávali žold ve formě soli, to platilo dvojnásob… A kdy a proč se vlastně sůl začala používat?

15.3.2018

To nejsladší hořké pokušení

Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?

10.3.2018

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

8.3.2018

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

1.3.2018

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

27.2.2018

Dave B. – Test Five: Světová kuchyně na jednom místě

Typických českých restaurací najdete po Praze mnoho. Pokud jste ale vegetariáni nebo máte prostě chuť na něco exotičtějšího, na výběr toho příliš nezbývá. Proto mě zpráva o nové mezinárodní restauraci na Andělu potěšila a později ještě víc, když jsem sama její menu ochutnala.  

22.2.2018

Místo, kde se jídlo setkává s uměním

Říkáte si, že ochutnat michelinské jídlo je jen sen, který se uskuteční pouze s tučnou sumou peněz na účtě a rezervací několik měsíců předem? Pletete se. Jedno takové výjimečné menu podávají v pražských Holešovicích a zajít na něj můžete třeba hned.

20.2.2018

Cestou přes knedlíčky až na Bali

Žen a rýže není nikdy dost, praví jedno japonské přísloví. A pokud máte chuť zrovna na to druhé, rezervujte si stůl v nové restauraci QQ Asian Kitchen, kde vám nabídnou chuťovou okružní jízdu po Asii a kopeček skvělé rýže k tomu.

14.2.2018

Zapojte se s Deníkem a Sedlčanským do projektu Skvěle naložené Česko!

Naložte si Hermelín podle receptů z celé České republiky.

7.2.2018

Grand Restaurant Festival přilákal do Lanterny již desítky zájemců

Desítky gurmánů si již při příležitosti právě probíhajícího Grand Restaurant Festivalu pochutnaly na speciálním menu zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel se do festivalu, jenž probíhá od poloviny ledna do konce února, zapojil opět po tříleté pauze. A návštěvníci to podle prvních reakcí jen uvítali.

7.2.2018

Kuře na trojí způsob

Kuřecímu masu sluší víc než jen trojobal. Podlehněte pikantní chuti amerických křídel nebo středomořských úpravám se zeleninou a bylinkami.

6.2.2018

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

4.2.2018

Vítěz vinařství roku Jan Stávek: Prostě jsem se zamiloval do Frankovky

Jeho rodiče měli malý vinohrad za domem, kam jako dítě musel chodit pomáhat na úkor volného času. Že by sám dělal víno, ho nelákalo. Až později na studiích v Olomouci zjistil, že se tam dobré víno nedalo sehnat. A tak začal vozit víno z domova a s kamarády si o něm povídali. Tam teprve se v Janu Stávkovi probudil opravdový vinař.

3.2.2018

Someliér Marek Babisz: Naše Pálava je teď hitem i v Asii

Salon vín slaví „plnoletost“. Je to už 18 let, co v podzemí státního zámku ve Valticích začali lidé ochutnávat stovku nejlepších vín pro daný rok. Degustační expozice se letos otevřela 27. ledna. Jak říká hlavní someliér Národního vinařského centra Marek Babisz, cestu k našemu vínu si čím dál častěji kromě domácích nacházejí i cizinci.

30.1.2018

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

30.1.2018

Restaurace Taro: Podává se pho a zážitek

Milovníci asijské kuchyně mohou jásat. Na Smíchově vznikla luxusní restaurace, která snoubí vietnamskou gastronomii s japonskou precizností. Jmenuje se Taro a kromě pocitu spokojenosti z báječného jídla si odtud odnesete i zážitek.  

27.1.2018

Novinka pro mlsné jazýčky – cvrčci a červi

Máte-li rádi Broučky či Ferdu Mravence, radši  tyto řádky nečtěte. Kamarádům vašich oblíbenců hrozí nebezpečí. Zuby si na ně brousí Češi. Na mušce jsou cvrček s potemníkem.

26.1.2018

Připijte si na zdraví stovkou nejlepších moravských a českých vín

V sobotu 27. ledna se jako každý rok v tomto období otevírají brány Salonu vín ČR, který představuje to nejlepší z moravského a českého vinařství pro aktuální rok. Jde totiž o degustační expozici sta nejlepších vín vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín, která je celoročně (vyjma ledna) pro veřejnost otevřena v podzemí zámku ve Valticích.

24.1.2018

Vinařství roku. Soutěž, která nehodnotí jen víno

Jsou čím dál lepší a rok od roku je těžší vybrat vítěze, shodovali se členové odborné komise, která na sklonku minulého roku navštívila všech deset finalistů naší nejprestižnější oborové soutěže - Vinařství roku. Do klání o titul bylo nominováno 54 vinařů a vinařských podniků, z nichž následně vzešla finálová desítka a z ní pak vítězové tří velikostních kategorií a nakonec i absolutní vítěz.

22.1.2018

Tip na restauraci: Připraveno v Kastrolu

Když vystoupíte na zastávce metra Lužiny a projdete mezi paneláky, narazíte na restauraci, která vypadá, jako by patřila spíš na venkovskou náves. A její kuchyně tomu také odpovídá. Je poctivá, převážně česká a vynikající.

17.1.2018

Jezte a mládněte, nabádá zimní gastronomický festival

Proč by měl jíst chytře jen špičkový basketbalista, zamyslela se loni nad jídelníčkem svého manžela  Tomáše Satoranského jeho manželka Anna. Na základě podrobných vyšetření mu totiž kluboví mágové doporučili různé kombinace ovoce, zeleniny a dalších ingrediencí. Především jde o saláty ze surovin, které v sobě skrývají přidanou hodnotu. Třeba takový rakytník má v sobě 25krát víc vitaminu C než pomeranč.

15.1.2018

Římský kmín: Do jídla i do parfému

Exotický bratranec našeho kmínu, o co víc podobný vzhledem, o to rozdílnější v chuti – římský kmín. Toto pro nás stále ještě ne zcela běžně používané koření pochází z Egypta a sloužilo svému účelu již od pradávna. Také bylo přidáváno do výbavy faraonů v pyramidách, zřejmě jako medicína. 

6.1.2018

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

DOTYK.CZ
27.12.2017

První německo židovská kuchařka odkrývá tajemství zapomenuté kuchyně

Židovská rodina Rossmerů utekla v 30. letech minulého století před nacisty z bavorského města Bamberg do New Yorku. Jeden z jejích členů si vzal s sebou něco, čemu pak zůstal po celý život věrný: německo-židovskou kuchyni. Jeho dcera a vnučka nyní vydávají jeho dílo v souhrnné kuchařce, jež má být první svého druhu.

27.12.2017

Jaký je rozdíl mezi sektem a šampaňským? Přečtěte si vše o „bublinkách“

Třetina roční tuzemské produkce sektů se vypije v podstatě v rozmezí několika hodin – při oslavách Vánoc a Nového roku. I bez toho ale Čechům „bublinky“ chutnají čím dál více. 

22.12.2017

Štědrovečerní večeře trochu jinak

Nechce se vám na Vánoce vyvářet a kapr s bramborovým salátem nejsou vašimi favority? Užijte si štědrovečerní večeři v restauraci. A dárky si pak můžete v klidu předat doma.

21.12.2017

Chcete-li, letos uvidíte zlaté prasátko

Adventní půst již dávno není o strádání, ale o dodržování vánočních zvyků a kouzelných staročeských tradic.

18.12.2017

Horké tajemství veselých Vánoc

Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!  

18.12.2017

Sladká nadílka

Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.

14.12.2017

Vánoční jídelníček, který chutná a neškodí

Vánoce se nezadržitelně blíží, a spolu s nimi i každoroční příval dobrého jídla, cukroví a odpočinku. Během svátků však často polevíme v disciplíně a dopřáváme si více než jindy.

9.12.2017

Lucie Hadašová: Schwarzwald je můj věčný favorit

Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.  

5.12.2017

S Husou se rozhodně trefíte

Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.

1.12.2017

Pavel Maurer: Ochutnávám rád, i když někdy je to trochu o život

/ROZHOVOR/ Maurerův gastronomický průvodce vychází od roku 1997 a letošní výsledky ankety Maurerův výběr Grand Restaurant jsou známy od čtvrtečního večera. V posledním vydání průvodce najdete 976 restaurací ze všech koutů České republiky. 

30.11.2017

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

27.11.2017

Opravdová Amerika

Burgery jsou v poslední době v kurzu a rozhodně to nejsou ty od jistého fastfoodového řetězce. V mnoha restauracích můžete ochutnat poctivé burgery z kvalitního hovězího masa, na něž možná budete mít problém otevřít ústa. Takové nabízí v restauraci George Prime Burger.

20.11.2017

Pečte zdravěji! Bez lepku

Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.

15.11.2017

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

14.11.2017

Petra Chovancová, brand manažerka Staropramenu: V pivu je i chuť jeho příběhu

/ROZHOVOR/ Nad pivem se mluví o všem možném. A když tedy hovořím o samotném pivu s brand manažerkou Staropramenu Petrou Chovancovou, není řeč jen o nápoji, ale také o společenském fenoménu.

13.11.2017

Pochutnání na břehu Vltavy

Vynikající jídlo, nádherné prostředí a jako bonus ještě překrásný výhled na Karlův most. Co víc by si mohl každý gurmán a romantik k tomu přát. To vše najdete v restauraci Hergetova Cihelna.

8.11.2017

Česnek: štiplavý světoběžník

Česnek je jedno z nejrozšířenějších koření na světě. Je součástí absolutně všech kuchyní, těch vyhlášených, i těch méně zajímavých: počínaje Kyrgystánem (odkud pravděpodobně pochází), přes Evropu, Ameriku, Asii… Možná i vaše oblíbené jídlo a obsahuje česnek.

6.11.2017

Za koktejly s příběhem

Máte rádi bary, kde na vás dýchá atmosféra let minulých, podbarvená decentní hudbou, chřestěním ledu v šejkru a výběrem klasických koktejlů? Já ano, a tak jsem byl zvědavý, co mi nabídne nedávno otevřený bar Crazy Daisy v paláci Astra v centru Prahy.

1.11.2017

Pekařství Paul u nás načíná desátý rok

Francouzské pekařství Paul je u nás devět let. Na český trh vstoupilo na podzim roku 2008, kdy otevřelo svou první pobočku na pražské Flóře. O pekařství, které má pobočky po celém světě a které si za léta získalo oblibu i českých zákazníků hovoří Business Unit Director Roman Plíva.

30.10.2017

Je libo mlíko, hladinku nebo šnyt?

Znalci jistě vědí, že řeč je o pivu. Právě na tyto způsoby vám je načepují v Lokále. A dokonce na několika místech v Praze. Příjemnou vesnickou atmosférou vyniká ten v Kunraticích, který se jmenuje U Zavadilů.

24.10.2017

Svět včerejška v moderní kuchyni

Ještě před nedávnem jsem procházel ulicí Na Perštýně kolem gastrobaru Monarch, aniž bych se nějak zastavil. Španělská kuchyně, která tu byla domovem, jaksi nelákala. Ovšem od té doby, co se podnik proměnil v Pohostinec Monarch opravdu stojí za to se alespoň podívat, co jídelní lístek nabízí. A také to ochutnat.

20.10.2017

Jalovec se provoněl až do mytologie

Jalovec je rostlina tak stará, že už měla čas stát se součástí mytologie. Ve starém Řecku se věřilo, že může být prostředníkem mezi životem a smrtí. Duše zesnulých zůstala po smrti zaklesnutá v jalovcovém keři, což mohlo znamenat naději na její návrat do světa živých. Ve středověku zase lidé věřili, že větve jalovce odpuzují démony.

19.10.2017

Pavel Šich: Farmu Bláto beru i jako výtvarný koncept

/ROZHOVOR/ Původně akademický malíř Pavel Šich působí už zhruba dvacet na venkově a hledá jeho neobjevený potenciál. Snaží se vyvíjet koncept soběstačné farmy a společenství, jež je založeno na ideálu života v souladu s přírodou.

12.10.2017

Rady pro sběr hub

Jaké úlovky si můžeme na podzim odnést v košíku z lesa, nám v jednom z dílů oblíbeného pořadu Váš Prima receptář poradil zkušený mykolog.

11.10.2017

Prachatické marmelády dobývají svět, uspěly na prestižní gurmánské soutěži

Tři hvězdy. Přesně tolik získala jedna z prachatických marmelád na nejprestižnější gurmánské soutěži, která se konala ve Velké Británii.

11.10.2017

Vavřín alias bobkový list

Vavřínový věnec býval symbolem vítězství. Římští vojáci jím korunovali své významné vojevůdce, jako například Césara. Věřili totiž, že vavřín má moc chránit a také symbolizoval válečné vítězství. Věštkyně z Delf žvýkala listy vavřínu během svých vidění, což určitě může mít důvod, protože ve větší dávce působí narkoticky. Zajímavé také je, jak vznešený vavřín přišel ke svému poněkud zemitému českému názvu bobkový list: důvod je údajně ten, že plody vavřínu se nápadně podobají bobku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT