Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barevný podzim na talíři aneb Hodujte jako ve Skandinávii

Toto roční období se vyznačuje příchodem chladného počasí, které v mnohých z nás vyvolává změny nálad. Vypořádat se s nimi můžete velice příjemným způsobem, který zahrnuje spoustu skvělého jídla a pití.

30.9.2018
SDÍLEJ:

Monkey bread s jablky a karamelemFoto: Shutterstock

Nepotrvá dlouho a budeme se ulicemi procházet zachumlaní v šálách a vlněných svetrech a zahřívat se šálky s horkým kakaem či kávou. Synonymem podzimu ale není jen náhle chladné počasí a delší tma, ale také spousta vynikajících sezónních surovin. Právě ty vás z podzimních chmur spolehlivě dostanou. Jak na to? Inspirovat se můžete u Evropanů ze severu, u kterých studené dny celoročně převládají.

Seveřané ovšem dlouhé a tmavé zimy nejen přijali, ba dokonce se je naučili mít natolik rádi, že v nich obraz chladného večera při svíčkách vzbuzuje nejupřímnější nostalgii. Hezky to ilustruje i známé norské přísloví: „Není špatné počasí, jen špatné oblečení.“ Tedy přesto, že tma a chlad prokazatelně způsobují negativní náladu, se Dánové, Norové, Finové, Švédové i Islanďané pravidelně umísťují na prvních příčkách žebříčků studií o kvalitě života a pocitech štěstí. Jak to?

Jako ve Skandinávii

Odpověď zní hygge. Výraz se překládá jako pocit pohodlí, může ale také znamenat veselí či společenskost. Hygge je, když máte radost z jednoduchých věcí v životě, když si umíte užít byť jen krátký okamžik pohody. Často se o hygge hovoří v souvislosti s jídlem a pitím, které dělá radost jedincům stejně tak, jako dokáže sdružit spolu se veselící skupiny. Ve Skandinávii je zvykem vařit a péct pro radost, a to z čerstvých sezónních produktů.

Nemusíte jako Seveřané dávat do každého receptu vejce, tresku či chléb, abyste byli co nejvíce „hygge“. Užívat se jej, v kontextu skandinávského života, neznamená držet se pravidel, ale osvojit si pocit štěstí z toho, co nám příroda momentálně nabízí a podělit se o něj s ostatními.

Právě teď v obchodech seženete chuťově nejlepší dýně, jablka, hrušky či švestky. Z nich můžete upéct koláče a nákypy nebo pár kousků přidat do pekáče s vepřovým masem či zvěřinou, která je rovněž momentálně v sezóně. Z dýně a červené řepy snadno přípravíte i sytou polévku nebo krémové rizoto.

K sychravému počasí se báječně hodí i sezónní mangold a špenát nebo pór, brokolice, růžičková kapusta, květák a pastinák. Tato hutná zelenina příjemně zasytí a lze ji skombinovat s pikantními a tučnějšími pokrmy, které v sychravém počasí vyhledáváme.

Sezónu mají také ořechy a kaštany, a pokud u vás ve městě stále fungují trhy, poptejte se po bedlách a sladkovodních rybách. Právě teď vám rybáři nabídnou kapra, candáta, úhoře či lína. Pamatujte, že je jedno, co si z uvedených surovin připravíte. Hygge je, když si s přáteli sednete ke společnému jídlu, nebo když si na chvilku vlezete pod deku a budete relaxovat s šálkem dýňového latté.

Dýňové lattéNa 1 hrnek, 5 minut, bez cukru a lepku

Suroviny: 235 ml polotučného mléka, 2 lžíce dýňového pyré, 1 lžíce javorového sirupu, 1 celá skořice, špetka muškátového oříšku + na ozdobu, 1 lžička vanilkového extraktu, 50 ml espresa, šlehačka k podávání

Postup: Za stálého míchání přiveďte v malém rendlíku k varu mléko s dýňovým pyré, sirupem, extraktem a kořením. Jakmile se směs prohřeje, vyndejte skořici a vše promixujte ručním mixérem dohladka. Do hrnku s horkým espresem přelijte dýňové latté, dozdobte jej vyšlehanou šlehačkou a špetkou muškátového oříšku.

Polévka z kaštanůPro 8 osob, 1 hodina, bez lepku

Suroviny: 450 g pečených jedlých kaštanů, 1,2 l kuřecího vývaru, 120 ml smetany, 4 plátky slaniny, 1 lžíce másla, 1 mrkev, 1 řapík celeru, 1 menší pórek, 2 šalotky, sůl a čerstvě mletý pepř; K DOZDOBENÍ: sekaná pažitka, mletý muškátový oříšek a crème fraîche dle chuti

Postup: Slaninu a oloupané šalotky nakrájejte nahrubo. Mrkev oloupejte a spolu s řapíkem celeru a pórkem nakrájejte na středně velké kousky. Rozpalte větší hrnec a vsypte do něj slaninu. Opékejte dokřupava asi 8 minut a pak ji přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vstřebá přebytečný tuk. Do stejného hrnce přidejte máslo, pak zeleninu, sůl a pepř, ztlumte plamen a opékejte asi 8–10 minut. Vlijte vývar a přidejte kaštany, které jste předem vyloupali. Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou asi 30 minut. Jakmile změkne všechna zelenina, polévku rozmixujte ručním mixérem a dochuťte solí, pepřem a smetanou. Před podáváním dozdobte pažitkou, muškátovým oříškem a crème fraîche.

Pečené kuřecí paličky s hruškamiPro 2 osoby, 1 hodina, bez laktózy

Suroviny: 5–6 kuřecích paliček, 1 velká hruška, 2 menší červené cibule, hladkolistá petrželka k dozdobení, bramborová kaše nebo pečené brambory k podávání; NA MARINÁDU: 2 lžičky sušeného tymiánu, 6 lžic medu, 4 lžíce kremžské nebo dijonské hořčice, 2 lžičky sójové omáčky, 100 ml olivového oleje, sůl a mletý černý pepř dle chuti

Postup: Omyjte kuřecí paličky. Smíchejte všechny přísady na marinádu. Ve větší míse nebo v igelitovém pytlíku smíchejte kuřecí paličky s marinádou. Dejte odležet do lednice minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc. Předehřejte troubu na 200 °C. Z hrušky odstraňte jádřinec, stopku a případné nečistoty, a nakrájejte ji na plátky.

Cibuli oloupejte a rozrojte na měsíčky. Paličky přendejte ze sáčku do připravené formy tak, abyste je střídaly s plátky hrušky. Do volných mezer vložte cibuli a vše přelijte zbylou marinádou. Překryté alobalem pečte asi 40–50 minut, přičemž na poslední chvíli odkryjte, aby maso získalo křupravou kůži. Před podáváním paličky posypejte nasekanou petrželkou a podávejte s kaší nebo pečenými brambory.

Rizoto z červené řepy
Pro 4–6 osob, 35 minut, bez masa a lepku

Suroviny: 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 lžíce olivového oleje, 4 šalotky nebo 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 350 g čerstvé řepy, 250 g rýže na rizoto, 100 ml suchého bílého vína, 50 g másla, 100 g strouhaného parmazánu, 70 g čerstvých hub, pár snítek čerstvého tymiánu

Postup: Polovinu másla rozpusťte v pánvi, přidejte pokrájené šalotky, drcený česnek a strouhanou řepu, krátce je opečte a pak přidejte tymián a rýži. Nechte ji zesklovatět a zalijte vínem. Jakmile se víno odpaří, přilévejte postupně vývar a vařte, dokud rýže nebude uvařená al dente. Mezitím na vedlejší pánvi na olivovém oleji opečte houby, které jste předem očistili a rozkrojili napůl. Až rýže změkne, přidejte k rizotu zbylé máslo a strouhaný parmazán, abyste docílili krémové konzistence. Podávejte s houbami.

Monkey bread s jablky a karamelemNa 1 bábovku, 50 minut + kynutí

Suroviny: NA TĚSTO: 500 g hladké mouky, 300 g vlažného plnotučného mléka, 75 g krupicového cukru, 5 g soli, 50 g másla + na vymazání formy, 25 g čerstvého droždí, 1 vejce; K DOKONČENÍ: 250 g tmavého třtinového cukru, 1 lžíce mleté skořice 200 g másla, 200 g karamelu

Postup: Z vlažného mléka a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek, potrvá to asi 10 minut. Do velké mísy prosejte mouku a přidejte zbylé ingredience včetně vajíčka. Promíchejte, přilijte kvásek a znovu míchejte, dokud nevytvoříte vláčné a lepivé těsto. Vyndejte jej na lehce pomoučený vál, kde těsto rukama precizně prohněťte. Vraťte jej zpět do mísy, překryjte utěrkou či fólií a dejte kynout na teplé místo asi na hodinu až hodinu a půl. Mezitím si připravte přísady na obalování.

Uvařte si karamel, máslo rozpusťte a cukr smíchejte se skořicí. Bábovkovou formu vymažte máslem. Vykynuté těsto vyklopte na vál, znovu prohněťte a pak jej rozdělte asi na 40 stejných částí. Ze všech vyválejte kuličku, kterou obalte ve směsi cukru a skořice a poté vrstvěte do bábovkové formy. Znovu překryjte a dejte kynout ještě na dalších 40 minut. Předehřejte troubu na 180 °C. Monkey bread přelijte rozpuštěným máslem a dejte péct na 25–30 minut. Ještě horký monkey bread vyklopte a před podáváním přelijte karamelem.

Autor: Nikita Rybová

30.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jednadvacetiletá Hradišťanka Tereza H. chtěla z Pákistánu propašovat devět kilogramů heroinu.
4 11

Češka souzená v Pákistánu by se mohla dočkat rozsudku do konce října

Předseda ODS Petr Fiala.
32 23

Předseda ODS Petr Fiala: Vládě budeme ze Senátu nepochybně komplikovat život

Na Žižkově ráno hořel vybydlený dům. Zápach po spáleninách byl cítit v okolí

Pražští hasiči zasahovali v neděli ráno u požáru vybydlené budovy v Jeseniově ulici na Žižkově. V hořícím objektu hasiči našli čtyři osoby, dvě z nich předali k ošetření záchranářům. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu kolem 8:15, informovala ČTK mluvčí hasičů Kateřina Suchánská.

Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku

Zbystřete! Deník rozjíždí mimořádný projekt pro fotbalové fanoušky. Jinde takový nenajdete. Bude vás bavit. Umíme zjistit detailní statistiky hráčů českého „pralesa“ a srovnat je se špičkovými hvězdami. První díl vyjde ve Sportovním deníku v pondělí 22. října. V článku čtěte, jak zapojit i váš fotbalový tým.

V Plzni vyskočila šestnáctiletá dívka z okna

Dívka při pádu utrpěla těžká zranění. Případ dál šetří policie. 

Vytočit se a někoho nakopat? Šustr učí hráče Zbrojovky zodpovědnosti

V pěti kolech pod vedením nového kouče Pavla Šustra ještě fotbalisté Zbrojovky neprohráli. Jenže třikrát remizovali a nadále zůstávají ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE na deváté příčce. Mrzí především domácí ztráta po bezbrankové remíze s Varnsdorfem.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT