Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bazalka v Evropě zdomácněla. Víte ale, odkud pochází?

Pokud vám někdo položí otázku, odkud pochází bazalka, většina z nás by jistě odpověděla, že z Evropy. Ale není tomu tak – pochází z Indie a v kuchyni ji zde používají více než 5000 let. V Evropě je téměř naprostým nováčkem a přeci se u nás velice dobře zabydlela.

3.10.2018
SDÍLEJ:

Bazalka - ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Cesta do Evropy tedy byla dlouhá a dobrodružná. Přes Orient až ke břehům Středozemního moře a až na konci 15. století se objevuje v Itálii. Ale po celou dobu měla punc něčeho vzácného a rozhodně to nebylo obyčejné koření pro každého. Zvaná též královská rostlina, v antice se podávala na stolech králů – basileur znamená v řečtině král, a už tedy víme, kterak bazalka ke svému názvu přišla.

Ve starobylém Řecku se bazalka v plném květu darovala na znamení obdivu a lásky. Bazalka také sloužila během pohřebních rituálů, a to hlavně ve starověkém Egyptě. A také jako spousta jiného koření nesloužila pouze pro potěchu duše, ale i těla – léčila bolesti žaludku a nevolnost. Odpuzuje hmyz.

Tak jako u spousty jiného koření, ani bazalky neexistuje pouze jeden druh, ale jsou jich desítky, a tak ji můžete potkat v kuchyních celého světa a vždycky je poněkud jiná, tak aby zapadla do chutí místních pokrmů. V Thajsku používají například thajskou fialovou bazalku, jiná je bazalka používaná v Orientu či Itálii nebo Španělsku.

Největší odborníci jsou však pochopitelně Italové: jiný druh bazalky doporučují k přípravě pesta a jiný zase k přípravě pizzy (tato má mnohem větší listy). K přípravě pesta (neboli pistou ve Francii) se používá bazalka janovská a spolu s česnekem, olivovým olejem a piniovými ořechy se drtí na hrubší pastu. Bazalce to nejvíce sluší v jednoduchých pokrmech, v salátech spolu s rajčaty a mozzarellou, dochucuje pizzu.

Nejlepší je čerstvá

Posypat bazalkou můžete například grilovanou zeleninu, kuřecí maso či ryby. V cukrařině se používá hlavně ve formě bazalkového cukru (vznikne pouhým rozmixováním cukru a lístků bazalky), kterým stačí posypat nakrájené ovoce. Výborně se hodí k ananasu, mangu, jahodám, melounu, citrusům, ale i mandlím či medu. Bazalka se může přidávat i do smetanových krémů, možná jste již ochutnali citronové tartaletky s bazalkovým krémem.

Nedoporučuje se moc tepelně upravovat, přidává se tedy až na konci vaření. Bazalka je vždy nejlepší čerstvá, což nepředstavuje žádný problém, dá se celkem dobře pěstovat za oknem, vyžaduje pouze více slunce. Pokud vám bazalka zbude, stačí ji posekat a zamrazit s trochou olivového oleje. Prodává se i v sušené formě, nicméně v této podobě je do salátů nevhodná, ale ke kořenění tepelně upravených pokrmů určitě postačí.

Text: Renata Dvořáková

Minestrone alla genovese

Suroviny: 
100 g bílého zelí, 50 g předem namočených fazolek, 2 brambory, 2 mrkve, 2 pórky, 2 rajčata, 1 řapík celeru, 2 malé cukety, 1 cibule, 1 stroužky česneku, hrst petrželky, 1/2 šálku olivového oleje, 150 g špaget nalámaných na malé kousky, 2 lžíce pesta, sůl, strouhaný parmazán

Postup: Zeleninu a bylinky očistíme a nadrobno nakrájíme. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody. Přidáme fazolové boby, zeleninu a bylinky. Snížíme teplotu a přikryté vaříme necelou hodinu. Občas promícháme. Brambory rozmačkáme vidličkou, aby polévka zhoustla. Když je zelenina vařená, přidáme špagety a vše vaříme tak dlouho, dokud nejsou vařené. Vmícháme pesto a osolíme. Rozdělíme na talíře a podáváme s trochou olivového oleje a se strouhaným parmazánem.

Autor: Redakce

3.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jednadvacetiletá Hradišťanka Tereza H. chtěla z Pákistánu propašovat devět kilogramů heroinu.
4 11

Češka souzená v Pákistánu by se mohla dočkat rozsudku do konce října

Předseda ODS Petr Fiala.
33 23

Předseda ODS Petr Fiala: Vládě budeme ze Senátu nepochybně komplikovat život

Na Žižkově ráno hořel vybydlený dům. Zápach po spáleninách byl cítit v okolí

Pražští hasiči zasahovali v neděli ráno u požáru vybydlené budovy v Jeseniově ulici na Žižkově. V hořícím objektu hasiči našli čtyři osoby, dvě z nich předali k ošetření záchranářům. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu kolem 8:15, informovala ČTK mluvčí hasičů Kateřina Suchánská.

Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku

Zbystřete! Deník rozjíždí mimořádný projekt pro fotbalové fanoušky. Jinde takový nenajdete. Bude vás bavit. Umíme zjistit detailní statistiky hráčů českého „pralesa“ a srovnat je se špičkovými hvězdami. První díl vyjde ve Sportovním deníku v pondělí 22. října. V článku čtěte, jak zapojit i váš fotbalový tým.

V Plzni vyskočila šestnáctiletá dívka z okna

Dívka při pádu utrpěla těžká zranění. Případ dál šetří policie. 

Vytočit se a někoho nakopat? Šustr učí hráče Zbrojovky zodpovědnosti

V pěti kolech pod vedením nového kouče Pavla Šustra ještě fotbalisté Zbrojovky neprohráli. Jenže třikrát remizovali a nadále zůstávají ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE na deváté příčce. Mrzí především domácí ztráta po bezbrankové remíze s Varnsdorfem.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT