Buchtičky s krémem

Budeme potřebovat:

  • na buchtičky:
    • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
    • 100 g cukru
    • 250 ml mléka
    • 600 g hladké mouky
    • 200 g oleje
    • 2 žloutky
    • 1 vejce
    • 1 špetka soli
Lívance od Bohyně kuchyně
Lívance od božské babičky: Vyzkoušejte fantastický recept z minulého století
  • na vanilkovou omáčku:
    • 400 ml mléka
    • 400 ml smetany ke šlehání
    • 5 žloutků
    • 2 lžíce Solamylu
    • semínka z 1 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového prášku
    • 50 g cukru krupice

Postup:1. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a dejte špetku cukru.

2. Až budou na povrchu bubliny, přidejte všechny ostatní suroviny.

3. Umíchejte hladké nelepivé těsto a nechejte hodinu kynout na teplém místě.

4. Z vykynutého těsta uválejte pár hadů, nakrájejte na kousky.

5. Do misky si dejte trochu rozpuštěného másla, každý kousek v něm trochu omáchejte a skládejte do pekáče vymazaného olejem.

6. Buchty pečte na 180 °C asi 25 minut. Mezitím připravte krém.

Jablkový koláč
Jak využít podzimní úrodu jablek? Upečte si křupavý a voňavý koláč

7. Ušlehejte žloutky s cukrem, do krásně hladké světlé pěny. Do mléka smíchaného se smetanou, zašlehejte vanilku a Solamyl.

8. Přiveďte k varu. Odstavte z plotýnky a vložte do vodní lázně, kterou zahřívejte.

9. Postupně zašlehávejte žloutkovou směs tak, aby byl krém horký, ale nesmí vřít, aby se žloutky nesrazily.

10. Tento skvělý krém podávejte s teplými buchtičkami.

Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.