Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Fusilli s chorizem či cannelloni plněné špenátem. Nabízíme skvělé recepty

Vyměňte zbytečně strávený čas v kuchyni za procházku přírodou nebo relax na zahradě. Načerpejte inspiraci z našich jednoduchých receptů. Z běžných surovin do půl hodiny vykouzlíte vynikající těstoviny.

7.7.2018
SDÍLEJ:

Cannelloni plněné špenátem a ricottouFoto: Shutterstock

Léto přeje rychlým receptům, které nevyžadují náročnou přípravu. K takovým bezesporu patří recepty na těstoviny, původně pocházející z prosluněných italských měst, kde je horko a kde místní hospodyňky vědí, jak si zkrátit čas v kuchyni a přitom nezklamat své strávníky.

Mnozí si těstoviny mylně spojují pouze se zimními měsíci. Se vzrůstající teplotou však stačí obměnit přísady a odlehčené jídlo je na světě – místo červeného masa použít rybu či kuře, smetanový základ zase vyměnit za rajčatové pyré nebo směs letní zeleniny. Máte mouku, vejce a pár minut navíc? Pusťte se do domácích těstovin!

TIP:
Škola vaření Ola Kala vypsala nové kurzy vaření. 23. září vás za 2450 korun na osobu naučí připravovat domácí těstoviny, plnit je a dochucovat dalšími surovinami.

Připravte si potravinářskou fólii, dostatek místa a mouky k poprášení. Receptů existuje hned několik, některé uvádějí sůl či olej, pro účely přípravy fettuccine, lasagní či raviol vám postačí ten základní. Pravdou je, že neexistujte dokonalý recept – těstoviny, stejně jako buchty nebo další těsta, mají mnoho podob i chutí. Bez mouky a vody se však neobejdete, tyto dvě přísady spolu vytvářejí lepek, důležitou látku, která dodává těstovinám pružnost a která se aktivuje řádným hnětením.

Existují samozřejmě i bezlepkové varianty, obecně se ale těsto připravuje ze semolinové, jemné pšeničné mouky typu 00 nebo z kombinace obou. Vystačíte si také s hladkou pšeničnou nebo s celozrnnou moukou, díky které budou mít těstoviny jemnou ořechovou chuť.

Ke 400 gramům mouky přidejte čtyři celá vejce a zhruba dvě lžíce vody, aby vzniklo hutné, nelepivé těsto. Zabalte jej do fólie a nechte v lednici odpočinout asi 30 minut. Pak je rozválejte a rozkrájejte do vybraných tvarů.

Na trhu najdete spoustu přístrojů na výrobu těstovin, které vám usnadní práci – od robotu s nástavci, až po sušičky, strojky a vykrajovače. Pokud však nechcete ze začátku do speciálního vybavení investovat, s trochou píle si vystačíte i s nožem a válečkem.

Hotové těstoviny ještě posypejte moukou, aby se k sobě nepřilepily, a vařte ve vroucí osolené vodě 2–3 minuty. Doplňte je masem, bílým vínem, čerstvou zeleninou či sýrem, báječně budou chutnat také s čerstvými bylinkami, ořechovým pestem, chilli papričkami a olivovým olejem. Voilá!

Brokolicové orecchiettePro 4 osoby, 30 minut

Suroviny: 350 g brokolicých růžiček + několik růžiček k dozdobení, 230 g těstovin orecchiette nebo jiných krátkých těstovin, 2 lžíce olivového oleje, 6 stroužků česneku, 1–2 sardelová filátka (zbavená kostiček, nemusí být), 500 ml zeleninového či kuřecího vývaru, 220 g parmazánu nebo sýru pecorino, chilli vločky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř k dochucení, 1 lžička citronové kůry, hrst čerstvé bazalky, olivy kalamata k dozdobení olivy (nemusí být)

Postup: Brokolicové růžičky vařte v páře, dokud nezměknout. Odložte stranou. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Ve větší pánvi na oleji opečte česnek s chilli, potrvá to 2–3 minuty. Přidejte větší část brokolice (několik růžiček si ponechte na závěrečné zdobení), sardelky, sůl, pepř a vývar. Vařte na mírném plameni a měchačkou rozbíjejte růžičky. Po zhruba 15 minutách byste z vývaru měli mít hustou brokolicovou omáčku. Vmíchejte najemno nastrouhaný sýr, promíchejte, případně nařeďte vodou z hrnce, kde se vařily těstoviny. Před podáváním dochuťte kořením, bazalkou a citronovou kůrou a talíře dozdobte růžičkami a olivami.

Špagety s mořskými plodyPro 4 osoby, 30 minut, bez laktózy

Suroviny: 500 g špaget, 200 ml suchého bílého vína, 6 plátků uzené libové slaniny, 500 g srdcovek, slávek, zaděnek, tapesek (vongole) nebo směsi mušlí, 400 g malých chobotnic, 400 g tygřích krevet, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, olivový olej dle potřeby, špetka šafránu nebo několik snítek sušeného tymiánu, hrst čerstvé hladkolisté petrželky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř 

Postup: Otevřené mušle poklepejte, pokud se sami neuzavřou, vyhoďte je. Uzavřené mušle očistěte kartáčkem pod studenou tekoucí vodou. Krevetám ulomte hlavy v opačném směru, než jsou stočené. Sloupněte krunýř, odstraňte střívko a opláchněte je. Chobotnicím uřízněte hlavu a nařízněte ji tak, abyste ji mohli obrátit vnitřní stranou ven. Vyjměte měkké části, abyste získali čistý klobouček. Pomocí tlačení z centra chapadel vymáčkněte oko s inkoustem. Omyjte a pokrájejte na menší kousky, je-li potřeba. Ve větším hrnci svařte víno s pokrájenou šalotkou, česnekem a šafránem či tymiánem. Vařte na vyšší plamen asi 1 minutu, než se zelenina s kořením rozvoní, a pak přidejte mušle, chobotnice a tygří krevety v tomto pořadí. Zakryjte hrnec pokličkou a vařte asi 5 minut. Mezitím uvařte špagety podle návodu na obalu a na pánvi opečte slaninu, kterou jste si předem nakrájeli na 1 cm dlouhé plátky. Do pánve přidejte uvařené mořské plody, promíchejte se slaninou a opékejte další 2–3 minuty, dokud se neotevřou všechny mušle. Neotevřené vyhoďte. Poté přidejte uvařené špagety, pokrájenou petrželku a několik kapek oleje. Osolte, opepřete, servírujte teplé.

Fusilli s chorizem, chilli a fazolkamiPro 4 osoby, 25 minut, bez laktózy

Suroviny: 800 g cherry rajčátek, 400 g krátkým těstovin (my použili fusilli), 200 g zelených fazolek, 150 g čerstvého choriza, hrst černých oliv (nemusí být), 150 g červené papriky, kůra a šťáva z 1 bio citronu, ½ lžičky drceného chilli, 3 větvičky tymiánu, pár snítek čerstvého oregana, olivový olej dle potřeby, mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: Předehřejte troubu na 170 °C. Na plech vyložený pečicím papírem vsypte omytá rajčata, zakápněte je pár kapkami olivového oleje a dejte péct asi na 20–25 minut. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. V menším hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte fazolky a blanšírujte 2–3 minuty, pak přeceďte pod studenou tekoucí vodou. Odstraňte z choriza střívko a měkké maso přendejte na rozehřátou pánev s olejem. Opékejte několik minut a hrudky přitom drťte vařečkou. Přidejte pokrájené papriky a až změknou, vsypte těstoviny s pár lžícemi vody, fazolky, bylinky, citronovou kůru a šťávu, sůl a pepř. Před podáváním těstoviny smíchejte s olivami a upečenými rajčátky.

Cannelloni plněné špenátem a ricottouPro 4 osoby, 1 hodina, bez masa

Suroviny: 500 g špenátových listů, 200g balení ricotty, 1 velké vejce, 12 lžic strouhaného parmazánu, 8 těstovin cannelloni, špetka muškátového oříšku, 4 plátky másla, mořská sůl a čerstvě mletý pepř; NA BEŠAMEL: 500 ml mléka, 2 bobkové listy, špetka muškátového oříšku, sůl a bílý pepř, 40 g másla, 40 g hladké mouky

Postup: V kastrolu rozpusťte máslo a přisypejte mouku. Nechte zasmahnout. Přilijte mléko a zbylé ingredience a za stálého míchání vařte asi 15 minut, aby bešamel zhoustl. Dejte stranou. Předehřejte troubu na 200 °C a uvařte těstoviny podle návodu na obalu (přecedit je můžete o minutu až dvě dříve). Omytý špenát spařte ve vroucí vodě do změknutí. Přeceďte a vymačkejte z něj všechnu přebytečnou vodu. Nakrájejte ho najemno a přidejte spolu s ricottou, vejcem, 8 lžícemi parmazánu, solí, pepřem a muškátovým oříškem do velké mísy. Promíchejte. Směsí rovnoměrně plňte uvařené a zchladlé těstoviny. Cannelloni přendejte do máslem vymazané formy, přelijte zhruba 400 ml bešamelu, posypejte zbylým parmazánem a dejte péct na 15 až 20 minut.

Autor: Nikita Rybová

7.7.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Kuchař/ka 20 000 Kč Hledáme pro náš stravovací provoz, firemní jídelnu JTEKT Plzeň. Výroba - Elektromechanik 26 000 Kč Hledáme elektromechaniky do společnosti působící na mezinárodním trhu s kolejovými vozidly. Činnost je spojena s údržbou vozů metra v nejvyšší opravě, zaměřené na elektrickou část vozů. Pracovní doby 37,5 hodin týdně. Nástup možný ihned. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedníci-zateplování. Požadované vzdělání: nižší střední. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: prac. pr. vztah: nejprve dohoda poté hlavní pracovní poměr;, Způsob kontaktu: předem telefonicky dohodnout schůzku nebo e-mailem. Pracoviště: Jiří sládeček - sídlo, Volontérská, č.p. 1348, 735 35 Horní Suchá. Informace: Jiří Sládeček, +420 602 712 597. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 30 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci ÚČETNÍ - KONTROLÓR/KA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PP na dobu učitou s možností prodloužení., Hrubá mzda 30 000,-Kč nástupní s postupný růstem, Pracovní doba 6:00 14:30 hod. - možnost úpravy dohodou, , Náplň práce: komplexní zpracování účetnictví a kontroln činnost, Požadavky: , -dobrá znalost účetnictví, -základní znalost související danové problematiky, -zakladní znalost Nj, -Aj výhodou, -znalost práce na PC. Pracoviště: 1. písecká lesní a dřevařská, a.s., 397 01 Písek 1. Informace: E-mail: plivova@piseckalesni.cz, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
14

Češi jsou národem chatařů. Chalupu vlastní pětina lidí

EET. Ilustrační foto.
28

Komplikace. Nevidomým hrozí kvůli EET ukončení živnosti

Překupnický server prodává naoko levné vstupenky. Ve skutečnosti okrádá

Web Viagogo se tváří jako oficiální předprodejní server. Napálil už sportovní a kulturní fanoušky po celém světě, kteří zaplatili vysoké poplatky, a stejně se na akci nedostali.

Palestinské rakety zasáhly prázdný autobus. Izrael odpověděl protiútokem

Palestinci z pásma Gazy vypálili dnes na Izrael desítky raket, ty zasáhly prázdný autobus a vážně zranily jednoho člověka. Následná letecká odveta Izraelců si vyžádala dva mrtvé palestinské ozbrojence. Dnešním incidentům předcházela eskalace násilí, kdy o víkendu při přestřelce v Gaze přišlo o život sedm Palestinců a jeden izraleský voják.

Glosa Antonína Shuberta: Žert ministra Ťoka

Na dovolenkové pouti po Svaté zemi, jak se Izraeli po právu říká, vypouštím jakýkoliv kontakt s politikou u nás doma. Leč tentokrát tomu nepřízeň osudu chtěla, a já jsem byl přece jen zasažen informací z domova. Ministr dopravy Ťok přivezl z Japonska zprávu, že Praha bude v roce 2023 hostit Světový silniční kongres, pořádaný jakousi mezinárodní neziskovkou Světová silniční asociace (PIARC).

Zbývá den do odevzdání nominací. Adepti na šéfa Senátu zůstávají tři

Kandidáti na předsedu Senátu zůstávají den před odevzdáním nominací tři - Jaroslav Kubera (ODS), Jan Horník (STAN) a Václav Hampl (za KDU-ČSL). Adeptů na místopředsedy horní komory je šest. Vedle Kubery a Horníka to jsou dosavadní šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a nynější místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Nováčky v užším vedení horní komory asi budou Jiří Oberfalzer (ODS) a Jiří Růžička z klubu Starostů.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT