Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Červená se červená. Jahodová sezona je tady!

Žádné další ovoce nekřičí tolik létem jako právě jahody. Ty nás provázejí prvními slunečnými dny už od nepaměti. Milují je dospělí i děti, protože jsou sladké a dobré samy o sobě i v moučnících. Nachystali jsme pro vás recepty, kterým letos neodoláte.

21.6.2018
SDÍLEJ:

Jahodová sezona netrvá dlouho, tak si pospěšte, ať ji nezmeškáte. Pokud nemáte vlastní zahrádku, kupujte jahody na trzích, nebo si udělejte výlet do samosběrných farem – odtud totiž jahody chutnají mnohem lépe, než kdybyste koupili balení napůl zelených kousků v supermarketu. I tam ovšem můžete dohlédnout na určitou kvalitu.

Na pulty obchodů se jahody dostávají se třemi druhy označení. Tzv. výběr má stanovený nejmenší průměr plodu na 25 milimetrů a nesmí mít bílé špičky ani otlačeniny. Pro I. jakostní třídu se připouštějí lehké vady tvaru i bělavé zbarvení. U II. jakostní třídy se dokonce povolují větší vady či otlaky a bělavé zabarvení může dosahovat až na jednu pětinu povrchu. Po příchodu z města jahody prohlédněte a těch nepěkných, které začínají rychle hnít, se zbavte. Zbytek skladujte v lednici a konzumujte nejpozději do pěti dnů.

Čerstvé chutnají nejen nasladko, ale i v kombinaci se salátem, pepřem a balzamikem. Připravit z nich můžete různé krémy, pomazánky do sladkého pečiva, upéct je s korpusem nebo je smísit jen tak s oříšky a kořením a pak směs smíchat s vanilkovou zmrzlinou. Báječně se jahody kombinují i s alkoholem, nebojte se tedy kousky přidat do sangrie nebo je rozmixovat s ledem a ginem či s růžovým vínem.

Pokud je nestíháte sníst, vyplatí se jahody zmrazit. Pevné jahody omyjte a osušte, obalte cukrem (nemusí být) a dejte do mrazáku. Chcete-li z nich dřeň, po hodině je vyndejte, rozmixujte s cukrem a pár kapkami citronové šťávy a dejte znovu mrazit. Jahody lze konzervovat také zavařením. Rozvařte je na džem, dejte je do kompotu, nebo z nich připravte sirup či mošt.

Jahodové zdraví
Věděli jste, že jsou bohatým zdrojem vitaminu C, srovnatelným dokonce s citrusy? Kromě toho v jahodách najdete spoustu dalších zdraví prospěšných látek od vitaminů A, E, B, až po minerální látky jako hořčík, vápník, draslík či zinek. Díky těmto látkám dokáží zabránit infekčním chorobám, aby pronikly do těla, a tím posilují imunitní systém. Tyto voňavé plody jsou plné antioxidantů, které brání vzniku i rozvoji civilizačních chorob a pomáhají proti stárnutí tím, že udržují pleť pružnou a bez vrásek. Chrání rovněž naše oči, dodávají unavenému tělu energii a působí proti těhotenským obtížím. Říká se, že mají i afrodiziakální účinky. Možná teď nebudete mít výčitky, když jich sníte plný koš…

Recepty

Jahodový dort
Na 1 dort, 1 hodina + chladnutí
Suroviny: 100 g polohrubé mouky, 4 vejce, 80 krupicového cukru, moučkový cukr dle chuti; NA NÁPLŇ: 400 g jahod, 200 ml mléka, 1 sáček jahodového pudinkového prášku, 250 g másla, 80 g moučkového cukru, snítky meduňky či máty
Postup: Oddělte žloutky od bílků a s větší částí cukru je ušlehejte do světlé pěny. Postupně vmíchejte prosátou mouku, případně další ingredience (máte-li k dispozici vanilkovou dřeň nebo kakao k barvení těsta). Ve vedlejší míse ušlehejte bílky se zbylým cukrem dotuha. Obě vaječné směsi opatrně spojte a vše pak vlijete do tří čtvrtin formy na dort, kterou jste předem vyložili pečicím papírem. Pečte při 200 °C v rozehřáté troubě asi 20 minut. Poté těsto ihned obraťte pomocí utěrky, posypejte moučkovým cukrem a odstraňte papír. Nechte vychladnout a poté korpus rozdělte na tři stejně silné pláty. Mezitím si připravte krém. Omyté a osušené jahody rozdělte na třetiny a jednu část rozmixujte. Ohřejte část mléka. Ve zbylém rozmíchejte práškový pudink a cukr, přilijte do horkého mléka a za stálého míchání svařte na hustý pudink. Před koncem přidejte rozmixované jahody. Změklý tuk utřete s prosátým moučkovým cukrem a postupně vmíchejte prochladlý pudink a našlehejte. Pláty korpusu potřete krémem a složte na sebe. Krémem potřete dort na stěnách i na povrchu. Dozdobte zbylými jahodami a opláchnutými a osušenými bylinkami.

Mini Pavlova s jahodami
Na 10 dortíků, 1 hodina a 15 minut
Suroviny: 4 velké bílky, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce bramborového škrobu, 2 lžíce vinného bílého octa, ½ vanilkového lusku, špetka soli; K DOZDOBENÍ: 500 ml smetany ke šlehání, 200 g jahod
Postup: Troubu předehřejte na 150 °C. Na pečicí papír na plechu narýsujte deset koleček o průměru 7 cm, obraťte jej na plech kresbou dolů, aby se tuš nedostala do těsta. Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli do tuhého sněhu a v průběhu procesu přidávejte postupně prosátý moučkový cukr, následně dřeň z poloviny lusku, moučku a ocet. Takto připravené těsto navršte na kolečka na papíře tak, aby okraje byly vyšší než střed těsta. Vložte do trouby a po minutě snižte stupeň pečení na 120 °C a nechte péct ještě asi 45 minut, aby minidortíky byly křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Poté vypněte troubu a dortíky nechte dojít uvnitř. Mezitím ušlehejte šlehačku. Až Pavlova vystydne, dozdobte ji domácí šlehačkou a pokrájenými jahodami.

Jahodovo-rebarborová bublaninaNa 1 plech, 45 minut
Suroviny: 500–600 g jahod (nebo kombinace s rebarborou), 1 sáček vanilkového cukru, olej či máslo na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání, moučkový cukr dle chuti; NA TĚSTO: 300 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 4 vejce, 100 ml vroucí vody, 100 ml oleje, 150 g krupicového cukru
Postup: Rozehřejte troubu na 190 °C. Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky velké jako jahody (budete-li bublaninu připravovat z kombinace jahod a rebarbor. Omyté a osušené jahody obalte i s rebarborou ve vanilkovém cukru. Oddělte žloutky od bílků a rozšlehejte je s vroucí vodou. Přidejte polovinu cukru, olej a našlehejte do pěny. Nyní těsto rozmíchejte s moukou. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Rozetřete na plech a poklaďte jahodami a rebarborou. Vložte do trouby a pečte zhruba 25 minut. Před podáváním pocukrujte prosátým moučkovým cukrem.

Jahodový triflePro 6 osob, 45 minut
Suroviny: NA TĚSTO: 3 vejce, 80 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky; K DOKONČENÍ: 500 g hotového vanilkového pudinku, 400 g jahod, 300 ml smetany ke šlehání, 125 ml sherry, portského či marsaly, bílá čokoláda dle chuti, pár snítek máty
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce pokojové teploty vyšlehejte s cukrem do pěny. Opatrně do ní zapracujte prosátou mouku. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8–10 minut tak, aby chytil zlatavý nádech. Po vytažení z trouby korpus překlopte na čistou utěrku a nechte vychladnout. Poté z něj opatrně sloupněte papír, pomažte džemem a zarolujte do rolády. Na dokončení omyjte a osušte jahody s bylinkami a korpus nakrájejte na 1 cm silné plátky. Šlehačku ušlehejte do tuha. Do každého poháru dejte lžíci marmelády, pak jedno kolečko korpusu, které jste pokapali likérem. Navrstvěte krémem, několika pokrájenými jahodami, pak přidejte šlehačku a nakonec jahody se snítky bylinek. Hotový trifle dozdobte strouhanou čokoládou.

Autor: Nikita Rybová

21.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Office Coordinator. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MÍSTO VÝKONU PRAHA / KONTAKT PRVOTNÍ TELEFONICKY : Kateryna Sharlai, tel.: 0732678828, e-mail: vacancy@nuovostep.com, , Alespoň tři roky zkušeností na pozici podobné office coordinator, Vysokoškolské vzdělání ekonomického nebo právnického směru, České občanství, Velmi dobré organizační schopnosti, Schopnost pracovat samostatně i týmově, Plynulá znalost českého a anglického jazyka, ruský jazyk výhodou, , Nabízíme:, Místo práce v centru Prahy, Firemní akce, Využití kancelářských potřeb (notebook, mobil a další), Flexibilní pracovní dobu, , , ZAM VÝHODY :, , náhrady cestovních výdajů, náhrady výdajů na telefonní služby, náhrady výdajů na nájemné. Pracoviště: Nuovo step s.r.o. praha, . Informace: Kateryna Sharlai, +420 073 267 882 8. Bankovnictví a finanční služby - Fakturantku/administrativa 20 000 Kč Práce na pozici fakturantky v menší přepravní společnosti + administrace dokumentů spojených s přepravou a provozem, znalost cizích jazyků anglicky a ruský . Výhodou bude, pokud budete umět práce s ekonomickým programem Pohoda. Místo pracoviště: Za zastávkou 373, Praha - Dolní Měcholupy . Plat: 25.000 - 30.000 Kč/měsíc. Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 18 000 Kč Všeobecné sestry bez osvědčení Všeobecná sestra bez osvědčení. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: CZ-ISCO: 32211, VŠEOBECNÁ SESTRA BEZ OSVĚDČENÍ - pracoviště Jičín., Písemné žádosti s profesním životopisem posílejte na personální oddělení Oblastní nemocnice Jičín a.s., se sídlem Bolzanova 512, 506 01 Jičín, nebo email: lenka.vycitalova@nemjc.cz, , Nabízíme: , - práci na akreditovaném pracovišti, - adekvátní pracovní a platové podmínky, - pracovní poměr na dobu určitou s možností změny na dobu neurčitou, - plný úvazek , - týden dovolené navíc, - podporu profesního růstu, vzdělávání, - možnost ubytování , - dotované stravování, - podporu při vyřízení veškeré dokumentace nutné pro vyřízení zaměstnanecké karty, podporu při zapracování, - vhodné i pro absolventy, , Požadavky:, - odpovídající vzdělání dle zákona č. 96/2004 Sb., místo vhodné i pro cizince s povolením k výkonu nelékařského povolání na území ČR na dobu určitou , - zdravotní způsobilost a bezúhonnost, - znalost ČJ , , DATUM NÁSTUPU dohodou, Vhodné i pro cizince na zaměstnanecké karty.. Pracoviště: Oblastní nemocnice jičín a.s. - interní odd., Bolzanova, č.p. 512, 506 01 Jičín 1. Informace: Lenka Vyčítalová, +420 493 582 227. Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 19 900 Kč Všeobecné sestry bez osvědčení Všeobecná zdravotní sestra. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19900 kč, mzda max. 24600 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: CZ - ISCO - 3221 VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ SESTRA, Nabízíme: zaměstnanecké stravování, týden dovolené navíc, hrazené další vzdělávání zaměstnavatelem. Pracoviště: Státní léčebné lázně janské lázně, státní podnik, náměstí Svobody, č.p. 272, 542 25 Janské Lázně. Informace: Nela Ouředníková, +420 499 860 120,123.

Andrej Kiska
8

Kiska: 17. listopad je nejdůležitějším dnem v moderních dějinách Slovenska

Leoš Mareš se stal Ježíškovým vnoučetem a v sobotu dopoledne přijel do Domova seniorů Slezské humanity v Horní Suché, kde předal svůj dar, nový elektrický vozík, šťastné Zdeňce Bagierové.
16

Leoš Mareš je Ježíškovo vnouče, v domově seniorů rozjel i malý dýchánek

Sex v těhotenství? Není se čeho obávat, říká lékař

Obavy a strach, anebo intenzivnější prožitek díky větší citlivosti? Každá žena prožívá intimní chvíle v požehnaném stavu naprosto jinak. Na jednom se ale lékaři jednoznačně shodují. Nemá-li žena zdravotní problémy a těhotenství probíhá zcela bez problémů, není důvod se sexu v těhotenství obávat, či si ho dokonce odepírat.

OBRAZEM: Situace je nadmíru výtečná. Prahou prošel karnevalový průvod

Trochu ve stínu mohutných demonstrací proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) se konal v centru Prahy v sobotu 17. listopadu také satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení. Akce skončila před šestou hodinou na náměstí Republiky ohňovou show. Sedmého ročníku se zúčastnilo zhruba 300 nadšenců v různých kostýmech a maskách.

Derby se blíží. Ještě před ním ukázali Slováci nový národní stadion

/FOTOGALERIE/ Už v pondělí se čeští fotbalisté střetnou v Edenu se Slováky o záchranu v B divizi Ligy národů. Ještě pár dní před tím ale právě z tábora našeho pondělního soupeře spatřily světlo světa fotografie nového národního stadionu.

AKTUALIZOVÁNO

Požár louky v Krkonoších se rozšířil až do Polska

V Krkonoších nad Labskou boudou na česko-polské hranici dnes vzplála louka na ploše přibližně 600 krát 600 metrů. Kvůli silnému větru se požár rychle rozšířil i na polskou stranu hor. Labskou boudu plameny neohrozily.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT