Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cestou přes knedlíčky až na Bali

Žen a rýže není nikdy dost, praví jedno japonské přísloví. A pokud máte chuť zrovna na to druhé, rezervujte si stůl v nové restauraci QQ Asian Kitchen, kde vám nabídnou chuťovou okružní jízdu po Asii a kopeček skvělé rýže k tomu.

20.2.2018
SDÍLEJ:

Během několika posledních let se počet asijských bister v Praze výrazně zvýšil. Oblíbenost této kuchyně je nejen za zrodem dalších míst, ale také za změnou jejich konceptů. Kromě tradičních čínských restaurací s nudlemi a ovocem v těstíčku dnes snadno objevíte i luxusní fine dining podniky nebo originální bistra, která mají šmrnc a vtip. A právě k nim patří QQ Asian Kitchen v Praze 2, za jejímž zrodem stojí dvojice přátel Lee Chang a Nyoman Purnata.

Pokud patříte k milovníkům asijské kuchyně, pravděpodobně jste se s nimi nebo s jejich „tvorbou“ už setkali. Oba šéfkuchaři spolu poprvé pracovali už před pěti lety v slavné Sansho v centru města a pak se na čas rozdělili. Osud je znovu svedl dohromady minulý rok, kdy spolu vedli kuchařské večery na půdě brněnské stálice Pavillon. Možná právě tehdy se z pouhého snu mít vlastní podnik stal víc než jen nápad. Jak sami majitelé tvrdí, úmyslem při tvorbě konceptu i menu bylo zprostředkovat hostům kompletní „celoasijský“ zážitek.

Lee Chang, pocházející z americké komunity Tchajwanců, do QQ Asian Kitchen přináší tradiční tchajwanské pokrmy a také vzpomínky na dětství, a to skrze recepty své maminky. Jeho kolega Nyoman Purnata zanechává na talíři odkaz na své kořeny z Bali. Výsledkem jsou jednoduché a různorodé pokrmy, které se zaměřují na typické asijské chutě ovlivněné mnoha regiony a příběhy z minulosti obou šéfkuchařů. Svéráznost a charisma šéfkuchařů se odráží nejen na talíři, ale i v atmosféře místa. Přátelské prostředí jen podtrhuje milá obsluha a interiér. Budete se divit, ale nestojí za ním žádný renomovaný designér, ale sami šéfkuchaři. Kromě závěsných světel v podobě malovaných porcelánových talířů odkazuje na asijskou tradici a kulturu i série filmových plakátů s asijskými herci a herečkami.

Každý hlas se počítá

K tomu, aby došlo k zařazení nového receptu, je prý potřeba souhlasu obou. Na každém pokrmu se pracuje dlouho, šéfkuchaři ho zkoušejí obměňovat, variovat. A aby docílili perfektního výsledku, musejí mít i dostatečně kvalitní suroviny. Například ryby odebírají ze severoitalského města Udine, bylinky a koření – jak jinak – z pražské Sapy. Na otázku, zda byli hosté s jídlem vždy spokojení, odpovídají jednoznačné ano. Zpětná vazba je pro ně natolik důležitá, že se snaží osobně setkat s každým ze svých hostů. „V průběhu večeře je pozdravíme a zeptáme se, jestli jim chutnalo a co by případně změnili.“ Znamená to, že hosté se v podstatě podílejí na vývoji menu a že každý hlas může něco změnit.

V žebříčku nejčastěji objednávaných jídel vítězí wrap s pečeným kachním masem, který byl i mým favoritem. Hned po něm mají hosté nejraději ústřicový minisendvič po’ boy. Pokud se vám při pohledu na menu sbíhají sliny, doporučujeme QQ Asin Kitchen navštívit co nejdříve. Šéfkuchaři mění obědové menu každé dva týdny, večerní co tři, čtyři měsíce. Kromě večeře s vaší rodinou či přáteli je bistro vhodné i pro pracovní setkání nebo firemní večírky. Prostor, který vidíte na fotkách, sice čítá 25 až 30 míst, vzadu za kuchyní se ale skrývá ještě jedna místnost – soukromý salonek pro až 15 dalších osob.

Resumé očima autora

Při mé večerní návštěvě jsem měla možnost ochutnat knedlíčky shu mai s mořskými plody (165 Kč) jako předkrm, wrapy s pečenou kachnou mu shu (360 Kč) a dušenou pražmu s ananasovým chilli džemem (380 Kč) jako hlavní chod. U předkrmu mi k dokonalosti – a možná jen ze zvyku – chyběla sójová omáčka, jinak se mi dostalo opravdu nadstandardního gastronomického zážitku. S cenami 80 Kč za polévku, kolem 150 Kč za předkrm a 230 až 380 Kč za hlavní jídlo se bistro řadí k dražším podnikům. Ke každému hlavnímu jídlu dostanete rýži a opečenou ochucenou zeleninu, takže společně s přílohami je velikost porcí tak akorát.

Pokud bych restauraci měla ohodnotit body a myslet při bodování na všechny aspekty od chutí, přes obsluhu, až po kompletní dojem, získá od mě plných pět z pěti. Přestože je QQ Asian Kitchen (www.facebook.com/qqasiankitchen) otevřené teprve několik měsíců, už teď je patrné, že se stane jedním z hrstky osvědčených míst, kam jde host za neměnnou, vysokou kvalitou. Potenciální hosté, kteří nebudou mít čas zajít si do QQ na večeři či oběd, mohou umění šéfkuchařů brzy otestovat na farmářském tržišti na Náplavce.

RECEPT OD ŠÉFKUCHAŘE

Grilovaná makrela v banánovém listě pro 2 osoby
Suroviny: 2 filety makrely (jedna o váze 30–40 g), 2 banánové listy, 1 citron, hrst máty; na tomatovou omáčku sambal: 400 g šalotky, 80 g česneku, 300 g rajčat, 120 g červené chilli papričky, sůl a cukr dle chuti; na okurky: 5 malých okurek bez jader, 3 mrkve julienne, 200 g fazolek, 200 ml rýžového octa, 70 g bílého cukru, 10 g soli, 10 g drceného kořenu kurkumy

Postup: Nejprve připravte tomatovou omáčku. Všechny ingredience rozmixujte a opečte v pánvi na oleji. Vykostěnou a očištěnou makrelu, kterou jste si předem nakrájeli na filety, nechte alespoň 2 hodiny marinovat v omáčce sambal. Mezitím můžete připravit zeleninu. Smíchejte kurkumu s octem, cukrem a solí. Vlijte na pánev a zahřívejte do rozpuštění. Ztlumte plamen a přidejte pokrájenou zeleninu. Nyní se pusťte do ryby. Zabalte ji do banánového listu a v něm opečte na grilu. Rybu servírujte v listu společně se zeleninou, klínky citronu, lístky máty, a chcete-li i omáčkou sambal navíc.

Autor: Nikita Rybová

20.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní lékař 25 000 Kč Zubní lékaři Zubní lékař. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt: Mikšovská Jana MUDr., tel.: 737 026 620, e-mail: Miksovska.jana@seznam.cz, , Pracovní doba: Po 8 - 16, Út 8 - 17, St 8 - 16, Čt 8 - 16, Pá 8 - 15. Pracoviště: Mudr.mikšovská jana, V. B. Třebízského, č.p. 292, 289 11 Pečky. Informace: Jana Mikšovská, +420 737 026 620. Gastronomie - KUCHAŘ- KUCHAŘKA 30 000 Kč Konceptní restaurace Holešovická Kozlovna přijme do klidného a profesionálního kolektivu kuchaře na odpolední směny: po- pá 15- 22:30h., víkendy volné, nástup ihned, plat 30.000 Kč. Motto podniku: slušnost, klid, ochota a kolektivní práce. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb SÁDROKARTONÁŘ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt telefonicky, e-mail nebo osobně po předchozí domluvě.. Pracoviště: Sádrokartony vacikar s.r.o., Horní, č.p. 119, 373 41 Hluboká nad Vltavou. Informace: Marek Vacikar, +420 774 991 619. Dělnické profese - Knihař/ka do tiskárny Polygra a.s. 13 500 Kč Tiskárna Polygra a.s. hledá do svého týmu kolegu nebo kolegyni na pozici knihař, knihařka ve 2 směnném provozu. Náplň práce: ruční práce s papírem, lepení bloků, balení, skládání, vrtání atd., manuálně i pomocí jednoduchých knihařských strojů.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Zimola.
18

Další rozkol ve straně. Zimolova platforma vyzvala ČSSD, aby zůstala ve vládě

Andrej Babiš junior během pobytu na Krymu
18

Cestou Babiše mladšího na Krym se zabývá i Ukrajina. Mohl porušit tamní zákony

Czech Press Photo vyhrál snímek orangutaní matky s umírajícím mládětem

Titul Fotografie roku v letošním ročníku soutěže Czech Press Photo získal snímek Lukáše Zemana Orangutaní matka s umírajícím potomkem. Fotografie pořízená na Borneu uspěla v konkurenci šesti tisíc přihlášených obrázků.

AKTUALIZUJEME

V Karviné se zatřásla země. Pravděpodobně kvůli uvolněné hornině

Částí města Karviná zahýbal v úterý večer (cca v 21:30) silný otřes. Vyvolán byl pravděpodobně uvolněním horniny. Seismologický jev zaznamenaly i přístroje na měřících stanicích.

Údajný objednavatel Kuciakovy vraždy zůstane ve vazbě. Soud zamítl jeho žádost

Možný objednavatel vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky, Marian Kočner, zůstává i nadále ve vazbě. Rozhodl o tom speciální soud v Banské Bystrici, který zamítl žádost o propuštění kontroverzního podnikatele.

Našel už medvěd z Valašska nové působiště? Experti nenašli žádné nové stopy

Potulný medvěd, který křižuje Valašsko a páchá tu škody už téměř dva měsíce, se uklidnil. Odborníci nenašli žádné nové stopy, začínají se objevovat domněnky, že šelma opustila Beskydy.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT