Kromě Velikonoc drželi naši předci půst i před Vánocemi, a to nejen z náboženských, ale i z praktických důvodů. Všechny měsíce nebyly bohaté na úrodu a zvlášť v zimě se muselo s potravinami šetřit a uchovat je do jara. Lidé tehdy disponovali rybami nebo obilovinami, naopak červené maso, ořechy či ovoce patřily k potravinám, jež si schovávali na horší časy. Půst se držel během adventu, který zahrnuje čtyři neděle před Štědrým dnem.

V postní době platily zásady střídmosti v jídle a v pití, zbožného rozjímání a zákazu zábav, tance a zpěvu. Přesto se konaly četné lidové obřady a zvyky, které tyto zásady porušovaly. V dnešní době už lidé postní zvyky nedodržují, jediné, co ještě v mnoha českých domácnostech přetrvalo, je půst na Štědrý den, zakončený vidinou zlatého prasátka. Adventní půst končil na Štědrý večer s východem první hvězdy. Teprve tehdy zasedala rodina ke slavnostní tabuli. Češi, coby věřící národ, drželi půst i kvůli symbolice spojení s Bohem a zodpovídání se mu za své hříchy.

peprmintová čokoláda
Horké tajemství veselých Vánoc

Dnes má tato tradice spíš než význam kajícnosti důvod zdravotní – mnozí lidé se o svátcích přejídají a chtějí alespoň na pár dnů ulevit tělu odlehčeným jídelníčkem. Klasický bramborový salát s majonézou zjemňují jogurtem, nebo ho rovnou vymění za osvěžující rakouskou variantu. Kdo má rád zvyky a vánoční tradice, vaří jahelník nebo kubu. Ať už si letos připravíte cokoliv, v postní době je důležité držet se několika zásad – vyhýbat se masu, alkoholu, mléčným produktům a jídlům plným cukrů. Věřte, že to má svůj záměr. Navíc si pak štědrovečerní hostinu vychutnáte mnohem víc.

Ještě před sto lety by rodiče své děti strašili Perchtou, bílou paní, která obcházela domácnosti a údajně rozpárala všechny děti, které půst nevydržely. Na pomoc měla metlu, dřevěný nůž namočený do červené barvy, která symbolizovala krev.

Ilustrační foto.
Sladká nadílka

RECEPTY

Český bramborový salát
Některé recepty uvádějí šunku od kosti. S tou ale neuvidíte zlaté prasátko…

Na 4 porce, 30 minut, bez masa

Suroviny: 300 g brambor varného typu A, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 750 ml silného masového nebo zeleninového vývaru (nemusí být), 3 nakládané okurky + trocha láku, 50 g sterilovaného hrášku, 2 vejce, 2 šalotky, 100 g majonézy, dijonská hořčice, sůl a bílý pepř dle chuti

Postup: Brambory uvařte ve slané vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Částečně prochladlé je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Kořenovou zeleninu taktéž uvařte doměkka a pokrájejte na drobné kostičky. Přidejte nakrájenou okurku, vejce, šalotku a sterilovaný hrášek. Lák rozmíchejte s vývarem, hořčicí, kořením a majonézou. Ochuceným vývarem polijte připravenou zeleninu a případně dochuťte. Před podáváním nechte vychladit v ledničce.

cukroví, ilustrační foto
Vánoční jídelníček, který chutná a neškodí

Vídeňský salát z brambor
Zásadně použijte varný typ brambor A, jsou tuhé, lojovité a s minimem škrobu a perfektně se hodí právě na salát.

Na 4 porce, 45 minut, bez masa

Suroviny: 500 g brambor varného typu A, 200 ml zeleninového vývaru, 1 šalotka či bílá cibule, 1 lžíce vinného octa, 5 lžic rostlinného oleje, hrst pažitky, sůl a pepř dle chuti

Postup: Brambory očistěte a v celku je uvařte ve slupce. V průběhu vaření brambory kontrolujte – nesmějí se převařit, Rakušané mají rádi svůj salát křupavý. Mezitím nakrájejte pažitku nadrobno, cibuli pokrájejte na kolečka a zalijte ji lžící vinného octa. Osolte ji a promíchejte. Uvařené brambory oloupejte a ještě horké je nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm. Pak je rychle promíchejte s olejem, šalotkou a vývarem. Nakonec přisypte pažitku, salát podle chuti osolte a opepřete. Salát podávejte ještě vlažný nebo o pokojové teplotě.

Lucie Hadašová s dcerkou
Lucie Hadašová: Schwarzwald je můj věčný favorit

Černý kuba
Ve staročeských kuchařkách zjistíme, že název pokrmu pochází od hřibů modráků nebo vepřové krve, která se v receptech někdy objevila.

Na 4 porce, 1 hodina a 20 minut, bez masa, bez laktózy

Suroviny: 100 g sušených hub, 300 g krup, 40 g vepřového sádla nebo oleje + trocha na vymazání, 2 cibule, sůl a pepř, 1 lžička drceného kmínu, 4–5 stroužků česneku, 1 lžíce sušené majoránky

Postup: Troubu rozehřejte na 180 °C. Sušené houby dejte do hrnce, zalijte je 250 ml vroucí vody a nechte stát přikryté asi 30 minut, aby změkly. Kroupy, které jste opláchli ve vodě, opečte na polovině sádla spolu s najemno pokrájenou cibulí. Osolte, přidejte kmín, zalijte nasekanými houbami i s nálevem a dolijte čistou vodou, aby směs byla ponořená. Přiklopte ji a uvařte doměkka. Uvařené kroupy ochuťte česnekem, majoránkou, případně i pepřem, a promíchejte. Směs vsypte do zapékací mísy, kterou jste předem vymazali zbylým tukem, a zapékejte asi 20 minut. Podávejte horké.

z Restaurace Na Verandách (Potrefená Husa)
S Husou se rozhodně trefíte

Rybí polévka s máslovými krutony
V mnoha domácnostech je rybí polévka základem štědrovečerní hostiny. Bývá chloubou mnohých kuchařek a recepty na ni předávají matky dcerám jako vzácný předpis na rodinné štěstí.

Na 6 porcí, 2 hodiny

Suroviny: 2 mrkve, 2 petržele, ¼ celeru, 60 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 1 špetka muškátového oříšku, 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř

Na vývar: 1 hlava, 1 kostra, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, 1 badyán, 10 kuliček černého pepře, 1 lžička soli

Vložka: vnitřnosti z 1 kapra (mlíčí a jikry), špetka soli

Máslové krutonky: 2 rohlíky nebo housky (den staré), 60 g rozpuštěného másla

Vítězná restaurace Entrée v Olomouci
Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Postup: Vývar: Kapří hlavu a kostru dobře omyjte, vložte do hrnce, zalijte 1 l studené vody a pozvolna přiveďte k varu. V průběhu vaření sbírejte pěnu, která se utvoří na povrchu, a chvíli po dosažení bodu varu, kdy se tvoření pěny téměř zastaví, přidejte koření včetně soli. Velmi pomalu vařte asi hodinu. Vyndejte hlavu a kostru a po zchladnutí z nich důkladně oberte zbylé maso a pokrájejte ho na malé kousky. Vývar pak slijte přes sítko a uchovejte.

Vložka: Mlíčí nebo jikry vložte do jiného malého hrnce, zalijte asi 300 ml studené vody a také pozvolna přiveďte k varu. Při vaření sbírejte pěnu, která se utvoří, a vařte asi půl hodiny. Poté sceďte, vývar přilijte k rybímu a vnitřnosti pokrájejte na menší kousky.

Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mrkev, petržel a celer a vše osmahněte za nepřetržitého míchání asi 6 minut. Přisypte mouku a ještě asi minutu smažte. Přilijte veškerý vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut, přidejte maso s vnitřnostmi a muškátový oříšek. Zalijte smetanou a nechte přejít varem. Podle chuti osolte a opepřete.

Máslové krutony: Den staré housky (případně i veku nebo toastový chléb) nakrájejte na malé kostičky, smíchejte je s rozpuštěným máslem a za občasného promíchání upečte v rozehřáté troubě do zezlátnutí. Polévku podávejte ozdobenou čerstvou petrželkou a čerstvě opečenými krutony.

farmářský burger
Opravdová Amerika

Valašská ščedračka
Ščedračka je hrstková polévka, dává se do ní totiž  po hrsti od všeho, co se doma našlo. Nejčastěji to byly luštěniny, obiloviny, sušené ovoce a houby.

Na 4 porce, příprava 1 hodina, namáčení luštěnin přes noc

Suroviny: 1 hrst hrachu, 1 hrst čočky, 1 hrst pohanky, 1 hrst krup, 4 ks brambory, 1 hrst sušených hub, 1 hrst jablečných křížal, 1 hrst sušených švestek, 1 lžička sušené majoránky, 1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, sůl a pepř

Postup: Hrách a čočku zvlášť přes noc namočte do studené vody. Druhý den je slijte a propláchněte. Do hrnce dejte nejprve hrách a kroupy, zalijte je 1,5 litru vody a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Mezitím připravte jíšku. Až začne hnědnout, odstavte ji z plotny a nechte zchladnout. Houby namočte, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. K hrachu a kroupám přidejte jíšku, rozmíchejte ji a pak vsypte pohanku, čočku, brambory, namočené houby, sušené švestky, křížaly a majoránku. Osolte, opepřete, promíchejte a vařte, do změknutí to bude trvat asi 30 minut.

čokoládový koláč s hruškami
Pečte zdravěji! Bez lepku

Pohanková kaše s medem a skořicí
Pohanková kaše byla při tradiční štědrovečerní večeři jedním z prvních chodů. Dříve se ochucovala hlavně medem a sušeným ovocem, my si ji dnes neumíme představit bez posypání skořicí.

Na 4–6 porcí, příprava 15 minut

Suroviny: 150 g pohankové krupice, 1 l mléka, 1 lžíce medu + na zakápnutí, 1 hrst nasekaných mandlí, 4 lžíce másla, mletá skořice k podávání, špetka soli

Postup: Mléko nalijte do hrnce, přidejte med, máslo, sůl a promíchejte. Vsypte krupici, za stálého míchání pomalu přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut, aby kaše zhoustla. Rozdělte ji do talířů, posypte skořicí a zakápněte medem. Podávejte ozdobené nasekanými mandlemi.

arašídový chlebíček
Pečeme bez másla

 Staročeská muzika
Ve vinařských oblastech se k této ovocné omáčce přidávalo víno, jinde zas anýz či badyán.

Na 4 porce, 30 minut, bez masa, bez laktózy, bez lepku

Suroviny: po hrsti sušených švestek, sušených hrušek a křížal, ½ svitku skořice (nebo ½ lžičky mleté), 2 hřebíčky, 2 lžíce krystalového cukru, kůra i šťáva z ½ citronu

Postup: Sušené ovoce propláchněte, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte přes noc namáčet. Přidejte skořici a hřebíček a druhý den, společně s cukrem a citronovou kůrou, svařte doměkka. Z horkého kompotu vyjměte koření a citronovou kůru, směs zakapejte citronovou šťávou a nechte vychladnout. Podávejte samotnou nebo jako přílohu k vánočce.

Hergetova cihelna
Pochutnání na břehu Vltavy

Jahelník
Polovinu jáhel můžete nahradit bílou rýží, tak bude připomínat sladký nákyp a zachutná i dětem.

Na 4 porce, 2 hodiny, bez masa

Suroviny: 200 g jáhel (loupané proso), špetka soli, 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť), 150 g moučkového cukru, ½ lžičky mleté skořice, 100 g rozinek, 100 g vlašských ořechů, 200 g sušených švestek (příp. sušené meruňky či jablka)

Postup: Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou, jinak by byly hořké. V hrnci přiveďte k varu 3/4 litru vody, osolte, přisypte  jáhly a vařte 20 minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji 30 minut chladnout. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty. Pekáč vyložte pečicím papírem, rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami a překryjte druhou polovinou těsta. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 °C (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.

Foto: Shutterstock, Gurmet/Šárka Babická, Deník