S rozmachem zdravých potravin se v posledních letech na tuzemském trhu objevují i speciální produkty pro alergiky, kteří nesmějí určitý druh potravin. Velmi populární i mezi „zdravými“ strávníky jsou přirozeně bezlepkové mouky, které se vyrábí z usušených a namletých ořechů či luštěnin. Na pečení cukroví se hodí právě oříškové, které mu dodají intenzivní chuť, skvělá je ale i pohanková, která ve spojení s kakaem a čokoládou připomíná koncentrované oříšky s cereáliemi. Ať už koupíte kokosovou, cizrnovou či mandlovou, nesáhnete vedle. Tyto alternativy jsou totiž daleko zdravější (obsahují spoustu válkniny a minerálních látek), navíc je lze využít i do slaných receptů (třeba na chléb nebo silvestrovské tyčinky). Nezapomeňte, že lepek obsahují i destiláty a kořenící sortiment. Proto před nákupem rumu, voňavých extraktů a kakao řádně čtěte etiketu.

Vosí hnízda

Vosí hnízda
Na asi 25 hnízd, 1 hodina + odležení, bez lepku
Suroviny: 160 g bezlepkových piškotů + 25 ks na přiklopení, 160 g moučkového cukru + na vysypání formiček, 3 lžíce kakaa holandského typu, 70 g změklého másla, 5 lžic mléka, 1 lžíce rumu tuzemáku; NA NÁPLŇ: 100 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek
Postup: Piškoty na těsto vložte do látkové utěrky a pomocí válečku na těsto nebo paličky na maso z nich namelte prášek. Máte-li stolní mixér, vsypte piškoty do něj a několika pulzy rozmixujte na hladké drobky. V míse z mletých piškotů, kakaa, cukru a másla, které jste předem pokrájeli na kostičky vypracujte těsto a nakonec přidejte i mléko a rum. Těsto by mělo být hladké a celistvé s drobnými hrudkami piškotů. Nyní si připravte náplň. V další misce utřete či vyšlehejte změklé máslo s cukrem a žloutkem tak, abyste vytvořili krém. Vysypejte formičky moučkovým cukrem a plňte je těstem. Doprostřed každého hnízda udělejte dírku na náplň, hlubokou asi 1 až 2 cm (k tomu vám poslouží třeba druhý konec vařečky). Úly doplňte krémem a na spodek nalepte celý piškot. Jakmile budou hnízda hotová, dejte je před podáváním ještě na asi hodinu chladit do lednice.

Oříškové perníčky s kokosovou polevou

Oříškové perníčky s kokosovou polevou
Na asi 3 plechy, 2,5 hodiny + odležení, bez lepku
Suroviny: 150 g oříškové mouky (my použili lískooříškovou mouku), 180 g bezlepkové mouky + na vál, 130 g moučkového cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce perníkového koření (lze nahradit mixem mleté skořice, kardamomu, anýzu, badýnu a hřebíčku), 1 lžíce kakaa holandského typu, 2 vejce + 1 na potření, 50 g medu, 40 g másla; NA POLEVU: 125 g moučkového cukru, 1 bílek, strouhaný kokos
Postup: Do velké mísy prosejte bezlepkovou mouku a přidejte k ní zbylé sypké ingredience. Promíchejte a vyklepněte do ní obě vejce. Máslo s medem vložte do malého rendlíku a na mírné ohni je rozehřejte, aby se spojily (použít můžete i mikrovlnnou troubu). Nechte mírně zchladit a pak tekutinu vlijte k ostatním přísadám. Smíchejte a vypracujte hladké těsto. Obalte jej potravinářskou fólií a dejte do lednice odležet na alespoň 1–2 hodiny, ideálně přes noc. Poté těsto vyndejte z lednice a nechte ho několik minut stát v pokojové teplotě, aby povolilo. Předehřejte troubu na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválejte plát silný maximálně 5 mm a z něj pomocí tvořítek vykrojte libovolné tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejce a dejte péct na asi 8–15 minut podle velikosti. Mezitím si připravte polevu. Spojte bílek s moučkovým cukrem a ručním šlehačem směs vyšlehejte do krémovité konzistence, to potrvá asi 2 minuty. Přendejte ji do cukrářského sáčku a ozdobte perníčky. Můžete je také do polevy jen namáčet a ihned sypat strouhaným kokosem.