Hruškový koláč

Ingredience: 5 hrušek, 200 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g másla, 150 ml mléka, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 vejce, špetka soli, citronová kůra, šťáva z půlky citronu.

Postup: Oloupané hrušky nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. Žloutky vyšlehejte s cukry a změklým máslem. Přidejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Promíchejte a přidejte mléko s citronovou kůrou a vyšlehejte. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Polovinu těsta nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Naskládejte vrstvu hrušek a zalijte zbytkem těsta. Na těsto můžete naskládat hrušky na ozdobu. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 35–40 minut.

Sladké hrušky s ořechy

Ingredience: 4 hrušky, 150 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 40 g másla, 2 ks celé skořice, 2 ks badyánu, 2 lžíce vlašských ořechů.

Postup: Hrušky oloupejte, rozpulte a opatrně vykrojte jádřinec. Máslo nechte rozpustit na velké pánvi, přidejte oba cukry a koření, dobře promíchejte, a když se cukr rozpustí, přidejte hrušky. Pomalu, při mírné teplotě hrušky v cukerné směsi otáčejte a polévejte. Když jsou měkké, vyndejte je na talíř a na pánev přidejte nasekané ořechy. Krátce je prohřejte a přelijte hrušky. Podávat můžete s vanilkovou zmrzlinou.

Salát s hruškou a nivou

Ingredience: 1 ledový salát, hrst rukoly, 2 hrušky, hrst  sušených brusinek, hrst vlašských ořechů, 2 lžíce ořechového oleje, 100 g nivy, 1 lžíce medu, sůl, pepř.

Postup: Smíchejte olej, med, sůl a pepř a nechte zálivku chvilku odležet. Oprané saláty natrhejte na menší kousky, přidejte na kostičky nakrájené hrušky, nasekané ořechy a brusinky, zalijte zálivkou a dobře promíchejte. Podávejte posypané nastrouhanou nivou, s opečenou bagetkou.