Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Což takhle dát si špenát?

Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.  

11.4.2018
SDÍLEJ:

Už Pepek námořník věděl, že špenát je bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek. Nicméně se mýlil v tom, že jde o železnou bombu, díky které vám narostou svaly. Zhruba 100 gramů syrového špenátu ve skutečnosti obsahuje 3 miligramy železa, což je asi tak stejné množství, které najdete v kdejaké listové zelenině. Špenát nicméně do těla dodává i jiné látky, a to například kyselinu listovou, vlákninu, vitaminy B6, C a K nebo beta-karoten. Mnozí lidé jej oceňují i kvůli obsahu zeaxantinu, látce s vysokou antioxidační aktivitou. Ta dále významně podporuje zdraví očí.

V tradiční české kuchyni najdete špenát zejména jako náplň masa nebo jako jeho přílohu, přitom se s ním dá vymyslet mnohem víc. Hodí se k jakémukoliv masu včetně ryb, do polévek, do kynutého slaného pečiva či zeleninových směsí k zapečení. Italové jej milují na těstovinách, v Americe jej přidávají do smoothie, v Asii na něj zas natrefíte v kombinaci s vývarem, vejcem a ramen nudlemi. Chuťově funguje i s obilovinami nebo luštěninami a také syrový v salátech, zvlášť spolu s kozím či plísňovým sýrem, jahodami nebo třeba pečenou dýní. Inspiraci se prostě meze nekladou, takže se rozhodně vyplatí mít alespoň jedno balení vždy po ruce.

Abyste docílili zaručeně lahodného výsledku, dbejte na kvalitu produktu a vyvarujte se mraženým kašovitým směsím. Čerstvý špenát by měl být středně až tmavě zelený, svěže vypadající a bez mazlavých částí, které signalizují počínající hnilobu. Skladujte ho v uzavřeném plastovém sáčku v chladničce, a to nejdéle asi čtyři dny. Před uložením do ledničky špenát neumývejte – vlhkost totiž způsobí, že se rychleji zkazí. Syrový špenát chutná jemněji, ale jakmile ho vaříte, získá svoji typickou chuť, kterou někteří popisují jako „kovovou“. Pokud chcete, aby si zachoval co nejvíce svých živin, jezte ho v syrovém stavu, anebo jen zlehka podušený či blanšírovaný.

Věděli jste, že…
Špenát je perského původu. Do Evropy se dostal až ve 12. století, kdy se mezi lidmi rozšířila zpráva, že jde o bylinu „pro dobré zdraví“. V souvislosti se špenátem se často užívá název „Florentine“, a to zejména ve francouzských receptech, což někteří pokládají za důkaz, že se jednalo o oblíbenou zeleninu královny Kateřiny Medicejské. Ta jej v 16. století představila francouzskému dvoru, kde pak jakékoliv pokrmy se špenátem nazývali „Florentine“ na počest královnina italského původu.

RECEPTY

Jahodovo-špenátový salát s plísňovým sýrem
Pro 4 osoby, 15 minut, bez masa a bez lepku

Suroviny: 500 g čerstvého baby špenátu, 350 g čerstvých jahod, 200 g sýra gorgonzola, 100 g loupaných vlašských či pekanových ořechů; NA ZÁLIVKU VINAIGRETTE: 3 lžíce bílého vinného (či jablečného) octa, 100 ml jemného olivového oleje, 1–2 lžíce medu, sůl a pepře dle chuti

Postup: Omyjte a nakrájejte jahody na měsíčky. Smíchejte ho s omytým a okapaným špenátem a sýrem gorgonzola, který jste si předem rozdrobili na menší kousky. Ořechy pokrájejte nahrubo silným nožem a se solí a pepřem přidejte ke zbytku salátu. Na zálivku v misce promíchejte balsamikový ocet s medem a pomalu přilévejte olivový olej. Dochuťte kořením a nalijte na salát těsně před podáváním.

Kuřecí prsa plněná špenátem a ricottou
Pro 4 osoby, 1 hodina, bez lepku

Suroviny: 4 prsní kuřecí řízky, 150 g ricotty, 200 g baby špenátu, 3 stroužky česneku, 100 g sušených rajčat v oleji (nemusí být), kůra a šťáva z půlky citronu, olivový olej na opékání, sůl a pepř dle chuti, opečené brambory nebo salát k podávání; NA DIP: 1 balení zakysané smetany, 1 stroužek česneku, sůl dle chuti, pár snítek pažitky nebo kopru (nemusí být)

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Dejte do malého kastrůlku vařit vodu, a jakmile začnou bublinky plavat vzhůru, vsypte špenát. Blanšírujte asi minutu, přelijte přes síto a ihned zchlaďte ledovou vodou. Rozehřejte v pánvi trochu oleje a opékejte na něm pár sekund česnek. Vyjměte ho a v misce smíchejte se solí, pepřem, ricottou, nakrájenými sušenými rajčaty, citronovou šťávou a kůrou, parmazánem a špenátem, který jste si pokrájeli na menší kousky. Na pánvi se zbylým česnekovým olejem krátce opečte osolené kuřecí řízky z obou stran. Vyjměte, uprostřed nařízněte a rovnoměrně naplňte sýrovou náplní. Připravené masové balíčky vložte do zapékací mísy s olivovým olejem a dejte péct asi na 15 minut. Mezitím si s trochou soli utřete česnek na dip. Rozmíchejte ho v zakysané smetaně, dochuťte solí, je-li třeba, a bylinkami. Plněná prsa podávejte s dipem, opečenými bramborami nebo salátem.

Gnocchi se sýrem, špenátem a žampiony
Pro 4 osoby, 30 minut, bez masa a bez lepku

Suroviny: 500g balení gnocchi, 450 g žampionů, 125 g špenátu, 200 g krémového smetanového sýra (např. Lučiny), 2 lžíce másla, 5 stroužků česneku, pepř a sůl dle chuti, malá hrst šalvějových lístků, petrželka k podávání

Postup: Gnocchi uvařte podle návodu na obalu. Slijte je a šálek slité tekutiny uchovejte. Mezitím na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm česnek. Po chvíli přidejte pokrájené a očištěné žampiony a míchejte asi 3 minuty. Přidejte špenát, koření a šalvěj a opékejte, dokud špenát nezvadne a houby nezměknou. Nakonec vlijte odloženou vodu a smetanový sýr. Chvíli povařte, aby směs získala požadovanou hustotu. Nakonec smíchejte s gnocchi a podávejte posypané petrželkou.

Zapečená makrela s kaší a jarní zeleninou
Pro 4 osoby, 35 minut, bez lepku

Suroviny: 2 větší uzené makrely, 400 g baby špenátu, 1 pórek, 200 g mraženého hrášku, 300 g brambor typu B, 100 g másla, 300 ml mléka, 1 balení zakysané smetany, 4 lžičky dijonské hořčice, sůl a pepř dle chuti

Postup: Nejprve si připravte kaši. V osolené vodě uvařte brambory doměkka, slijte je a rozmačkejte spolu s máslem a mlékem na kaši. Dochuťte kořením. Troubu předehřejte na 190 °C. Uzenou makrelu zbavte kůže a kostí a roztrhejte ji vidličkou na menší kousky. Zakysanou smetanu smíchejte v rendlíku s hořčicí a špenátem a zahřívejte, dokud špenát nezvadne. Pak přidejte rybu, hrášek, pórek a dochuťte solí a pepřem. Obsah přesuňte do zapékací formy a navrch poklaďte bramborovou kaši. Pečte asi 10 minut, dokud povrch nezezlátne.

Autor: Nikita Rybová

11.4.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 17 500 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: KO: Kročková Pavlína, tel.: 724 484 508 - volejte 6:30 - 14:00 hod., e-mail: personal@ostravskestavby.cz., Vyučen v oboru zedník, dobrý zdravotní stav., Pracoviště dle aktuálních staveb firmy Ostravské stavby a.s.. Pracoviště: Ostravské stavby a.s. - bolatice, Průmyslová, č.p. 964, 747 23 Bolatice. Informace: Pavlína Kročková, +420 724 484 508. Bankovnictví a finanční služby - Účetní junior/fakturantka 28 000 Kč Naše společnost S com s.r.o. zabývající se výstavbou optických sítí s dvacetipětiletou tradicí na českém trhu, hledá pečlivého a spolehlivého člověka na pozici: účetní junior/fakturant. Co budete dělat? Evidence došlé pošty, kontrola správnosti účetních dokladů, účtování přijatých, vydaných faktur a pokladny archivace dokladů. Gastronomie - Herna bar 1 000 Kč Nabízím práci v herna baru na Praze 10. 1.000 Kč plus odměny. Prace pouze přes den. Požadují praxi v oboru, čistý rejstřík. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 73 Kč Zahradníci travnatých ploch, greenkeepeři DĚLNÍK PŘI ZAKLÁDÁNÍ A ÚDRŽBĚ ZELENĚ. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 73.2 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Řidický průkaz B,T, motorová pila, křovinořez, zkušenosti s údržbou zeleně (není podmínka)., Během měsíců říjen - duben se drží zimní pohotovost o víkendech a svátcích, v těchto měsících může začínat pracovní doba o 3,30-4,00 hod. , V zimních měsících je pracovní doba a náplň ovlivněna počasím., Mzda od 73,20 Kč/hod. (dle druhu práce), upřesnění při ústním pohovoru., Zaměstnanecké výhody: prémie 0-50 %, příspěvek na stravování, příspěvek na penzijní-životní připojištění, , První kontakt e-mailem: park.jedu@raz-dva.cz. Pracoviště: Park - sadovnické a krajinářské úpravy s.r.o. jaderná elektrárna dukovany, 675 50 Dukovany-elektrárna. Informace: Polehlová Zdeňka Březina Petr, +420 777 326 184.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
3

Bouře Fabienne v Česku: popadané stromy, výpadky proudu, přerušené spoje

Marina Abramovičová a její dílo
4 5

Čech napadl v Itálii srbskou umělkyni, praštil ji jejím obrazem po hlavě

Aleš Buksa: Nikdy by mě nenapadlo, že budu podnikat v Africe

/ROZHOVOR/ Aleš Buksa, úspěšný podnikatel, symbol multilevel marketingu, který po revoluci přivedl do bývalého Československa, na odchod do důchodu nemyslí. V Ghaně nově těží vodu, kterou nazval Sky Water.

AKTUALIZOVÁNO

Zeman přijal v Lánech někdejšího Trumpova stratéga Bannona

Americký podnikatel, politik a někdejší hlavní stratég prezidenta USA Donalda Trumpa Steve Bannon se v neděli na zámku v Lánech sešel s prezidentem Milošem Zemanem. O návštěvě muže, který je známý svými ultrapravicovými názory, informoval Hrad prostřednictvím twitteru.

Z Hongkongu do Pekingu za devět hodin. Má to háček. Na nádraží platí zákony Číny

Lidé cestující mezi Hongkongem a pevninskou Čínou si budou nyní moci užívat jízdy moderním rychlovlakem, který se řítí rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Projekt za miliardy dolarů si ale vysloužil kritiku. Pomocí rychlodráhy totiž Peking může vůči bývalé britské kolonii uplatňovat svou asertivní politiku.

Loď Aquarius naložila dalších 47 migrantů, žádný přístav ji nechce

Záchranná loď Aquarius 2 nabrala ve Středozemním moři 47 migrantů plavících se na člunech ze severní Afriky. Loď původně plula pod vlajkou Gibraltaru, ten ji ale nedávno tohoto práva zbavil. Svou ji poté propůjčila Panama, tu však také bude muset po nátlaku italské vlády stáhnout. Plavidlo nyní nemá kde zakotvit.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT