Jablečné lívance

Ingredience: 500 ml mléka, 360 g polohrubé mouky, 250 g oloupaných jablek, 4 vejce, 6 lžic cukru moučka, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli.

Postup: Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru. Přidejte vlažné mléko a postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, zbytkem cukru a špetkou soli. Přidejte nadrobno nakrájená jablka a nakonec postupně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Smažte na malém množství oleje dozlatova z obou stran. Podávejte s javorovým sirupem nebo skořicovým cukrem.

Z podzimního salátu se může stát hlavní jídlo dne.
Podzimní saláty. Změnou ingrediencí se může stát z letního pokrmu hlavní chod

Jablečný štrůdl na plech

Ingredience: 750 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, 4 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 bílý jogurt, 2 vejce, 2 lžíce mléka, špetka soli. Náplň:1 kg očištěných jablek, 1 vanilkový cukr, 1/2 sklenice cukru krupice, 2 lžíce skořice

Postup: Smíchejte všechny ingredience na těsto, dobře je propracujte a nechte chvíli odpočinout. Těsto rozdělte na poloviny a jednu rozválejte na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto nahrubo nastrouhejte oloupaná jablka a posypte je cukry a skořicí. Jablka zakryjte druhou polovinou vyváleného těsta, propíchejte je vidličkou a pečte na 175 °C asi 45 minut.

Jogurtové muffiny

Ingredience: 250 g jogurtu, 100 g ovesných vloček, 100 g špaldové mouky, 2 vejce, 2 jablka, 1 banán, hrst rozinek, lžička prášku do pečiva, lžička skořice, 1 skořicový cukr.

Postup: V jogurtu rozmíchejte vejce, nastrouhaná oloupaná jablka, rozmačkaný banán a nasekané rozinky. Postupně přidávejte promíchané sypké ingredience. Těstem naplňte formičky na muffiny, posypte troškou skořicového cukru a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.

Salát s hruškou a nivou
Recepty s hruškami: ideální jsou do sladkých pokrmů, ale i k sýrům

Mrkvový salát s jablky a křenem

Ingredience: 400 g mrkve, 200 g jablek, 3 lžíce křenu, 1 lžíce moučkového cukru, šťáva z jednoho citronu, špetka soli.

Postup: Mrkev a křen očistěte a nastrouhejte najemno, oloupaná jablka nastrouhejte nahrubo. Ochuťte cukrem, solí a citronovou šťávou. Přidejte 2 lžíce vody, dobře promíchejte a nechte 2 hodiny uležet v chladničce.