Osvěží vás třeba studený mátový čaj nebo odvar z listů černé bazalky. Do ovocných a zeleninových šťáv a smoothies jsou zase ideální melouny, jahody a citrusové plody nebo okurky či rajčata. Někdy ale stačí jen bylinkami a ovocem ovonět obyčejnou vodu.

Jaké kombinace jsou ideální? Třeba čerstvé listy meduňky nebo snítky levandule spolu s plátky citronu, osvěží i plátky jahod nebo okurky v kombinaci s mátou, zkusit můžete i grapefruit a tymián.

Jak vybrat odšťavňovač?

Odšťavňovač Kenwood JMP601SI Pure Juice, 4999 Kč. Nízkootáčkový odšťavňovací mechanismus (60 ot./min) dokáže ve vylisované šťávě z ovoce a zeleniny zachovat všechny vitaminy a enzymy.Typ odšťavňovače si zvolte podle toho, jaké ovoce nebo zeleninu zpracováváte nejčastěji. Klasický odstředivý je vhodný pro tvrdší suroviny, například kořenovou zeleninu. Je-li pro vás rozhodující kvalita živin obsažených v čerstvé šťávě, zvolte nízkootáčkový šnekový odšťavňovač, který si ale poradí jen s měkkým ovocem jako je hroznové víno či citrusy. Otočný šnek nejprve ovoce a zeleninu nahrubo rozmělní a teprve poté lisuje. Při výběru také nezapomeňte ověřit elektrický příkon, který udává energetickou náročnost. A zkontrolujte údaj o hlasitosti provozu. Některé odšťavňovače nabízejí další speciální funkce. Rodina s dětmi určitě využije homogenizér, který dokáže drtit potraviny, vyrábět pyré, mražené dřeně nebo třeba oříšková másla.