Pomazánka z uzené makrely
Ingredience:
- 500 g uzené makrely
- 200 g tvarohu
- 1 cibule
- 1 citron
- 1 mrkev
- sůl, pepř
Postup:
Z uzené makrely vyberte maso a dejte pozor, aby bylo bez kůstek. Nejprve si ale připravte cibuli, nakrájejte ji velmi najemno. Mrkev nastrouhejte na struhadle, pak vše promíchejte s tvarohem. Teprve pak do mísy vsypte i rybí maso a jemně promíchejte. Osolte, opepřete, pokapejte šťávou z citronu. Po krátkém zaležení můžete pomazánku podávat, nejlépe s bílým pečivem.

Pomazánka z pečeného lilku
Ingredience:
- 1 lilek
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 citron
- sůl, mletá sladká paprika
Postup:
Lilek si podélně rozkrojte na čtvrtiny, lehce potřete olivovým olejem a v troubě rozehřáté na 180°C pečte zhruba 30 minut. Pak lilek zbavte slupky a měkké vnitřky rozmělněte v misce. Přidejte olivový olej, utřený česnek a sůl. Vymačkejte šťávu z půlky citrónu, případně z celého, záleží na tom, jakou chuť preferujete. Podávejte na slaných sušenkách, na které pomazánku namažete až těsně před servírováním, aby nenasály vlhkost.

Česneková pomazánka s nivou a ořechy
Ingredience:
- 150 g nivy
- 100 g vlašských ořechů
- 4 stroužky česneku
- 20 ml mléka
- sůl, pepř, majoránka
- 1 lžička medu
- 1 citron
Postup:
Vlašské ořechy rozdrťte nebo pomelte nahrubo. Prolisovaný česnek a nivu promíchejte a přidejte ořechy. Lehce promíchejte, osolte, přilijte mléko a do směsi vmíchejte i med. Opepřete, přidejte majoránku a opět vše řádně promíchejte. Podávejte s křupavým pečivem, chuťovky můžete dozdobit kuličkou hroznového vína.
