Ovocný salát

Ingredience:

  • 1 pomeranč
  • 1 jablko
  • 1 mandarinka
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup: Vyloupané půlměsíčky mandarinek a pomerančů nakrájejte na poloviny, jablko zbavené jádřince na malé kostičky. Vše smíchejte s citronovou šťávou a máte hotovo. Je to velmi rychlá, ale také chutná a zdravá svačinka plná antioxidantů.

Vajíčková pomazánka s tuňákem

Ilustrační foto

Ingredience:

  • 80 g tuňáka ve vlastní šťávě (z plechovky)
  • 3 vejce
  • 100 g sýra Cottage
  • sůl, pepř

Postup: Vejce uvařte natvrdo a nastrouhejte na hrubém struhadle. V misce je promíchejte s Cottage sýrem a okapaným tuňákem. Osolte a podle chuti opepřete a pomazánka je hotová. Plnit jí můžete housky, bagetky, chutná i namazaná mezi dva krajíčky chleba.

Sýr Cottage s banánem

Ilustrační foto

Ingredience:

  • 1 banán
  • 100 g sýra Cottage

Postup: Tuto svačinku přijmou vaše děti s jásotem. A vám se bude líbit, jak jednoduchá je příprava. Pouze oloupejte zralý banán a rozmělněte jej do sýra Cottage. Promíchejte a máte hotovo. Pomazánku můžete mazat na chleba nebo spolu se lžičkou přibalit v malé mističce do školní tašky.

Již ve středu 28. srpna Deník.cz ve svém speciálu Hurá do školy! rozebere inkluzivní vzdělávání v Česku.

Svačinové muffiny

Ilustrační foto

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 banán
  • 3 lžíce medu
  • 200 g špaldové mouky
  • 30 g ovesných vloček
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce drcených vlašských ořechů
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 100 g sušených brusinek
  • sůl

Postup: V míse promíchejte vločky se špaldovou moukou, přidejte kypřicí prášek, sodu, brusinky, sůl, vlašské ořechy a dýňová semínka. Vedle v menší misce rozmačkejte banán a přidejte rozšlehaná vejce, jogurt, olej a med. Vymíchejte hladkou hmotu a vlijte ji k suché směsi. Důkladným mícháním vytvořte těsto, kterým naplňte muffinové formičky téměř po okraj. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C, bude to trvat zhruba půl hodiny.

Namažte jim třeba na chleba

Avokádová pomazánka

Ilustrační foto

Ingredience:

  • 1 ks cibule malá
  • 1 špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 ks citronu
  • 1 balíček Lučiny
  • 1 ks avokáda

Postup: Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, opepříme, přidáme Lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku. Přidáme čestvou bazalku a mažeme nejlépe na celozrné pečivo.

Hummus

Ilustrační foto

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny
  • sůl
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek rozmačkaného česneku
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 2 lžíce sezamové pasty Tahine

Postup: Všechny ingredience smícháme, rozmixujeme nebo rozmačkáme. Dáme do misky, zalijeme olivovým olejem a poprášíme paprikou. 
Příloha: jakékoliv čerstvé pečivo (autentický je libanonský chléb). Můžeme také uložit do vhodné veselé krabičky a přidat zeleninu nakrájenou na tyčinky, školní svačina se tak stane zábavnější.

Mrkvová pomazánka

Ilustrační foto

Ingredience:

  • 4 středně velké mrkve
  • 1 kostka Lučiny
  • malá lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř

Postup: Mrkev omyjte a na jemném struhadle nastrouhejte. Přidejte kostku Lučiny, lehce osolte a opepřete. Vidličkou směs promíchejte a můžete servírovat. Lahodná je s čerstvým pečivem nebo opečeným toustem

Hurá do školy! Rady pro rodiče i děti.