Gratinované brambory s lososem

Budeme potřebovat:

200 g uzeného lososa
150 g strouhaného sýra
350 g brambor
100 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
1 cibule
sůl
oblíbené bylinky

Kuřecí stehna, brambory. Vše v jednom pekáči
Recept na jídlo z jednoho pekáče: výsledkem je nezapomenutelná chuť a vůně

Postup:

Brambory oloupejte, nakrájejte na velmi tenké plátky, cca 2-3 mm. Stejně si nachystejte i cibuli. Menší zapékací misku si vymažte máslem, vrstvěte plátky brambor lehce osolte a prokládejte tenkými kolečky cibule (lze vynechat či naopak přidat i plátky česneku), kousky uzeného lososa, strouhaným sýrem, jemně dochuťte nasekanými bylinkami či oblíbeným kořením. Zalijte horkou smetanou s mlékem, shora ještě nezapomeňte posypat strouhaným sýrem a dát pár hoblin másla.

Pečte v rozehřáté troubě na 175 °C cca 30 minut do měkka a zlatavé krusty (můžete zpočátku péct přikryté třeba alobalem a ke konci dopéct odkryté na barvu). Po upečení ještě ozdobte plátky uzeného lososa a snítky bylinek.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.