Houbařská sezona je v plném proudu. Vyzkoušejte naše jedinečné recepty
Lesy se opět zaplnily houbaři, kteří se předhánějí, kdo nasbírá víc hříbků, klouzků, křemenáčů či bedel. Pokud z nich nechcete dělat stále dokola smaženici, houbovou omáčku či houbového kubu, zkuste naše recepty.
Staročeská kulajda
Potřebujete:
- 150 g čerstvých hub (praváci, suchohřiby, lišky)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l slepičího vývaru
- 4 brambory
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 5 lžic octa
- cukr, sůl, pepř, mletá paprika, kmín
- svazek čerstvého kopru
- 4 vejce
Postup:
Na pánvičce si nejdříve rozpusťte lžíci másla, přisypte hladkou mouku a udělejte zlatavou jíšku. Přidejte vývar, nakrájené brambory, osolte, opepřete, případně přidejte špetku mleté papriky a kmínu. Houby nakrájejte na plátky a opečte je na jedné lžíci másla. Jakmile zezlátnou, dejte je do polévky. Vařte ji zhruba půl hodiny, brambory i houby za tu dobu dostatečně změknou. Pak do polévky přidejte 5 lžic octa a 250 ml smetany. Nechte přejít varem. Pokud se vám pak polévka bude zdát kyselá, můžete přidat trochu cukru. Nakonec posekejte kopr a přidejte jej do hotové polévky.
Bramborák s mladými hříbky
Potřebujete:
- 4 nové brambory
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce másla
- sůl, pepř, mletá paprika, celý kmín
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- 150 g mladých tvrdých hřibů (suchohříbky, kozáci, křemenáče)
- 50 g tvrdého sýra
Postup:
Nové brambory očistěte, slupky neodkrajujte. Nastrouhejte je nahrubo a smíchejte s kořením, moukou, vejci a rozdrceným česnekem. Přimíchejte 2 lžíce rozpuštěného másla. Houby nakrájejte na plátky a do zlatova je opečte na pánvi na 2 lžících másla. Vyjměte je a dejte stranou. Na pánvi z obou stran osmažte bramboráky, dejte na talíř, povrch posypte strouhaným sýrem a nahoru rozprostřete zlatavé houby.
Špagety s houbami a se sýrem
Potřebujete:
- 500 g špaget
- 75 g anglické slaniny
- 100 g mladých hříbků (suchohříbky, praváci, kozáci, křemenáče)
- 2 lžíce másla
- 50 g tvrdého sýra
- sůl, kmín (drcený)
Postup:
Nejprve si nakrájejte slaninu na malé kousky a opečte ji na pánvi. Mladé, nepříliš vzrostlé houby pokrájejte na plátky, dejte ke slanině a opékejte zhruba deset minut. Osolte, přidejte kmín a promíchejte. Špagety povařte v osolené vodě „na skus“. Pak jednoduše smíchejte houby se špagetami a před podáváním posypte najemno nastrouhaným sýrem.
Smažené bedly
Potřebujete:
- 6 kloboučků bedly jedlé nebo vysoké
- 3 lžíce sádla
- 2 vejce
- strouhanka
- sůl, kmín
Postup:
Každý klobouček rozřízněte na 4 díly a obalte postupně v rozšlehaném vejci a strouhance. Na pánvi rozehřejte sádlo. Obalené kloboučky posolte, zasypte trochou celého kmínu a pak je opékejte zhruba čtyři minuty z každé strany, až zezlátnou. Nechte okapat olej a teplé hned podávejte.