Staročeská kulajda

Potřebujete:

  • 150 g čerstvých hub (praváci, suchohřiby, lišky)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l slepičího vývaru
  • 4 brambory
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 5 lžic octa
  • cukr, sůl, pepř, mletá paprika, kmín
  • svazek čerstvého kopru
  • 4 vejce

Postup: 

Na pánvičce si nejdříve rozpusťte lžíci másla, přisypte hladkou mouku a udělejte zlatavou jíšku. Přidejte vývar, nakrájené brambory, osolte, opepřete, případně přidejte špetku mleté papriky a kmínu. Houby nakrájejte na plátky a opečte je na jedné lžíci másla. Jakmile zezlátnou, dejte je do polévky. Vařte ji zhruba půl hodiny, brambory i houby za tu dobu dostatečně změknou. Pak do polévky přidejte 5 lžic octa a 250 ml smetany. Nechte přejít varem. Pokud se vám pak polévka bude zdát kyselá, můžete přidat trochu cukru. Nakonec posekejte kopr a přidejte jej do hotové polévky.

Bramborák s mladými hříbky

Bramborák s hříbky

Potřebujete:

  • 4 nové brambory
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • sůl, pepř, mletá paprika, celý kmín
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g mladých tvrdých hřibů (suchohříbky, kozáci, křemenáče)
  • 50 g tvrdého sýra

Postup:

Nové brambory očistěte, slupky neodkrajujte. Nastrouhejte je nahrubo a smíchejte s kořením, moukou, vejci a rozdrceným česnekem. Přimíchejte 2 lžíce rozpuštěného másla. Houby nakrájejte na plátky a do zlatova je opečte na pánvi na 2 lžících másla. Vyjměte je a dejte stranou. Na pánvi z obou stran osmažte bramboráky, dejte na talíř, povrch posypte strouhaným sýrem a nahoru rozprostřete zlatavé houby.

Špagety s houbami a se sýrem

Těstoviny s hříbky

Potřebujete:

  • 500 g špaget
  • 75 g anglické slaniny
  • 100 g mladých hříbků (suchohříbky, praváci, kozáci, křemenáče)
  • 2 lžíce másla
  • 50 g tvrdého sýra
  • sůl, kmín (drcený)

Postup:

Nejprve si nakrájejte slaninu na malé kousky a opečte ji na pánvi. Mladé, nepříliš vzrostlé houby pokrájejte na plátky, dejte ke slanině a opékejte zhruba deset minut. Osolte, přidejte kmín a promíchejte. Špagety povařte v osolené vodě „na skus“. Pak jednoduše smíchejte houby se špagetami a před podáváním posypte najemno nastrouhaným sýrem.

Smažené bedly

Smažené bedly

Potřebujete:

  • 6 kloboučků bedly jedlé nebo vysoké
  • 3 lžíce sádla
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • sůl, kmín

Postup:

Každý klobouček rozřízněte na 4 díly a obalte postupně v rozšlehaném vejci a strouhance. Na pánvi rozehřejte sádlo. Obalené kloboučky posolte, zasypte trochou celého kmínu a pak je opékejte zhruba čtyři minuty z každé strany, až zezlátnou. Nechte okapat olej a teplé hned podávejte.