Využijete je k masu, ovoci, v kombinaci se sýrem, jsou nepostradatelné v jednohubkách nebo chuťovkách, patří do zeleninového salátu, pomazánek, ranního müsli. Samostatnou kapitolou jsou pak sladké variace – ořechové buchty, koláče, řezy, dorty. Jednoduché spojení ořechů a medu je delikatesou oblíbenou napříč všemi generacemi.

Jaké jsou další výhody vlašských ořechů? Jsou bohaté na fosfor a draslík, ale chudé na sodík, což je výborná kombinace pro kardiovaskulární soustavu člověka. Konzumace ořechů tak přímo snižuje riziko infarktu a také podporuje činnost mozku. Mají v sobě významné množství železa, hořčíku a vápníku. Ze všech druhů ořechů mají ty vlašské nejvyšší obsah kalorií, mají totiž vysoký podíl tuků. Ty představují až 60 procent hmotnosti ořechu.

Pečené kuře s ořechovou omáčkou

Ingredience:

  • 1 kg kuřete
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 1 lžíce hladké pšeničné mouky
  • 1 větší cibule
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Postup:

Připravte si kuře, které naporcujete a osolíte. Na dvou lžicích másla orestujte dozlatova cibulku, vložte porce kuřete a z každé strany je minutu osmahněte. Pak vše podlejte trochou vařící vody a pod pokličkou duste tak dlouho, než kuře změkne. Potom jej na chvíli vyjměte, abyste mohli vytvořit omáčku. V hrnci zůstala vypečená šťáva, do ní přisypte mouku a zbytek másla, dobře rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Klidně si pomozte tím, že přilijete vodu, pak vařte cca 15 minut. Poté přidejte jeden žloutek z vejce, smetanu, sůl a nasekané nebo namleté ořechy. Na dochucení použijte trochu vymačkané šťávy z citronu.

Kanapky s ořechy, avokádem, sýrem a sezamem

Ingredience:

  • 100g sýra Camembert
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • vlašské ořechy
  • sůl, pepř
  • 1 avokádo
  • slané krekry
  • sezamová semínka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 citron

Postup:

Avokádo oloupejte, vypeckujte a rozmělněte vidličkou. Přidejte dvě lžíce zakysané smetany, rozdrcený česnek, sůl, pepř a zakápněte citrónovou šťávou. Vše promíchejte a nechte chvíli odstát. Pak avokádovou směsí potřete krekry a na ně položte vždy půlku vlašského ořechu, kousek nakrájeného sýra a posypte sezamem.

Zelný salát se sýrem a ořechy

Ingredience:

  • polovina hlávky červeného zelí
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 mrkve
  • 2 jablka
  • sůl, pepř
  • 1 střapec tmavého hroznového vína
  • 100 g sýra gorgonzola
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 citron

Postup:

Půl hlávky červeného zelí nakrouhejte na drobné nudličky. Stejně tak i mrkve a jablka, kuličky vína přepulte. Pak si vytvořte zálivku – smíchejte majonézu, sůl, pepř, citronovou šťávu a bílý jogurt. Vše pak promíchejte dohromady a téměř hotový salát doplňte gorgonzolou. Ořechy orestujte na pánvi bez tuku a posypte jimi salát seshora.

Ořechový dort s kávovým krémem

Ingredience:

  • 1 šálek instantní kávy
  • 200 g másla
  • 75 g cukru moučka
  • 75 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g cukru krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 0,5 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • holandské kakao


Postup:

Nejprve je třeba vypracovat těsto: žloutky ze čtyř vajec (bílky použijete později) utřete s cukrem, přidejte mouku a dolijte decilitrem vlažné vody. Přidejte namleté ořechy, půl sáčku kypřícího prášku a zpracujte rukou nebo za pomoci robota vláčné těsto. Do něj pak opatrně vmíchejte sníh, který jste ušlehali ze čtyř bílků. Přidejte ještě citronovou kůru, množství si zvolte sami podle chuti. Těsto pak vložte do formy a pečte zhruba 45 minut při teplotě 160 °C. Až bude korpus hotový, nechte jej vychladnout a pak jej podélně dvakrát rozkrojte, aby vznikly tři plochy, na které budete nanášet krém. Ten si vytvoříte takto: z mouky a másla vytvořte jíšku, kterou zalijete kávou. Chvíli vše povařte. Mezitím utřete zbytek másla a cukrem, pak promíchejte s kávovou hmotou a doslaďte. Jednotlivé části korpusu potřete kávovým krémem a zasypejte mletými ořechy, pak vše slepte dohromady a potřete i seshora. Nechejte krém zatuhnout a je hotovo, ale pokud chcete, můžete ještě nahoru nasypat kakaový prášek.