Předchozí
1 z 2
Další

Dnes spravuje rodinný Vinařský dvůr v Němčičkách a o víně i učí. A nejenom to: jeho vína a zásluhy o rozvoj oboru ocenila odborná porota, která ho v tajné volbě zvolila absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2017.

Tak schválně, jakým vínem jste zapil absolutní vítězství?
Bylo to velké překvapení a nějaké zapíjení jsme dopředu neplánovali. Na zapíjení došlo až minulý týden na valné hromadě vinařů sdružených do spolku VOC Modré Hory. Kolegům vinařům jsem nachystal srovnávací degustaci asi třiceti Frankovek z různých zemí někdejšího Rakouska-Uherska.

To je docela příhodné, protože porota vás za nejlepší vinařství vyhlásila i proto, že jdete tak trochu proti proudu. Frankovka je u nás sice tradiční odrůda, ale masivní rozlévání v hospodách ji skoro znemožnilo. Vy se snažíte o její rehabilitaci. Proč?
Rodiče měli malý vinohrad a otec tam měl spolu s dalšími asi deseti odrůdami vysázenou i Frankovku a už od mala jsem si všímal, že se jí vždycky dařilo. Stabilně měla dobrou cukernatost i ve slabých ročnících a i z otcovým červených vín mi přišla nejlepší. Takže když jsem si sám vysadil svůj první vinohrad, byla to Frankovka. Pak jsem se o ni začal zajímat hlouběji a hledal jsem různé klony k dalším výsadbám. Frankovka má u nás velkou historii, pěstuje se tu přes 300 let a když pominu Rulandské modré, skoro žádná jiná modrá odrůda jí v tomto nemůže konkurovat.

Finalisté soutěže Vinařství roku 2017
Připijte si na zdraví stovkou nejlepších moravských a českých vín

Jak lidem vysvětlujete, že zrovna Frankovka může být dobré pití?
Frankovka není jednoduchá odrůda. Vinařům se s ní nepracuje dobře, jako mladé víno je velmi tvrdá, poměrně kyselá, a i u konzumentů si nese punc tříslovitého vína. Vinaři Frankovku dávají na pult moc mladou, klidně už po půlroce nebo roce. A když k tomu přidáte rozlévání v hospodách, pověst se rychle zhoršila. Správná Frankovka by měla rok až dva zrát v sudech a třeba další půl rok v lahvi, než ji dáte do prodeje. Já jsem teprve teď začal prodávat ročník 2015.

Takže vás ta odrůda baví, protože není lehké ji vyrobit, je to tak?
Dá se to tak říci. Frankovka se ze začátku nejeví jako kdovíjaké víno, ale když s ní dva tři roky pracujete, je to něco úplně jiného. Je to krásné, harmonické víno bez svíravých tříslovin. Podobné je to třeba se slavným toskánským vínem Chianti z odrůdy Sangiovese, ale i spoustou dalších. V mladém stavu se tato vína chovají jinak a svoji chuť získávají až zráním.

Často se setkávám s názorem, že naši vinaři umějí dělat dobrá bílá a růžová vína, ale červená jim nejdou. A tak si lidé raději koupí francouzské či italské červené. Snažíte se jim to jako odborník na červené nějak vyvracet?
Je to především na preferencích. Jestli někdo vidí červené víno jako to, které má 14 procent alkoholu s marmeládovou aromatikou, nezbude mu než se orientovat na Itálii či vína z Nového světa. Ale například v gastronomii mají velké zastoupení červená lehčí vína, a ta u nás umíme velmi dobře. Tento typ vína dokážeme dokonce lépe než Francouzi nebo Španělé. Vyrobit víno s 12 procenty alkoholu, které má zároveň hezkou ovocnou aromatiku a svěžest, opravdu není lehké, sluníčka je tu logicky méně než na jihu.

Naši vinaři se pustili do výroby růžového vína a soudě podle výsledků prodeje se jim to daří. I tady jste šel složitější cestou, protože vyrábíte i sušší růžovky, které je možné archivovat. Bylo těžké na to zvyknout zákazníky?
Moje první rosé vína byla úplně stejná, jako se dnes většinově vyrábějí v ČR, tedy s vyšším zbytkovým cukrem. Když jsem si dělal doktorát, zpracovával jsem dizertační práci právě na rosé vína, hledal jsem nejlepší odrůdy a technologii pro ideální tuzemské rosé. Došel jsem k tomu, že když rosé víno vyrobím způsobem podobným červenému, tedy s delší macerací hroznů, tak i rosé je pevnější, může déle zrát a v lahvi se vyvíjí. A začal jsem to tak dělat rosé, vyrábím z vyzrálejších hroznů, aby mělo i vyšší alkohol a tím se vytvořila kulatost. Takové víno se pak hodí i do gastronomie, kam dneska dodáváme už v největší míře, a hlavně více chutná mně.

Vinařství J. Stávek z Němčiček se stalo vítězem v soutěži Vinařství roku 2017.
Vinařství roku. Soutěž, která nehodnotí jen víno

Jak jsem poznal vkus velké části konzumentů, ve víně aspoň trochu cukru chtějí, nějak mi nesedí, že by se ho u vás vzdali.
Na rovinu říkám, že jsem o některé zákazníky přišel. Ten příklon k sušším vínům jsem udělal nejenom u rosé, ale plošně. Na druhou stranu jsem získal i nové zákazníky, a když vidím, že s mými víny dnes pracují someliéři ve špičkových českých restauracích, včetně těch Michelinských, tak je to pro mě zadostiučinění, že jsem se vydal správnou cestou.

Pracujete s vínem dvacet let, jak se vůbec za tu dobu změnil český zákazník?
Z vína se stal kulturní nápoj, lidé o něm vědí daleko více a baví se o něm. Dávno neplatí ani bonmot o nejhorším víně pro Pražáky, naopak hlavní město je dnes velký trh s ostrou konkurencí zahraničních vín, takže když dnes moravský vinař zaveze do Prahy špatné víno, záhy tam skončí. Dělá mi radost, že roste nejenom povědomí o víně, ale i kultura pití. Včetně toho, že si lidé našli své oblíbené vinaře. Jde to pomalu, ale jde to.

Jenže je tu i pomyslný strop pro naše vinaře domácí produkce pokryje sotva třetinu spotřeby vína v ČR, zbytek musíme dovézt. Z moravského vína se tak svého druhu stává exkluzivní záležitost, včetně ceny.
Já si třeba myslím, že je škoda moravské víno vůbec prodávat jako sudové, na to se sem dováží dost zahraničních vín. Moravského vína je málo, a pokud se vyrobí dobře, může ho daleko větší množství putovat do lahví. Podle mě je cesta moravského vína v tom, že by se mělo orientovat na regionální specifika, každý vinař by si měl uvědomit, co je v jeho regionu typické, která odrůda tam má historii. S tím však souvisí i to, že vinař nebude mít v nabídce 15 odrůd, ale třeba jen tři až pět, ty ho budou profilovat a zákazníci k němu budou pro tyto odrůdy cíleně chodit.

Barman Jan Teska při přípravě koktejlu Copenhagen Beauty
Jaký je rozdíl mezi sektem a šampaňským? Přečtěte si vše o „bublinkách“

Realita je ovšem taková, že lidé při návštěvě moravského sklípku těch deset odrůd tak nějak očekávají. Navíc druhá věta hned po pozdravu bývá otázka na vinaře: A Pálavu máte?
Jasně, ale to bych neodsuzoval. Pálava je čistě moravská odrůda, která tu dosahuje vynikajících kvalit. Patří k ní, že se často vyrábí na sladko, a proto se lidem líbí. Bohužel si taky nese ten smutný punc odrůdy, která je momentálně asi nejfalšovanější. Hlavně v sudech se jí tu prodává několikanásobně víc, než jí tu je reálně vysazeno. Ale kvalitní Pálava, ať už suchá, či s nějakým cukrem, boduje na mezinárodní scéně, vzpomeňme vinařství Sonberk, které se suchou Pálavou výrazně uspělo v britském Decanteru. I mě se samozřejmě lidé ve sklepě ptají, zda mám Pálavu. Říkám jim, že Pálavu nemám, protože jsem zamilovaný do Frankovky, ať ji jdou spolu se mnou ochutnat.

Abychom čtenáře poučili: co je to ve skutečnosti ta „Pálava“, která se jako sudové víno prodává v trafikách, benzínkách či jiných stáčírnách?
Popravdě řečeno nevím, nikdy jsem se takové otázce nevěnoval. Může to být třeba maďarská odrůda Cserszegi nebo Furmint nebo cokoliv jiného. V lepším případě to bude aspoň víno z nějaké odrůdy hroznů. Dneska jsou prý nejlevnější vína z kukuřice. Z té se vyrobí neutrální alkohol, který se dokyselí, dosladí a přidá se aroma.

Sám jste zmínil, že není nutné dělat v každém sklepě deset odrůd, ale třeba jen tři a pořádně. Co je tedy podle vás etalonem našeho vinařství na které odrůdy se zaměřit?
To není jednoduchá otázka. Musíme ctít regionální specifika. Každý má něco. U nás v mikroregionu Modré Hory je to Frankovka, ale daří se i Rulandské modré či Merlot. Na Znojemsku se tradičně vede Sauvignonu či Veltlínskému zelenému, na Slovácku je to zase Rulandské bílé či Ryzlink rýnský. Mě samotného mrzí, že když přijedou zahraniční kolegové a ptají se mě, čím je Česká republika odrůdově typická, nemám jednu či dvě odpovědi. V Česku máme 40 až 50 odrůd, které se tu v různém množství vyrábějí, ale žádná není profilační.

Achim Šipl
Za koktejly s příběhem

A vaši favorité?
Do budoucna bych jako etalon viděl Ryzlink vlašský a možná i rýnský a klidně i Pálavu. V červených vínech pak Frankovku, Rulandské modré a Merlot. A ve všech případech bychom měli dbát na svěžest a ovocitost vín, to je totiž pro Česko typické. Nedělejme tu hlouposti a nevyrábějme rádoby mohutná vína se 14 či 15 procenty alkoholu školené na barrique sudech, to lze jen jako doplněk, základem by měly být lehčí ovocitější vína s 12 až 13 procenty alkoholu.

V našich podmínkách záleží na počasí. Třeba v rámci skvostného ročníku 2015 moravští vinaři tvrdili, že se teplotně posunuli cca o 200 km níže. Pozorujete globální oteplování?
Za mou krátkou vinařskou kariéru jsem posun v průměrné roční teplotě opravdu zaznamenal. Dříve jsem byl rád, když jsem měl u Frankovky cukernatost 20 °NM (tzv. normalizovaný moštoměr, udává kg cukru na 100 litrů moštu pozn. red.) a byl jsem šťastný, že můžu vyrobit víno s přívlastkem. Teď v podstatě není ročník, kdy bych 20 neměl. I ve slabém ročníku 2014 jsem měl cukernatost Frankovky 21 a v jiných „normálních“ ročnících úplně běžně sbíráme Frankovku kolem 22 až 23. Takže oteplování určitě nastává, což vyplývá i z oficiálních zpráv Svazu vinařů, podle kterých průměrná cukernatost roste.

Platí tedy, že se jižní Morava teplotně sune jižněji?
Nevím, jestli je to úplně přesně 200 km, ale klidně bych řekl, že teď klimaticky dosahujeme i na vína ze Štýrska. Jenže otepluje se i jejich region. A problémy už mají a budou mít jižní státy. U nás jsou chladnější ročníky, kdy musíme doslazovat, ale oni téměř každý rok musejí vína dokyselovat.

Pavel Šich z farmy Bláto
Pavel Šich: Farmu Bláto beru i jako výtvarný koncept

Takže vinařství na jihu Itálie čekají krušné časy?
Možná ano, ale Italové nebo i Australané se přikyselení nebojí přiznat. Na rozdíl od Francie, kde svá vína rádi prezentují jako přírodní produkt.

Když vy sám cestujete za vínem, kam vyrážíte?
Nejraději mám Portugalsko a jejich vína. Portugalští vinaři jsou Moravákům podobní svoji vstřícností. Nebojí se říci svůj názor, na nic si nehrají a jejich produkce vína je špičková. No a z jiných zemí mám třeba hodně kamarádů ve Štýrsku i v Austrálii. Inspiruji se však i u ostatních moravských vinařů, protože i u nás se člověk vždycky má co učit