Zahrádka je ve druhé půli března stále ještě neosetá a neosázená, jen ti nejvíce nedočkaví už ve svých sklenících očima tahají vzhůru lístky hlávkového salátu, pažitky, špenátu nebo kedluben.

Lasagne s mletým masem
Máte po ruce těstoviny? Nabízíme čtyři jednoduché recepty

Přesto na záhoncích mohlo zůstat něco dobrého i po silných mrazech. Například růžičková kapusta, z níž můžete mít výbornou polévku. Stejně tak by mohla být ze zimního pórku. Pokud nezahrádkaříte, můžete se již v březnu spolehnout na nabídku v českých obchodech, kde naleznete veškerou uváděnou zeleninu již s předstihem a dnes už za poměrně rozumnou cenu.

Potíž můžete mít snad jen s čerstvým medvědím česnekem, který se v přírodě objeví až v dubnu, ale i v tomto případě byste měli uspět při nákupu – buď v potravinových hypermarketech, nebo ve specializovaných zásilkových prodejnách.

Masové kuličky s růžičkovou kapustou
Jaro je za humny: uvařte si z první letošní sklizně. Nabízíme čtyři recepty

A kdyby bylo úplně nejhůře, nebojte se použít pesto z medvědího česneku, které je dostupné celoročně. V palačinkách vám poslouží stejně dobře jako čerstvě utrhnutý list.

Polévka z růžičkové kapusty

Polévka z růžičkové kapustyZdroj: Shutterstock

Ingredience: 500g růžičkové kapusty, 2 lžíce sádla, 2 velké cibule, 50g hladké mouky, 1 dl polotučného mléka, 1l masového vývaru, 100g slaniny, sůl, pepř mletý.

Postup: Růžičkovou kapustu očištěte a jemně nařízněte křížkem ve spodní části. Pak ji na chvíli vložte do vroucí vody a po vyjmutí oloupejte horní slupku – zbavíte ji tím částí, které mohou být hořké. Na sádle orestujte cibulku a slaninu, zaprašte moukou, zasmahněte světlou jíšku.

Zalijte vývarem, přidejte růžičkovou kapustu, osolte, opepřete a povařte doměkka. Nakonec rozmixujte a zjemněte mlékem. Ještě můžete polévku dochutit kořením a solí.

 

Palačinky s lososem a medvědím česnekem 

Palačinky s lososem a medvědím česnekemZdroj: Shutterstock

Ingredience (4 porce): 200g hladké mouky, 2 vejce, 1/2l vlažného mléka, špetka soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce másla na vymaštění pánve, 200 g filet z lososa, čerstvý kopr (lze nahradit sušeným), 2 dl zakysané smetany, citron.

Postup: Vejce rozšlehejte s mlékem a máslem, pak postupně přidávejte mouku se špetkou soli. Na máslem vymaštěné pánvi připravte palačinky. Lososa, kterého mírně osolíte, opékejte na olivovém oleji dvě minuty z každé strany. Zakápněte citronem.

Palačinky pak potřete zakysanou smetanou, prokládejte celými listy medvědího česneku a kusy lososa, přidejte kopr. Zabalte do ruliček. Můžete podávat i ve studené formě.

 

Zeleninové krémové rizoto

Zeleninové krémové rizotoZdroj: ShutterstockIngredience: 2 stroužky česneku, 1l zeleninového vývaru, 200 ml bílého suchého vína, 2 větší cibule, 150 g listového špenátu, 200 g kulatozrnné rýže, sůl, pepř mletý, 150 g parmazánu, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje. 

Postup: Kulatozrnnou rýži si připravte do hrnce, properte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky. Špenátové lístky omyjte a nasekejte. Zeleninový vývar povařte a nechte probublávat. Na pánvi rozpalte olivový olej. Na něm nechte zpěnit cibuli s česnekem, přidejte špenát a orestujte. Pak vsypte řýži a chvíli také restujte. Přilijte bílé víno a míchtejte.

Potom opepřete, osolte. Za stálého míchání pak přidávejte pomocí naběračky vývar a vždy nechte odpařit tak, aby nebylo vidět žádnou tekutinu. Pak přilijte další naběračku. Rýži nechceme rozvařit, ale musí změknout. Doba vaření rýže by neměla přesáhnout 20 minut. Na konci nastrouhejte parmezán a vmíchejte jej do rizota. Ozdobte jej lístky čerstvého špenátu a můžete podávat.

 

Špenátový salát s rajčaty 

Špenátový salát s rajčatyZdroj: Shutterstock

Ingredience: 250 g špenátu, 100 g hlávkového salátu, 200 g rajčat, 100 g mladé cibulky s natí, 1 citron, 1 lžíce slunečnicového oleje, bazalka, oregano, mořská sůl.

Postup: Čerstvý špenát a hlávkový salát očištěte ve vodě. Listy rozkrájejte na kousky. Mladou cibulku omyjte a nakrájejte na kolečka i s natí. Rajčata rozkrájejte na menší plátky. Pak vše promíchejte, přidejte sůl, trochu bazalky a oregana a čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Nakonec přidejte lžíci slunečnicového oleje.

Štika pečená vcelku na zelenině s vařeným bramborem a máslem
Ryba nemá chybu. Vyzkoušejte s Deníkem štiku nebo mořského vlka