A protože Anna Satoranská je zároveň dcerou manželů Maurerových a spolutvůrkyní jejich gurmánských festivalů, napadlo ji letošní IX. ročník Grand Restaurant Festivalu zasvětit tzv. superpotravinám. Od tohoto týdne až do 28. února probíhá v 89 luxusních restauracích napříč republikou. 

Pokud netušíte, co se za vymožeností „super-food“ skrývá, stačí nahlédnout do menu, kterým festival v pondělí večer odstartoval ve Francouzské restauraci Art Nouveau pražského Obecního domu: dýňové pyré se zázvorem, zeleninové crudité s humusem, grilovaný bok choy s koriandrem, krémové ragú z hlívy ústřičné, krůtí roláda plněná chorizem, chiapuding s mangem, jablečná bábovka s mrkví. Šéfkuchař Patrik Bečvář se výzvy ujal s vášní, protože vařit zdravě a zároveň chutně je úkol pro mistry. „Opravdu mě to bavilo a například úspěch ragú z hlívy ústřičné mě těší, protože to byl můj favorit,“ prozradil kuchař roku pro období 2013/14.

KOŘENÍ I ŘASY

Superpotraviny jsou rostlinné či živočišné suroviny s blahodárnými účinky na lidský organismus. Vyznačují se vysokou koncentrací živin, vláknin, vitaminů a minerálních látek. Patří mezi ně fermentovaná zelenina, včelí produkty, různá koření a divoké byliny, mořské řasy nebo mušle, ale i zvěřina či játra. „Díky jejich nutričním hodnotám a vědecky prokázaným účinkům nám svým způsobem prodlužují život. Zkrátka, když to budeme jíst, budeme vypadat lépe, mlaději a dožijeme se sta let,“ směje se Pavel Maurer.

Festival už tradičně doprovází spousta gastronautických akcí, například Mňam procházky nebo Mňam zážitky. Mezi ty letošní patří třeba návštěva nového Levitate Restaurantu s osmichodovým menu, přesun do vietnamské tržnice SAPA s prohlídkou místních obchodů, buddhistického chrámu a vaření z lokálních ingrediencí. Letošní novinkou jsou Mňam hory v Peci pod Sněžkou, kde návštěvníci ochutnají původní stravu krkonošských horalů ze superpotravin z místní ekofarmy.

KÁVA PRO INDIÁNY

Nebyli by to ovšem Maurerovi, aby nespojili jídlo s věcmi přesahujícími požitek z dobrého jídla. V minulosti podpořili projekt zdravých svačinek či kavárny, kde obsluhují mentálně handicapovaní.

Nyní přišli se semínky kávovníku, který si každý návštěvník festivalu odnese, aby je doma zasadil a pěstoval. „Přála bych si, aby si přitom vzpomněl na indiánský kmen Arhuaco, který usiluje o zpětné získání svého území v pohoří Sierra Nevada v Kolumbii. Právě on obdrží část výtěžku z Grand Restaurant Festivalu,“ říká Maurerova manželka Monika, která s nadšením vypráví o prastaré indiánské komunitě.

Kmen Arhuaco tvoří přímí potomci civilizace Chibcha Tayrona, která vedle Mayů, Aztéků a Inků tvořila jeden ze čtyř pilířů tehdejší jihoamerické civilizace. Kolonizátoři je připravili o půdu, kterou si nyní chtějí koupit zpět. „Jejich duchovní nás nazývají malými bratry a prosí nás o porozumění, vnímání přírody a pochopení, že zdroje nejsou nevyčerpatelné. Myslím, že bychom si to i při dobrém jídle mohli připomenout,“ zamýšlí se Monika Maurerová.