Rýžové misky neboli Rice Bowls jsou už nějaký ten rok populární skrz naskrz hipsterskými bistry, ať už jste v San Franciscu, Londýně, nebo třeba v Brně. Taková miska typicky obsahuje pěknou porci dobře připravené rýže, čerstvou zeleninu a většinou taky nějaké maso.

Karaage je pak označení japonského stylu úpravy masa, které se nejdříve marinuje, poté obaluje ve škrobu nebo mouce a následně smaží. V tomto receptu použijeme kuřecí maso, ale v Japonsku kromě něj používají i ryby nebo mořské plody.

Dle výzkumu jsou burgery z masa výživnější než burgery rostlinné
Výzkum: Burgery z masa jsou výživnější než ty rostlinné

Připravte si doma na oběd Karaage Rice Bowl jako z restaurace. O recept se s námi dělí brněnské trendy bistro 4pokoje, kde si rýžovou misku s japonským kuřetem můžete dát v tomto týdnu na polední menu.

K přípravě obědu pro celou rodinu potřebujete:

  • 4 vykostěná kuřecí stehna
  • trochu kukuřičného škrobu na obalení
  • 50 ml sójové omáčky
  • 60 g očištěného zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • japonskou majonézu Kewpie
  • 600 g rýže
  • 400 g bílého zelí
  • sezamový olej na dochucení
  • chilli kousky na dochucení
  • jarní cibulku na zdobení
  • černý sezam na zdobení
  • chilli vlasy na zdobení

Postup:
Stehna očistěte a nakrájejte na středně velké kousky.

Připravte si marinádu – do sójové omáčky přidejte nastrouhaný česnek a nastrouhaný zázvor i se šťávou. Marinujte alespoň tři hodiny.

Uvařte si svou oblíbenou rýži. Na struhadle typu mandolína nakrájejte bílé zelí a dochuťte jej sezamovým olejem, drceným chilli a solí. Jarní cibulku nakrájejte na drobná kolečka.

Rendang
Rendang. Indonéské hovězí, které se rozpadá na povel

Marinované maso obalte v kukuřičném škrobu a usmažte ho na oleji v hrnci.

Servírujte každou porci do samostatné misky. Naspod rýži, na ni poklaďte na jednu polovinu ochucené zelí a na druhou kuře.

Zakápněte majonézou Kewpie, posypte semínky černého sezamu a dozdobte jarní cibulkou a chomáčem chilli vlasů.