Rýžové misky neboli Rice Bowls jsou už nějaký ten rok populární skrz naskrz hipsterskými bistry, ať už jste v San Franciscu, Londýně, nebo třeba v Brně. Taková miska typicky obsahuje pěknou porci dobře připravené rýže, čerstvou zeleninu a většinou taky nějaké maso.
Karaage je pak označení japonského stylu úpravy masa, které se nejdříve marinuje, poté obaluje ve škrobu nebo mouce a následně smaží. V tomto receptu použijeme kuřecí maso, ale v Japonsku kromě něj používají i ryby nebo mořské plody.
Připravte si doma na oběd Karaage Rice Bowl jako z restaurace. O recept se s námi dělí brněnské trendy bistro 4pokoje, kde si rýžovou misku s japonským kuřetem můžete dát v tomto týdnu na polední menu.
K přípravě obědu pro celou rodinu potřebujete:
- 4 vykostěná kuřecí stehna
- trochu kukuřičného škrobu na obalení
- 50 ml sójové omáčky
- 60 g očištěného zázvoru
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- olej
- japonskou majonézu Kewpie
- 600 g rýže
- 400 g bílého zelí
- sezamový olej na dochucení
- chilli kousky na dochucení
- jarní cibulku na zdobení
- černý sezam na zdobení
- chilli vlasy na zdobení
Postup:
Stehna očistěte a nakrájejte na středně velké kousky.
Připravte si marinádu – do sójové omáčky přidejte nastrouhaný česnek a nastrouhaný zázvor i se šťávou. Marinujte alespoň tři hodiny.
Uvařte si svou oblíbenou rýži. Na struhadle typu mandolína nakrájejte bílé zelí a dochuťte jej sezamovým olejem, drceným chilli a solí. Jarní cibulku nakrájejte na drobná kolečka.
Marinované maso obalte v kukuřičném škrobu a usmažte ho na oleji v hrnci.
Servírujte každou porci do samostatné misky. Naspod rýži, na ni poklaďte na jednu polovinu ochucené zelí a na druhou kuře.
Zakápněte majonézou Kewpie, posypte semínky černého sezamu a dozdobte jarní cibulkou a chomáčem chilli vlasů.