Původem je ze Středozemí a střední Asie a doprovází nás již tisíciletí. Židé jej pěstovali jako zeleninu, Egypťané využívali jako medicínu, Římané zase oceňovali vonné oleje, které kopr obsahuje. Za Karla Velikého se doporučovalo užívání kopru těm, kteří to po velikých hostinách přehnali s pitím, zkrátka minulost kopru je velmi pestrá.

Semena proti škytavce

Lístky, které se z rostliny hlavně sbírají, jsou podobné těm z fenyklu, ale pokud je promnete mezi prsty, parfém je přeci jenom odlišný. Jednoletá rostlina oficiálním názvem kopr vonný je na pěstování velice nenáročná, vadí jí pouze větrné prostředí, a z toho důvodu kopr najdete hojně i na našich zahrádkách. Může dorůst až do výšky 1 metru, nicméně lístky se mohou sklízet průběžně během celého roku, nejlépe však za slunného a suchého počasí.

Rostlina začíná kvést ve druhé polovině léta a malé žluté květy vydávají příjemnou vůni. Květy můžete použít na ozdobu salátů, ale i sladkých moučníků. Pro účely koření se také využívají semena, která, když uzrají, tak sama opadávají - doporučuje se proto sklidit celé květenství a sušit jej nad kusem látky, abychom je zachytili. A pokud to nestihnete, nevadí. Semena opadnou na záhon a dalšího roku z nich vyrostou nové rostlinky. Nadrcená semena okoření salátové zálivky, omáčky k rybám, boršč, jehněčí. Žvýkání nahřátých semen má také odstranit škytavku.

Vařením ztrácí aroma

Vraťme se však k využití lístků. Říká se, že tam, kde se začíná v kuchyni používat kopr jako koření, začínají chladné země. A nejspíš tomu tak i bude: nejvíce se s koprem setkáte v kuchyni severských zemích, Rusku, Polsku a celé střední Evropě. Jsou tři hlavní oblasti, kde se kopr nejvíce používá: ve spojení s mléčnými výrobky (omáčky, polévky, jogurt), s rybami (švédský gravlax) a při nakládání zeleniny (okurky, cibule, zelí).

Zkuste někdy pro změnu okořenit najemno nasekaným koprem vařenou zeleninu nebo saláty. Můžete jej také přidat do bylinkového másla nebo jen tak k čerstvým sýrům. Oloupejte malou okurku, nakrájejte na malé kousky, smíchejte s bílým jogurtem. Smíchejte spolu s hrstkou jemně pokrájeného kopru a černými olivami. Nicméně pokud připravujete kopr tepelnou úpravou, doporučuje se přidat až na konec, nikdy ho nenechávejte vařit, rychle ztrácí své aroma.

Těstovinový salát s lososem

Suroviny:

500 g čerstvých těstovin (tagliatelle), 400 g filetů z lososa (bez kůže), 1 cuketa, 2 mrkve, 3 lžíce majonézy, 2 kostičky bujónu, šťáva z poloviny citronu, kopr, pažitka, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Zeleninu opláchněte, mrkev oloupejte a nakrájejte na velmi slabé plátky. Uvařte těstoviny, na posledních 30 vteřin přidejte i zeleninu, ihned prolejte studenou vodou, aby si zelenina zachovala svoji svěží barvu.

Přiveďte k varu vodu s bujonem, sundejte z ohně. Vložte na 15 minut na kousky nakrájeného lososa. Omyjte a na malé kousky nakrájejte kopr a pažitku. Přidejte majonézu a citron a 50 ml vody. Dokonale prošlehejte. Těsně před podáváním do větší mísy vsypte těstoviny se zeleninou, přidejte lososa a přelejte zálivkou. Na dekoraci můžete použít zbylý kopr.

Renata Dvořáková