Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Královna letních dezertů. Připravte si s námi skvělou domácí zmrzlinu

Osvěžte se domácí krémovou zmrzlinou nebo lahodnými ovocnými sorbety. K výrobě nepotřebujete žádné drahé zmrzlinovače, stačí vám mrazák, mixér a dávka sladkého, čerstvého ovoce.

13.7.2018
SDÍLEJ:

Nejstarší zprávy o dobrotách z ledu pocházejí z druhého století před Kristem. Na něčem podobném jako je sorbet si prý pochutnával už dobyvatel Alexandr Veliký, který led míchal s ovocnými šťávami a medem, nebo římský císař Nero, jenž prý své poddané posílal do dalekých hor a nechával sníh dochucovat vínem.

Znovu se zmrzlina stala populární pochoutkou až ve středověké Francii, kde si ji oblíbili lidé z vyšších společenských kruhů, ale i tehdy měla spíš podobu ovocné dřeně. Smetana se k ovoci a ledu začala přidávat až v osmnáctém století a podobnou recepturu má v podstatě dodnes. I když není zmrzlina jako zmrzlina.

Ta pravá smetanová, kterou máme všichni rádi, se od ostatních druhů liší poměrem mléka. Obsahuje minimálně osm procent mléčného tuku a má hustou, krémovou konzistenci. Gelato, jak se zmrzlině říká v Itálii, je lehce hustší, podává se při nižší teplotě a obsahuje méně tuku. Pak je tu granita, další italská specialita, připomínající svým vzhledem tříšť. Na rozdíl od zmrzlin se vyrábí z ovocného pyré, cukru a vody, a při mrazení se promíchává tak, aby vznikly malé ledové krystaly.

Sorbet se rovněž míchá z ovoce a cukru, oproti granitě má však hladkou strukturu. Díky tomu, že lehký a osvěžující, jej některé restaurace servírují jako mezichod, který neutralizuje chuťové pohárky a připraví je k degustaci dalšího chodu. Mnozí jej mylně zaměňují za šerbet, který je sorbetu velmi podobný, ačkoliv navíc obsahuje kapku mléka.

Domácí je nejlepší

Při domácí výrobě zmrzliny máte kontrolu nad čerstvostí i poměrem surovin a vyrobit si můžete příchuti, které jinak v obchodech nenajdete. Největší práci vyžaduje smetanová, která se připravuje ze smetany, mléka, cukru a případně žloutků. Ty zmrzlině dodávají požadovanou krémovitost, a protože se v průběhu receptu povaří se zbylými přísadami na hustý krém, čímž se zpasterizují, nemusíte se jich bát.

Do horké směsi pak přidáte libovolné koření či bylinky a dáte mrazit. Stejně jako u granity či sorbetu je potřeba krémovou zmrzlinu pravidelně míchat do té doby, než zcela ztuhne.

Zmrzlinovač tuhle práci udělá za vás. Pokud tedy patříte k těm, co si zmrzliny vyrábějí pravidelně, vyplatí se do něj investovat. Existují dva typy – s chladicí jednotkou a bez ní. Přístroje s vlastní chladicí jednotkou stojí řádově tisíce a mají vyšší spotřebu, ale dokážou vyrobit více zmrzliny a nejsou závislé na mrazáku.

Stroje bez chladicí jednotky mají opačné vlastnosti. Jsou levnější i co se spotřeby týče, ale samostatně nechladí. Jejich součástí je nádoba, kterou musíte nejprve zchladit v mrazáku, a až pak se můžete pustit do výroby. Na pultech obchodů seženete také chladicí misky ke kuchyňským robotům, výrobu jednoduchých zmrzlin však zvládnete i bez speciálních strojů.

Zmrzlina ve velkém

Většina výrobců nanuků a zmrzlin nahrazuje smetanu a tvaroh za rostlinné tuky, se kterými je výroba ledových pochoutek jednodušší a zároveň levnější. Podobné náhražky mají negativní dopad nejen na chuť, ale i na naše zdraví. Pokud se takovým výrobkům chcete vyhnout, pročtěte si etiketu.

Zmrzliny označené za smetanové musí obsahovat alespoň osm procent mléčného tuku, u mléčných je hranice nastavená na dvě a půl procenta, přičemž rostlinné tuky v nich nenajdete. Ty jsou naopak schované ve zmrzlinách označených jako „mražený krém“, „s příchutí“ nebo jako „zmrzlina s rostlinným tukem“.

Borůvkovo-kokosové nanukyPro 8 osob, 5 minut + chlazení, bez laktózy a bez cukru

Suroviny: 360 ml kokosového mléka, 230 g borůvek, 2–3 lžíce agávového či javorového sirupu, 1 lžička vanilkového extraktu

Postup: V mixéru rozmixujte kokosové mléko se sirupem a vanilkovým extraktem. Přidejte alespoň polovinu borůvek, ještě chvíli mixujte a pak směs smíchejte se zbylými borůvkami. Přelijte do připravených formiček na nanuky a dejte mrazit alespoň na 5 hodin.

Grapefruitová granitaPro 6 osob, 10 minut + chlazení, bez laktózy

Suroviny: 500 ml čerstvé grapefruitové šťávy, 80 g krupicového cukru, 100 ml růžového vína, špetka mořské soli, 6 snítek máty nebo 6 měsíčků grapefruitu k dozdobení

Postup: Grapefruitovou šťávu smíchejte s cukrem. Počkejte, až se rozpustí a přidejte růžové víno. Tekutou směs přelijte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte mrazit. Po hodině mrazení směs pomocí vidličky promíchejte. Vraťte ji na dalších 20 minut do mrazničky, pak znovu promíchejte a tento proces opakujte ještě alespoň dvakrát. Před podáváním granitu rozdělte do sklenic a dozdobte lžící mátou nebo měsíčkem grapefruitu.

Melounový sorbetPro 4 osoby, 5 minut + chlazení, bez laktózy

Suroviny: 700 g melounové dužiny bez jadérek, 7 lžic melounového likéru Midori, 3 lžíce limetkové šťávy, 4 vrchovaté lžíce krupicového cukru

Postup: Všechny ingredience rozmixujte, přelijte do nádoby vhodné do mrazničky a dejte chladit alespoň na 5 hodin. V průběhu mrazení sorbet každých 30 minut řádně promíchejte.

Jahodová zmrzlinaPro 6 osob, 15 minut + chlazení

Suroviny: 230 g jahod + 50 g k podávání, 140 g krupicového cukru, 200 ml dezertního vína, 500 ml zakysané smetany

Postup: Omyté, očištěné a nakrájené jahody vložte do misky. Posypejte je 50 g cukru, zalijte vínem a nechte chvíli macerovat. Mezitím ušlehejte smetanu se zbytkem cukru, dokud nezíská hustější konzistenci. Stěrkou k ní opatrně vmíchejte jahody a směs přesuňte do fólií vyložené nádoby vhodné do mrazáku. Nechte mrazit 4–5 hodin. Podávejte v pohárku s čerstvými jahodami.

Mangový šerbetPro 6–8 osob, 25 minut + chlazení

Suroviny: 2–3 velmi zralá manga, 220 g krupicového cukru, 120 ml 12% smetany, 60 ml citrónové šťávy, 2 bílky, špetka mořské soli

Postup: V rendlíku rozmíchejte cukr a sůl spolu s 235 ml vody a dejte vařit asi na 5 minut. Nechte zchladit. Oloupaná manga bez pecky nakrájejte na menší kousky a spolu se smetanou rozmixujte v mixéru dohladka. Smíchejte s citronovou šťávou a zchladlým cukrovým sirupem. Směs přelijte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte mrazit na 4–5 hodin. Poté vyšlehejte bílky se zbylým cukrem dotuha. Zmrzlou směs rozmixujte, opatrně spojte s bílky a znovu přeneste do nádob k zamrazení. Podávejte tehdy, až směs řádně zatuhne.

Autor: Nikita Rybová

13.7.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 100 Kč

Zámečníci strojů Zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1/2 roku s možností prodloužení, znalost vyhlášky č. 50, příspěvek na stravování, kontakt telefon nebo e-mail.. Pracoviště: František karafiát - sídlo [779], Moravníky, č.p. 1432, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: František Karafiát, +420 572 556 923,602 761 737.

Doprava a logistika - Řidič kamionu mezinárodní doprava 42 000 Kč

Řidič kamionu APL Transport přijme řidiče kamionu MKD na stálou linku CZ-D-CZ. Nová vozidla MAN, DAF. Volné víkendy. Dodržujeme AETR. Celá mzda na pásce, včetně diet a zákonných příplatků 42.000 Kč + osobní ohodnocení.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 12 500 Kč

Zámečníci strojů ZÁMEČNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: dobrý zdravotní stav, fyzická zdatnost, manuální zručnost, bezúhonnost, fyzicky náročná práce v dvousměnném provozu, občas i přesčasy, někdy i v So (dle zakázek), Předem nutno volat - po 14:00 hod.. Pracoviště: Bruskov stav družstvo -, 375 01 Týn nad Vltavou 1. Informace: Artur Shtainkuhler, +420 773 461 202.

Řemeslné práce - Automechanik 30 000 Kč

Automechanik Zavedený autoservis ELIT na Praze 4 přijme samostatné automechaniky. Nástup možný ihned.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdena Mašínová na demosntraci proti Babišovi a komunistům v červnu 2018 v Olomouci
7 14

Senát nakonec Mašínovou a Remka na státní vyznamenání nenavrhl

Povodňový stav na Slovensku.
1 5

Velká voda v Tatrách strhla mosty. Poprad vyhlásil mimořádnou situaci

Obr Airbus Beluga XL poprvé vzlétl, má sloužit k přepravě křídel letadel

/VIDEO/ Velké nákladní dopravní letadlo Airbus Beluga XL uskutečnilo ve čtvrtek v jihozápadní Francii svůj první okružní let. BelugaXL je jedním z největších letadel na světě. Je o šest metrů delší a o metr širší než její předchůdce, nákladní letoun BelugaST.

Zmar obchodů v Bulharsku, Vietnamci bez víz a povodně v Tatrách: Vteřiny dne

Zjistěte během několika málo sekund, co nejdůležitějšího přinesl dnešní den.

Boj o Simpsonovi či American Horror Story je u konce, vyhrál Walt Disney

Producenta 21st Century Fox z portfolia britského magnáta Ruperta Murdocha převezme americký nadnárodní mediální a zábavní konglomerát The Walt Disney Company. Kabelový gigant Comcast oznámil, že tuto bitvu vzdává. Walt Disney tak získává do své stáje například seriály Simpsonovi, Ve jménu vlasti a American Horror Story.

Olympijského medailistu Denise Tena pobodali. Krasobruslař zemřel

Kazašský krasobruslař, který získal na olympiádě v Soči v roce 2014 bronzovou medaili, byl ve čtvrtek na ulici hlavního města Almaty bodnut do stehna. A to poté, co přistihl dva muže, jak kradou zrcátka z jeho auta. Pětadvacetiletý Ten, kterému nůž zasáhl stehenní tepnu, byl převezen do nemocnice, kde však po třech hodinách zemřel.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT