Křehké pracny

Budeme potřebovat:

  • na těsto:
    • 180 g másla
    • 120 g cukru moučka
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 250 g hladké mouky
    • 1 lžička mletého hřebíčku
    • 100 g lískových ořechů
    • 1 lžíce holandského kakaa
    • 1 žloutek
  • na dokončení:
    • 100 g hořké čokolády
    • 100 g nasekaných ořechů (například pistácie)
Perníková chaloupka
Jak na Vánoce upéct perníkovou chaloupku: Je to jednodušší, než to vypadá

Postup:
1. Do mísy odvážíme sypké ingredience, tedy mouku, rozmixované ořechy najemno, cukr, skořici, mletý hřebíček, kakao a promícháme vidličkou.

2. Přidáme studené máslo nakrájené na kostky.

3. Poté kousky těsta tvarujeme prsty do formiček na pracny (nevymazáváme), skládáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut.

4. Po vytažení z trouby necháme pracny pár minut alespoň lehce zchladnout, poté vyklepneme z formiček.

5. Nalámanou čokoládu rozehřejeme v hrnku v mikrovlnce (nebo ve vodní lázni), každou pracnu částečně ponoříme do čokolády a poté obalíme v nasekaných pistáciích (či jiné oblíbené ořechy) a pokládáme je vedle sebe na pečicí papír, aby čokoláda zatuhla.

6. Křehké pracny skládáme do krabice, pečlivě uzavřeme a skladujeme v chladu.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.