Předchozí
1 z 2
Další

Jaká je vaše první vzpomínka na nějakou sladkou dobrotu?
S nadsázkou by se dalo říct, že to bude vzpomínka na jesle, kde jsem si hrála s plyšovou opičkou, která držela banán. Bylo to až později, když jsem poprvé ochutnala prababiččiny zázvorničky. Milovala jsem je, a proto jsem jich vždycky snědla tolik, že mi pak bylo zle.

Pamatujete si, co dalšího vám pekly babičky, když jste byla malá?
Zažila jsem dvě babičky a jednu prababičku, a ty, jak to tak u babiček bývá, pekly rády a nesmírně jim to šlo. Babička z Ostrohu dělala mou oblíbenou tříbarevnou buchtu. Babička ze Strážnice pekla zas pověstně skvělou prošívanou deku, prababička ve Skalici uměla ty zmíněné zázvorničky. Vždycky mi od nich všechno chutnalo, ostatně, já sladké ráda, tak mě ani nemusely přemlouvat.

Naučila jste se něco od babičky nebo od své maminky, co teď pečete svým dcerám?
Já už se naučila vařit sama ve škole. Pravda ale je, že když jsem potřebovala poradit s přípravou menu pro své partnery nebo teď manželovi, vždycky jsem volala babičce do Strážnice. Ta mě trpělivě naučila své recepty, ze kterých čerpám dodnes a které bych jednou ráda předala svým dcerám. 

Už holky pomáhají v kuchyni?
Ano, už dávno! Nejraději samozřejmě s pečením. Rády zdobí, míchají, přidávají suroviny. Zvu je k sobě do kuchyně ráda. Kromě toho, že se něco naučí, s nimi strávím čas zase trošku jinak.

Ve společnosti už nějaký čas koluje termín „biomatka“, kterým se označují ženy, které kupují biopotraviny a rády sebe i svou rodinu stravují alternativními surovinami. Jak tento termín vnímáte vy?
Možná i já jsem svým způsobem „biomatka“, i když u nás je to podle nálady a chuti. V případě mladší dcery je to nutnost – ona nemůže živočišné mléko, tak ho nahrazujeme rostlinným. Výborné je třeba mandlové nebo kokosové. Klasickou bílou mouku také občas vyměním za špaldovou, celozrnnou nebo žitnou. A když nemám zrovna cukr, použiju při pečení med nebo datlový sirup. Se surovinami si hraju. Důležité je se řídit heslem „všeho s mírou“.

A co pečete nejčastěji?
Rozhodně muffiny! Dcery na ně nedají dopustit a často si je nosí i do školky a školy nebo na různé dětské akce. 

Co mají rádi dospělí u vás v rodině a okolí?
U dospělých je to jinak. U nás se často scházejí přátelé kvůli jídlu. Manžel výborně vaří a rád své kamarády hostí. Já dostanu za úkol prostřít, upéct sladké a maximálně připravit přílohu. Z našich večírků jsem vypozorovala, že každému chutná něco jiného. A tak zkoušíme a ochutnáváme stále nové a nové recepty. 

Můžete doporučit nějaký podnik, kde podle vás pečou na jedničku?
Dokonalé dorty chodím už deset let mlsat do pražské kavárny Cafe-cafe a také si tam celou dekádu objednávám jedno a to samé – Schwarzvald. To je můj věčný favorit. Možná až tam jednou v neděli zavítáte, potkáte mě tam i s ním.

Brusinkové muffiny bez lepku
Na cca 10 muffinů, 50 minut, bez lepku
„Naše oblíbená svačina pro děti!“

Suroviny: 200 g rýžové mouky, 50 g sušených brusinek, 2 lžičky jedlé sody, špetka soli, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička bezlepkového kypřicího prášku, 2 velká vejce o pokojové teplotě (žloutky a bílky zvlášť), 90 g tmavého třtinového cukru, 125 ml jogurtu, 125 ml mléka, 90 g másla (rozpuštěného a vychladlého), 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Formičky na muffiny vymažte tukem a vysypejte moukou či vyložte papírovými košíčky. V misce smíchejte mouku, sušené brusinky, sodu, skořici, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce vyšlehejte bílky dotuha. V další míse vyšlehejte žloutky a cukr do nadýchané pěny. Přidejte jogurt, mléko, máslo a vanilkový extrakt dohladka. Stěrkou vmíchejte moučnou směs, aby se spojila s mokrou směsí. Pak jemně vmíchejte bílek, v těstě budou drobné bílé tečky. Formičky/košíčky naplňte do tří čtvrtin. Ve vyhřáté troubě pečte muffiny šestnáct minut, aby sedly, ale byly nadýchané.

Linecký koláč
Na 1 koláč, 2 hodiny
„Můj nejoblíbenější recept od tchýně.“

Ingredience: 60 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru, 250 g másla, 2 vejce + žloutek na potření, 4 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, 250 g ovocné zavařeniny

Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. Vychlazené máslo nakrájejte na kousky a rychle je zpracujte s ostatními přísadami kromě zavařeniny. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se tzv. nespařilo. Vytvořte kouli a zabalenou do fólie ji nechte nejméně půl hodiny odpočívat. Studené těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.

Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Potřete ho vybraným zavařeným ovocem a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit. Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem nakrájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut.

Jednoduchá vánočka
Na 1 vánočku, 4 hodiny a 30 minut

„Recept, který jsem dostala od manželovy babičky.“

Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 150 g krystalového cukru, 250 g másla, 1 a 1/2 kostky droždí, špetka soli, 1/2 prášku do pečiva, 250 ml polotučného mléka, 4 žloutky + 1 vejce na potření, citronová kůra, muškátový oříšek a rozinky dle chuti

Postup: Troubu předehřejte na 210 °C. Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom i žloutky. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko. Vypracujte těsto a vytvarujte z něj bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout ideálně 3 hodiny. Vyjměte, znovu prohněťte a zapracujte kůru, muškátový oříšek a rozinky.

Nyní těsto rozdělte na asi 8 stejně velkých kousků. Na klasický cop (3 + 3 + 2) vyválejte rukama stejně dlouhé prameny. Začněte plést, a to vždycky od středu směrem ke koncům. Konce zahněte dospod. Přeneste na plech a rukou splácněte vrch těsta po celé délce. Navrch nanesete další patro. To po upletení položte a zase jemně zploštěte. Nakonec vánočku potřete rozšlehaným vejcem. Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 210 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C.