Mazanec třikrát jinak. Pochutnají si i alergici

Mazanec

Mazanec | Foto: Shutterstock

Galerie Dalších 15 fotografií v galerii   >

Mazanec k Velikonocům neodmyslitelně patří. Máme pro vás tři netradiční recepty, jak lze tuto pochoutku připravit.

Pokud se bojíte kynutého těsta, klidně vyzkoušejte mazanec bez kynutí. Aby si mohli mlsání dopřát i lidé s celiakií, přineseme také recept na bezlepkový mazanec. A nakonec přidáme ještě něco pro milovníky kvásků. Z něj se totiž dá upéct nejen vynikající chleba, ale i výjimečně dobrý mazanec.

Mazanec bez kynutí

Nakyne, nebo nenakyne? S mazancem bez kynutí toto dilema řešit nemusíte.
Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g tvarohu
  • 2 balení prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 160 g pískového cukru
  • 3 vejce
  • špetka vanilkového prášku nebo dřeně z lusku
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • 4 lžíce rumu
  • hrst loupaných mandlí
  • hrst plátků mandlí na ozdobu
  • 1 vejce na potření
Jak v obchodě poznat dobře upečený chleba
VIDEO: Jak v obchodě poznat dobře upečený chleba

Spojte vlhké ingredience, pořádně propracujte šlehačem, do toho zapracujte mouku a oba prášky, pak přidejte nasekané mandle, rozinky. Těsto bude lepivé, ale stačí si trochu navlhčit ruce, vypracovat dva bochánky, na plechu vytvarovat, opět navlhčenýma rukama, uhladit. Potřete rozkvedlaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte při 175 °C 20 minut, pak teplotu snižte a dopečte při 150 °C 15 minut.

Bezlepkový mazanec

Pokud máte alergii na lepek nebo laktózu, je pro vás následující recept naprosto ideální.

Ingredience

  • 450 g Schär mix Bread + na posypání válu
  • 30 g jemné cizrnové mouky (Dmko nebo Natural Jihlava, Extrudo)
  • 50 g jemné pohankové mouky (Dmko)
  • 5 g kypřicího prášku a 3 g soli
  • 1 lžíce bio citronové kůry
  • 100 g uvařeného škrobnatého oloupaného nastrouhaného bramboru
  • 130 g cukru krupice + 1 sáček cukru s pravou vanilkou
  • 22 g čerstvého droždí (cca 1/2 kostky)
  • 1 lžíce citronové šťávy + 2 pol. lžíce rumu (případně 1 žloutek
  • asi 400 až 450 ml mandlového nebo jiného mléka
  • hrst posekaných křížal a sušených meruněk nebo švestek naložených několik hodin do alkoholu
  • 4 lžíce rozpuštěného sádla
  • Na potření smíchejte lžíci tekutého medu s lžící rostlinné smetany, případně 1 žloutek.

V kastrůlku si krátce ohřejte mléko s rumem a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Sypké suroviny smíchejte a doprostřed udělejte důlek, kam nadrobíte droždí. K moučné směsi přidejte žloutek a citronovou šťávu a vypracujte polotuhé vláčné lepivé těsto, které překryjete a necháte cca 1,5 hodiny odpočinout, ale nejlépe je těsto odložit do lednice na 3 hodiny. Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C.

Do vykynutého těsta dejte vyždímané naložené kousky ovoce a rozpuštěné sádlo a vypracujte hladké, mírně lepivé těsto. Rozdělte na polovinu a utvořte dva bochánky a nechejte ještě 20 minut vykynout. Pak zastříkněte vodou, navrchu nařízněte tvar kříže a posypejte mandlovými plátky. Pečte cca 15 minut při 220 °C a pak snižte na 180 °C a dopékejte bez vody a zapaření cca 15 až 20 minut (pokud hodně nabírá barvu, zakryjte alobalem). Pět minut před koncem pečení potřete směsí medu a rostlinné smetany. Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.

Ivana Jablonovská z Mimoně na Liberecku vyrábí zmrzliny nejroztodivnějších chutí
VIDEO: Proč nevracet nanuky do mrazáku a jak poznat dobrou zmrzlinárnu

Kváskový mazanec

Kvásek dodá výjimečnou chuť nejen chlebu, ale i velikonočnímu mazanci.

Ingredience

Na rozkvas budete potřebovat:

  • 20 g pšeničného kvásku
  • 100 g vlažné vody
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g mletého cukru

Na těsto budete potřebovat:

  • rozkvas
  • 250 g polohrubé pšeničné mouky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 165 g cukru krupice
  • 8 g vanilkového cukru
  • půl kávové lžičky soli
  • 3 žloutky pokojové teploty
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 220 g bio plnotučného vlažného mléka
  • 150 g másla
  • 100 g rozinek
  • rum na namočení rozinek
  • 50 g mandlí na plátky a trochu mandlových plátků na pospání
  • 1 bílek pokojové teploty
Šlehačkové donuty
Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Nejlépe večer předem si připravte rozkvas. Kvásek rozmíchejte ve vodě, poté přidejte cukr, promíchejte, dodejte mouku a opět promíchejte. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte 12 hodin kvasit. Asi 2 hodiny před přípravou těsta namočte rozinky do rumu. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky, citronovou kůru a rozkvas. V rendlíku zahřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. Směs nalijte k do mísy k mouce a ostatním surovinám. Nakonec přidejte plátky mandlí a do vypracovaného těsta přidejte ještě okapané rozinky a lžíci rumu. Nechte 4 hodiny kynout.

Během kynutí těsto vždy po hodině párkrát přeložte a zase nechte odpočívat. Neděste se, že těsto neznásobí svůj objem tak, jako kdybyste použili droždí. V troubě však krásně vyskočí. Rozehřejte troubu na 220 °C. Pokud nemáte troubu s funkcí páry, dejte naspod trouby nádobu s trochou vody. Plech vyložte pečicím papírem a zformujte na něj těsto do tvaru mazance. Pomašlujte bílkem, posypejte mandlovými plátky, nožem nakrojte uprostřed kříž a dejte do trouby péct. Snižte teplotu na 210 °C a pečte prvních 10 minut.

Po 10 minutách snižte teplotu na 195 °C a pečte dalších 10 minut. Nakonec snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších 50 minut. Pokud by se mazanec začal připalovat, zakryjte jej opatrně alobalem v průběhu pečení. Zkontrolujte propečenost špejlí. Po upečení nechte minimálně hodinu vychladnout, ať se nesrazí vnitřek.

Autor: Irena Frolová

Vybrali jsme pro vás

Zprávy odjinud