Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Místo, kde se jídlo setkává s uměním

Říkáte si, že ochutnat michelinské jídlo je jen sen, který se uskuteční pouze s tučnou sumou peněz na účtě a rezervací několik měsíců předem? Pletete se. Jedno takové výjimečné menu podávají v pražských Holešovicích a zajít na něj můžete třeba hned.

22.2.2018
SDÍLEJ:

„O publicitu nestojíme, rozhovory neděláme. Jestli o nás chcete napsat, přijďte se k nám najíst. My se chceme prezentovat pouze jídlem. Napište recenzi na menu, klidně i špatnou. Ale přijďte k nám to jídlo ochutnat,“ odmítá manažerka restaurace otázky po telefonu.

Milada, která se zhruba před rokem objevila v Praze 7 nedaleko Letenského náměstí, je asi opravdu jedinou restaurací široko daleko, která se nechce zviditelnit a přilákat tak třeba další hosty i z jiných pražských částí. Podle slov svých provozovatelů jí vyhovuje lehká anonymita, která jí prozatím dovoluje splňovat svůj účel – být sousedským bistrem pro Pražany ze „sedmičky“ a ne vyhlášenou luxusní restaurací v centru, kde je každé volné místo brzy obsazeno dalším turistou.

A že nejde jen o prázdná slova potvrzuje i fakt, že otevření Milady nepředcházela žádná marketingová kampaň, která by do jejích prostor přilákala novináře, jak tomu obyčejně bývá. Ani dnes to nevypadá, že by se Milada chtěla do budoucna například na sociálních sítích prezentovat příliš profesionálně. Familiárnost a záměrná obyčejnost je součástí její charakteristiky a také jí – nutno říct – dodává jistou autenticitu a originalitu. A vtip.

Přesto vznik Milady nakonec nebyl příliš nenápadný, a to zejména proto, že jedním z jejích majitelů je šéfkuchař michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise, Oldřich Sahajdák. Ten, i když má na svědomí celé menu, se prý ve svém vlastním podniku drží v ústraní a chod kuchyně má místo něj na starosti Josef Votoček, „odchovanec“ téže restaurace. On i jeho kuchaři mají kromě lásky k vaření a chuti experimentovat ještě jednu společnou vlastnost – nadstandardní kuchařský talent, který je dostal až do restaurací oceněných michelinskou hvězdou. Po letech zkušeností se všichni sešli v Miladě, kde se tak hostům dostává michelinského jídla za příznivou cenu.

Neobistro je nový trend

Nápad s Miladou prý vznikl během cest po Evropě, konkrétně v Paříži, kde manželé Sahajdákovi obdivovali tamější moderní bistra. Neobistra, jak se podobným místům přezdívá, se vyznačují vysokou kvalitou á la luxusní restaurace, a přece mají jinou atmosféru. Prezentují novodobé trendy, a to v případě výběru pokrmů, ale i interiéru či v přístupu k zákazníkům. To znamená, že jejich prostředí bývá uvolněnější, než tomu je u „pětihvězdičkových“ restaurací s obsluhou v bílých rukavičkách. Takže do neobistra můžete zajít na oběd, i když jdete z tréninku ve sportovní hale.

Co se jídla týče, řídí se sezónností. V případě Milady to ale není ze sta procent. Ovoce a zeleninu sice odebírá v holešovické tržnici, zbytek produktů, jako vejce, mléčné výrobky či maso, kupuje z časových důvodů v běžných řetězcích. Právě ve výběru potravin Milada oproti jiným, stejně kvalitním bistrům, lehce zaostává. Většina její konkurence odebírá suroviny od lokálních, tuzemských producentů a supermarkety bojkotuje.

Nakonec je tu vzhled, který je důležitou součástí celkového konceptu a u Milady tomu není jinak. Jakmile vstoupíte do červených dveří, ocitnete se v prostoru ohraničeném původními zdmi bez omítky, jež se do restauračních zařízeních vybírají čím dál častěji. Interiér dokresluje barevná dlažba s kubistickým vzorem, červené kožené sedačky, dřevěné stoly s kovovými nohami a další dřevěné židle, které silně připomínají ty dětské, ze základní školy. Možná právě díky těmto kouskům není Milada neosobní, naopak v hostech vyvolává příjemnou náladu a vzpomínky na dětství.

Resumé

Přestože jde o bistro, nabízí holešovická Milada ve Šmeralově ulici (www.instagram.com/milada_bistro) spíše zážitkovou gastronomii. Soustředí se na konkrétní suroviny, a ty v obměnách prezentuje stále dokola, přestože se menu mění každý týden. Mezi předkrmy z pravidla najdete foie gras (v době uzávěrky s mečounem a citronem za 265 Kč), mezi hlavními jídly vepřový bok nasladko (v době uzávěrky s pomerančem, zázvorem, pomelem a chilli za 325 Kč) a mezi dezerty spojení čokolády a mučenky (185 Kč). Výhodou je, že pokud si nějaký pokrm oblíbíte, můžete si ho v podobné variantě vychutnávat klidně každý týden.

Porce jsou menší, takže se vyplatí připlatit si za několikachodové menu. Tříchodové stojí 510 Kč, čtyřchodové složené s dvěma hlavními jídly je za 680 Kč, menu složené z pěti jídel vás vyjde na 850 Kč a za osmichodový zážitek zaplatíte 1360 Kč. Polední nabídka se v současné chvíli od té večerní neliší, což má v důsledku vliv na počet hostů během oběda. Chcete-li sem přijít na jistotu bez rezervace, odpoledne je tedy ten správný čas.

Ceny patří rozhodně k vyšším, s těmi michelinskými se ale nedají srovnat. Lze namítnout, že Milada michelinskou hvězdu nemá a nelze ji tedy s oceněnými restauracemi srovnávat. To je sice pravda, ale inspirace La Degustation je tu zjevná, a pokud si chcete vychutnat velmi kvalitní jídlo za přijatelnou cenu, Milada je to pravé místo pro vás. K první hvězdičce má možná daleko, ale zároveň nejblíž, kam se za 510 Kč dostanete.

Autor: Nikita Rybová

22.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotničtí asistenti, praktické 20 400 Kč Zdravotničtí asistenti (praktické sestry) Praktické sestry *. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 20400 kč, mzda max. 21400 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: CZ-ISCO 32560 Praktické sestry, PRAKTICKÉ SESTRY *, Pracovní poměr na 1 rok s možností prodloužení, Požadujeme: odbornou způsobilost dle zákona č. 96/2004 Sb., trestní bezúhonnost, zdravotní způsobilost, Náplň práce: práce praktické sestry v nepřetržitém provozu. , Nabízme: Možnost získat mzdový bonus za práci na vybraných lůžkových odděleních. Podpora celoživotního vzdělávání. Slevy na nákup zboží a služeb., První kontakt: telefonicky v době 7:30 - 14:30 h. na čísle: 571 818 108, e-mailem na: stichova@nemocnice-vs.cz nebo osobně na pracovišti v době 7:30 - 14:30 h.. Pracoviště: Vsetínská nemocnice a.s., Nemocniční, č.p. 955, 755 01 Vsetín 1. Informace: Milena Štíchová, +420 571 818 108. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Vychovatel 27 300 Kč Vychovatelé (kromě vychovatelů pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami) VYCHOVATEL/-KA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 27300 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: VYCHOVATEL/-KA, - PP na dobu neurčitou, nástup od 1. 1. 2019, - Požadujeme: řidičské oprávnění, vzdělání podle platné legislativy, - Nabízíme: stabilní prostředí příspěvkové organizace, 8 týdnů dovolené, možnost studijního volna, možnost stravování, příspěvky FKSP, platový stupeň dle započtené praxe, rizikový příplatek, po zapracování osobní ohodnocení , - Životopisy zasílejte na e-mail: monika.konstacka@seznam.cz. Vybraní uchazeči budou pozváni k pohovoru.. Pracoviště: Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna; brandlova, Brandlova, č.p. 112, 500 03 Hradec Králové 3. Informace: Monika Konštacká, . Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 12 200 Kč Zpracovatelé dřeva, truhláři (kromě stavebních) a příbuzní pracovníci Truhláři, lakýrníci pro výrobu nábytku ze dřeva palisandr, mango a akácie. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo pracoviště:, Barákova č.p. 237/8, Říčany u Prahy, , Prvotní kontakt:, tel.: 777 867 246, e-mail: ravi@indickynabytek.cz, , Upřesňující údaje:, Truhláři a lakýrníci pro výrobu nábytku ze dřeva palisandr, mango a akácie. Pracoviště: Bishnoi s.r.o. - říčany, Barákova, č.p. 237, 251 01 Říčany u Prahy. Informace: Ravindra Kumar, +420 777 867 246. Informační technologie - Informační technologie Programátor 60 000 Kč Vývojáři softwaru Sr. SW Design Engineer. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 60000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem e-mailem, , " Spolupráce při plánování projektů, poskytování odhadů pracnosti a reportování stavu práce, " Tvorba embedded a aplikačního software (C),, Vytváření a modifikace kódu (včetné hledání a odstraňování chyb), " Zodpovědnost za včasnost a kvalitu plnění technických úkolů, Aktivní podíl na zlepšování stávajících konceptů a hledání nových příležitostí, " Vývoj, úpravy a nastavení automatického vývojového / testovacího prostředí, " Tvorba dokumentace, " ATN/OSI, ATN/IPS architektura, vývoj designu, " Tvorba a úprava testů, test procedur a skriptů, " Formální a neformální testování , -, Následující zkušenosti a praxe uchazeče jsou vítány:, " Bakalářský titul v oblasti inženýrství nebo IT, " Základní porozumění síťovým protokolům (IP protokoly, není potřeba znalost ATN/OSI), " Zkušenosti s vývojem embedded / aplikačního software (např. v jazycích C, C++, C#, Matlab), a automatizací vývojových / testovacích postupů, " Znalost moderních praktik vývoje SW je výhodou, " Zkušenost s plánováním projektů a odhadu pracnosti je výhodou, " Znalost komerčních standardů pro vývoj leteckého software podle DO-178 je výhodou, " Zkušenost s nástroji softwarového návrhu (např. Enterprise Architect) jsou výhodou, " Znalost skriptovacích jazyků (např. Perl, Python) je výhodou, " Znalost nástrojů pro verzování (např. ClearCase, SVN, Git) je výhodou , " Znalost systémů správy požadavků (např. DOORS) je výhodou, " Znalost nástrojů pro řízení změn (např. ClearQuest) je výhodou , " Znalost nástrojů pro správu testů a testovacích scénářů je výhodou, " Výborná znalost anglického jazyka je nezbytná, " Silné organizační dovednosti a analytické schopnosti, " Iniciativní, motivovaný, schopný samostatné práce, " Spolehlivý a důvěryhodný s vysokými etickými standardy chování, " Zájem pracovat v rychle se měnícím globálním firemním prostředí, Dále bychom uvítali:, " Znalost cyklu vývoje softwaru, " Relevantní pracovní zkušenost, " Pokročilá znalost systémů , " Znalost managementu softwarové konfigurace , " Týmový hráč, " Výborné komunikační schopnosti , " Multi-tasking, zvládání velkého množství komplexních úkolů, " Autonomie v rozhodování , " Schopnost aplikovat nové informace a koncepty , , Zaměstnanecké výhody:, Stravenky, 5 týdnů dovolené, penzijní připojištění, , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Honeywell international s.r.o. [1], Tuřanka, č.p. 1387, 627 00 Brno 27. Informace: Martina Hanušová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Národním ústavu duševního zdraví, kde se léčil Andrej Babiš mladší, v pondělí hořelo.
4

Hořelo v ústavu, kde se léčil Babiš mladší. Nikdo nebyl zraněn

Vladimir Putin
6

Na odstoupení od jaderné dohody odpovíme, pohrozil Putin Spojeným státům

Vítězná tečka za skupinou. Češi díky trefě Schicka přetlačili Slováky

Nezačali dobře, nakonec ale k radosti českých příznivců tři body vydolovali. Český národní tým v posledním skupinovém klání Ligy národů porazil Slováky 1:0 a uhájil se šesti body druhou příčku, protivník naopak skončil poslední a pro následující ročník soutěže sestoupí do ligy C. Utkání rozhodl jediným gólem útočník Patrik Schick.  

Obří skandál. V praní špinavých peněz přes Dánsko je namočená i Deutsche Bank

Gigantický skandál kolem údajného praní špinavých peněz v Danske Bank zasáhl i další přední evropskou banku. Whistleblower Howard Wilkinson při slyšení před dánským parlamentním výborem uvedl, že více než polovina z podezřelých finančních prostředků prošla přes americkou pobočku přední evropské banky. Agentura Bloomberg s odvoláním na zdroj obeznámený se situací informovala, že se jednalo právě o Deutsche Bank.

Jak na Airbnb? Firma je připravena za krátkodobé pronájmy vybírat poplatek

Jedním z cílů nového vedení pražského magistrátu i radnice Prahy 1 je vyřešit problémy s Airbnb. Firma poskytuje uživatelům krátkodobé pronájmy bytů nebo celých nemovitostí. Podle pondělního prohlášení je společnost připravena začít vybírat ubytovací poplatek za všechny své hostitele v Praze a výnos z něj převádět hlavnímu městu, pokud bude přijat vládní návrh.

Bílý dům ve sporu se CNN neustoupí. Zpravodaji opět odebere akreditaci

Bílý dům plánuje opětovné odebrání akreditace zpravodaji televize CNN Jimu Acostovi. Novinář o ní přišel na začátku listopadu poté, co se na tiskové konferenci dostal do sporu s prezidentem Donaldem Trumpem. Později ji po zásahu soudu dostal zpět. Po vypršení dočasného soudního příkazu na konci tohoto měsíce však hrozí, že o ni opět přijde. Zpravodajská televize se proto v pondělí znovu obrátila na soud.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT