Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Místo, kde se jídlo setkává s uměním

Říkáte si, že ochutnat michelinské jídlo je jen sen, který se uskuteční pouze s tučnou sumou peněz na účtě a rezervací několik měsíců předem? Pletete se. Jedno takové výjimečné menu podávají v pražských Holešovicích a zajít na něj můžete třeba hned.

22.2.2018
SDÍLEJ:

„O publicitu nestojíme, rozhovory neděláme. Jestli o nás chcete napsat, přijďte se k nám najíst. My se chceme prezentovat pouze jídlem. Napište recenzi na menu, klidně i špatnou. Ale přijďte k nám to jídlo ochutnat,“ odmítá manažerka restaurace otázky po telefonu.

Milada, která se zhruba před rokem objevila v Praze 7 nedaleko Letenského náměstí, je asi opravdu jedinou restaurací široko daleko, která se nechce zviditelnit a přilákat tak třeba další hosty i z jiných pražských částí. Podle slov svých provozovatelů jí vyhovuje lehká anonymita, která jí prozatím dovoluje splňovat svůj účel – být sousedským bistrem pro Pražany ze „sedmičky“ a ne vyhlášenou luxusní restaurací v centru, kde je každé volné místo brzy obsazeno dalším turistou.

A že nejde jen o prázdná slova potvrzuje i fakt, že otevření Milady nepředcházela žádná marketingová kampaň, která by do jejích prostor přilákala novináře, jak tomu obyčejně bývá. Ani dnes to nevypadá, že by se Milada chtěla do budoucna například na sociálních sítích prezentovat příliš profesionálně. Familiárnost a záměrná obyčejnost je součástí její charakteristiky a také jí – nutno říct – dodává jistou autenticitu a originalitu. A vtip.

Přesto vznik Milady nakonec nebyl příliš nenápadný, a to zejména proto, že jedním z jejích majitelů je šéfkuchař michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise, Oldřich Sahajdák. Ten, i když má na svědomí celé menu, se prý ve svém vlastním podniku drží v ústraní a chod kuchyně má místo něj na starosti Josef Votoček, „odchovanec“ téže restaurace. On i jeho kuchaři mají kromě lásky k vaření a chuti experimentovat ještě jednu společnou vlastnost – nadstandardní kuchařský talent, který je dostal až do restaurací oceněných michelinskou hvězdou. Po letech zkušeností se všichni sešli v Miladě, kde se tak hostům dostává michelinského jídla za příznivou cenu.

Neobistro je nový trend

Nápad s Miladou prý vznikl během cest po Evropě, konkrétně v Paříži, kde manželé Sahajdákovi obdivovali tamější moderní bistra. Neobistra, jak se podobným místům přezdívá, se vyznačují vysokou kvalitou á la luxusní restaurace, a přece mají jinou atmosféru. Prezentují novodobé trendy, a to v případě výběru pokrmů, ale i interiéru či v přístupu k zákazníkům. To znamená, že jejich prostředí bývá uvolněnější, než tomu je u „pětihvězdičkových“ restaurací s obsluhou v bílých rukavičkách. Takže do neobistra můžete zajít na oběd, i když jdete z tréninku ve sportovní hale.

Co se jídla týče, řídí se sezónností. V případě Milady to ale není ze sta procent. Ovoce a zeleninu sice odebírá v holešovické tržnici, zbytek produktů, jako vejce, mléčné výrobky či maso, kupuje z časových důvodů v běžných řetězcích. Právě ve výběru potravin Milada oproti jiným, stejně kvalitním bistrům, lehce zaostává. Většina její konkurence odebírá suroviny od lokálních, tuzemských producentů a supermarkety bojkotuje.

Nakonec je tu vzhled, který je důležitou součástí celkového konceptu a u Milady tomu není jinak. Jakmile vstoupíte do červených dveří, ocitnete se v prostoru ohraničeném původními zdmi bez omítky, jež se do restauračních zařízeních vybírají čím dál častěji. Interiér dokresluje barevná dlažba s kubistickým vzorem, červené kožené sedačky, dřevěné stoly s kovovými nohami a další dřevěné židle, které silně připomínají ty dětské, ze základní školy. Možná právě díky těmto kouskům není Milada neosobní, naopak v hostech vyvolává příjemnou náladu a vzpomínky na dětství.

Resumé

Přestože jde o bistro, nabízí holešovická Milada ve Šmeralově ulici (www.instagram.com/milada_bistro) spíše zážitkovou gastronomii. Soustředí se na konkrétní suroviny, a ty v obměnách prezentuje stále dokola, přestože se menu mění každý týden. Mezi předkrmy z pravidla najdete foie gras (v době uzávěrky s mečounem a citronem za 265 Kč), mezi hlavními jídly vepřový bok nasladko (v době uzávěrky s pomerančem, zázvorem, pomelem a chilli za 325 Kč) a mezi dezerty spojení čokolády a mučenky (185 Kč). Výhodou je, že pokud si nějaký pokrm oblíbíte, můžete si ho v podobné variantě vychutnávat klidně každý týden.

Porce jsou menší, takže se vyplatí připlatit si za několikachodové menu. Tříchodové stojí 510 Kč, čtyřchodové složené s dvěma hlavními jídly je za 680 Kč, menu složené z pěti jídel vás vyjde na 850 Kč a za osmichodový zážitek zaplatíte 1360 Kč. Polední nabídka se v současné chvíli od té večerní neliší, což má v důsledku vliv na počet hostů během oběda. Chcete-li sem přijít na jistotu bez rezervace, odpoledne je tedy ten správný čas.

Ceny patří rozhodně k vyšším, s těmi michelinskými se ale nedají srovnat. Lze namítnout, že Milada michelinskou hvězdu nemá a nelze ji tedy s oceněnými restauracemi srovnávat. To je sice pravda, ale inspirace La Degustation je tu zjevná, a pokud si chcete vychutnat velmi kvalitní jídlo za přijatelnou cenu, Milada je to pravé místo pro vás. K první hvězdičce má možná daleko, ale zároveň nejblíž, kam se za 510 Kč dostanete.

Autor: Nikita Rybová

22.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Prodavač(ka) na půlúvazek za 14.000 14 000 Kč Poptáváme prodavače/ku do plaveckého a potápěčského obchodu v Aquapalace Praha v Čestlicích. Jedná se o 10-13 dní v měsíci, z toho obvykle 4 víkendové dny a zbytek všední. Směny dle dohody. Neznalost zboží není problém, rádi vše naučíme. Mzda se odvíjí od odpracovaných dní, průměrně 14.000 Kč. Prac. doba: po-čt 10-18, pá-ne+svátky 9-19. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Vychovatel 24 810 Kč Vychovatelé (kromě vychovatelů pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami) vychovatel/ka školní družiny. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24810 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: kontakt telefonicky, emailem, plat určen podle dosažené praxe. Pracoviště: Základní škola hornoměcholupská - 001, Hornoměcholupská, č.p. 873, 102 00 Praha 102. Informace: Jiří Doutnáč, +420 274 016 523,603 436 284. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 89 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník/ce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 89.2 kč, mzda max. 106 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Pracoviště: Ostrava, příp. Moravskoslezský kraj - dle zakázek, Kontakt: telefonicky na č. 737 110 374, , Požadujeme praxi na stavbách 2 roky.. Pracoviště: Jaromír mlčoch - ostrava, . Informace: Jaromír Mlčoch, +420 737 110 374. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 22 000 Kč Zootechnici ZOOTECHNIK. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce - řízení provozů ŽV - chov skotu a prasat, Praxe v oboru - vítána , Vzdělání - zemědělství - chovatel hosp.zvířat, Kladný vztah ke zvířatům!, , prac. doba od 6.00 do 15.00 hod., (i na zavolání, když je to nutné), , stravování, dovolená 26 dnů, služební vozidlo, , kontakt: osobně od 8.00 do 14.00 hod.,. Pracoviště: Zepo s.r.o., 512 36 Horní Branná. Informace: Iva Jonová, +420 481 584 272.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Černé jezero
3 5

Zemřel agent Ladislav Bittman, strůjce mystifikační akce StB Neptun

Miloš Zeman a Andrej Kiska
4 4

Zeman opět navštíví Tatry. Setká se s prezidenty Visegrádské čtyřky

Kraví hora v Brně patřila mužům ve skotských kiltech

Na dudy, nejtradičnější skotský nástroj, hraje jeden z členů kapely Adam Scott Revival band v sobotu před polednem na pódiu v parku na brněnské Kraví hoře. Kolem se procházejí muži v kiltech. Těch je k vidění v sukních tentokrát více než žen. Konají se totiž MonteBú Highland Games. Pořadatelé se při nich snaží návštěvníkům přiblížit skotskou kulturu i jejich tradiční hry.

AKTUALIZOVÁNO

Výbuch plynu zničil rodinný dům, jeden člověk v sutinách zemřel

/VIDEO/ Mostkovicemi na Prostějovsku otřásl v sobotu výbuch. V rodinném domě, kde k tragédii došlo, zemřel jeden člověk. Dva zranění byli převezeni do nemocnice. Poškozeny byly i okolní domy a jejich obyvatelé museli být evakuováni.

S tropickým počasím je konec. Teploty spadnou i pod deset stupňů

Po tropických teplotách posledních dní klesne rtuť v teploměru příští týden v Česku i pod deset stupňů Celsia. Kolísání teplot pak bude pokračovat. Ve druhé polovině příštího týdne totiž teplota zase stoupne až na 20 stupňů a v dalších týdnech opět klesne. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Komunisté po únoru 1948 odvezli tátu z obchodu. Rok jsme o něm nic nevěděli

Seriál Příběhy pamětníků připomíná skrze autentická vyprávění historické události a osobnosti 20. století. V dnešním díle představíme příběh lékaře a divadelníka Josefa P. Skály. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT