Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Irové nedají na svou národní kuchyni dopustit. Zkuste čtyři zajímavé recepty

Jen málo turistů přilétá do Irska za jídlem, a přitom nestačí mnoho, aby si vás tamější kuchyně získala. Černé pivo, kvalitní hovězí a dokonalé ústřice – i takový je zážitek, který vám dnes zprostředkujeme. Některé irské lahůdky si díky našim receptům můžete připravit sami.

10.11.2018
SDÍLEJ:

Dušené jehněčí s kořenovou zeleninou (Irish stew)Foto: Shutterstock

Během posledních let jsem o Irsku slýchávala často, a proto jsem se nemohla dočkat, až tam dorazím na plánovaný tříměsíční pobyt. Věděla jsem, že země sv. Patrika má neskutečnou sílu, že mě uhranou větrné útesy na západním pobřeží i dochované keltské památky. Realita ovšem předčila má očekávání.

Vedle nádherné přírody a bohaté historie Irsko disponuje i překvapivě vynikající gastronomií, které se bohužel, vyjma piva Guinness a aberdeenského hovězího masa Angus, nedostává mezinárodní proslulosti. Místní však nedají na svou národní kuchyni dopustit, a není divu. Zejména v posledních letech se mezi zemědělci, farmáři, drobnými výrobci a kuchaři objevila nová generace, která dbá na kvalitu i chuť.

Maso, sýry nebo ústřice

Jedním z národních symbolů irského ostrova je hovězí a jehněčí maso. Kromě toho, že je v nadstandardní kvalitě a za skvělou cenu nabízejí i „obyčejné“ supermarkety, jsou tato masa součástí nejslavnějšího irského pokrmu – Irish stew. Jde o dušené maso s bramborem, cibulí a mrkví.

Masa se používají i k výrobě sušeného hovězího, které připomíná parmskou šunku, a párků a klobás, k nimž se na snídani přidává jelito z vepřové krve, vnitřností a obilnin. Populární jsou také čerstvé ryby a mořské plody, zejména ústřice vylovené z Galwayského zálivu.

Ty můžete ochutnat na jednom z nejproslulejších irských festivalů, Galway Oyster Festival, který každé září zahajuje ústřicovou sezonu. Na rozdíl od svých evropských sester jsou irské ústřice velké, dospívají zhruba tři roky, a koupit si je můžete až do dubna v kterémkoliv řeznictví či supermarketu s nabídkou čerstvých plodů moře.

Na vzestupu je také výroba sýra, zejména v Munsteru nebo v hrabství Cork, kde seženete pikantní vyzrálý sýr Desmond či Ardrahan s příchutí mléka a hořčice. Ač se farmáři k sýrům vrátili až v 70. letech, legendy praví, že to byli právě irští mniši, kteří v 6. století přinesli první receptury na sýr do Evropy.

Alkoholová tradice

Autentickou atmosféru načerpáte až ve společensky pulzujících hospodách, z nichž některé jsou starší sta let. Irové se rádi baví, a proto několikrát týdně pořádají koncerty tradiční irské hudby, kterou poslouchají s krémovitým stoutem v ruce. Bujarý večer bývá zakončen místní whiskey (v irštině se jí přezdívá „voda života“), která je na rozdíl od skotské jemnější, neboť prochází trojí filtrací.

Přestože celosvětový trend vede k pití s rozumem, alkohol v Irsku sehrál důležitou úlohu v rozvoji národního povědomí a také v roli múzy velkých irských spisovatelů. Důsledkem pití se Irsko rádo představuje jako země „jednoho sta tisíc přivítání“, což poznáte na vlastní kůži právě v irských hospodách.

Krémová rybí polévka (Clam chowder)Pro 6 osob, 45 minut

Suroviny: 100 g slaniny, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 3 lžíce hladké mouky, 230 ml mléka, 230 ml zeleninového či rybího vývaru, 200 g škeblí (můžete použít i konzervované, které seženete v britských potravinách; lze přidat i ryby či další mořské plody), 1 bobkový list, 2 brambory, 1 smetana, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 lžíce sekané hladkolisté petrželky

Postup: Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte spolu se slaninou na kostičky. Do velkého hrnce vsypte slaninu a opékejte dozlatova, to potrvá asi 6–8 minut. Přesuňte na ubrousek a nechte odkapat. K tuku přidejte máslo, drcený česnek a cibuli a za občasného míchání opékejte, dokud cibule nezesklovatí, tedy asi 2–3 minuty.

Přidejte tymián a po minutě mouku, abyste získali jíšku. Jakmile zhnědne, vlijte mléko a vývar, přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte asi 2 minuty, než polévka zhoustne. Vsypte brambory, snižte plamen a vařte dalších 13–15 minut. Nakonec přidejte smetanu spolu se škeblemi a po pár minutách dochuťte solí a pepřem. Podávejte dozdobené slaninou a petrželkou.

Vepřová plec s kapustou (Bacon and cabbage)Pro 4 osoby, 1 hodina a 15 minut

Suroviny na přípravu: 4 plátky zauzené vepřové plece (jde o silný plátek libové slaniny), 1 kapusta, 4 lžíce másla, sůl a čerstvě mletý pepř, bramborová kaše k podávání

Suroviny na omáčku: 500 ml mléka, 1 hrst sekané hladkolisté petrželky, sůl a čerstvě mletý pepř

Suroviny na jíšku: 8 lžic másla, trocha hladké mouky

Postup: Maso vložte do většího hrnce s vodou a přiveďte k varu. Mezitím otrhejte listy omyté kapusty, nahrubo ji pokrájejte a vložte k vařené slanině tak, aby se maso vařilo alespoň hodinu a kapusta 20 minut. Mezitím si připravte omáčku. Na jíšku rozehřejte v pánvi či rendlíku máslo, přidejte mouku a opékejte asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne. Dejte stranou. Mléko vlijte do rendlíku se silným dnem. Přidejte sůl a pepř a vařte asi 5 minut. Pak přilijte 4 lžíce jíšky a dochuťte bylinkami. Vařené maso podávejte s omáčkou a bramborovou kaší.

Dušené jehněčí s kořenovou zeleninou (Irish stew)Pro 5 osob, 2 hodiny a 20 minut, bez laktózy

Suroviny: 120 g slaniny, 1,5 kg jehněčí plece (můžete použít i přední hovězí), po 1 lžičce soli a mletého pepře, 30 g hladké mouky, 1–2 stroužky česneku, 2 cibule, 500 ml hovězího vývaru, 1 lžička krupicového cukru, 120 g mrkve, 3 brambory, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 bobkový list, 60 ml suchého bílého vína nebo tmavého stoutu, sekaná hladkolistá petrželka k dozdobení

Postup: Maso i zeleninu očistěte. Mrkve, brambory a cibule oloupejte a spolu se slaninou a masem pokrájejte na kostičky. Zelenina i maso by měly být na větší kousky, slanina a jedna cibule mohou být na menší. Oloupaný česnek nakrájejte nadrobno. Na rozpálené pánvi opečte slaninu dozlatova. Dejte stranou.

V míse smíchejte maso se solí, pepřem a moukou a řádně promíchejte. Pomoučené kostky vsypte na pánev se zbylým tukem a opékejte, dokud se maso nezatáhne. Přesuňte jej spolu s částí tuku do velkého hrnce. Na stejné pánvi opečte ještě nadrobno pokrájenou cibuli s česnekem a obojí pak vsypte do hrnce s masem.

Přidejte slaninu, vývar a cukr, přiklopte pokličkou a duste 1–1,5 hodiny, aby maso změklo. Nakonec přisypte zbylou zeleninu a koření, přilijte víno či pivo a vařte dalších 20 minut nebo dokud zelenina nezměkne. Před podáváním posypejte petrželkou.

Ovocné minidortíky (Scones)Pro 8 osob, 15 minut

Suroviny: 350 g hladké mouky + na pomoučení, ½ lžičky soli, 3 lžičky kypřicího prášku, 85 g másla, 3 lžíce krupicového cukru, 175 ml mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, pár kapek citronové šťávy, 100 g rozinek (nemusí být), 1 vejce k pomazání, marmeláda či džem a šlehačka k podávání

Postup: Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Mouku prosejte do velké mísy, přidejte sůl a kypřicí prášek a promíchejte. Vložte na kostičky nakrájené máslo a rukama jej rozdrobte na menší části. Přisypte cukr. Vanilkový extrakt a citronovou šťávu přidejte k mléku, které jste předem na 30 sekund ohřáli v mikrovlnné troubě. Odložte na chvíli stranou.

Pak tekutinu spolu s rozinkami přidejte do moučného mixu, promíchejte a přesuňte na pomoučený vál. Těsto se vám zprvu bude zdát příliš tekuté, proto použijte více mouky na pomoučení a rukama propracujte v celistvé těsto. Z něj vytvořte asi 4 cm tlustý kruh a pomocí kulatého vykrajovátka či tenké sklenice o průměru 5 cm, kterou jste předem obalili mouky, z těsta vykrojte čtyři malé kruhy.

Ze zbytků zformujte další celistvý kruh a proces opakujte, abyste získali celkem osm minidortíků. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, vršky potřete rozmíchaným vejcem a dejte péct na 10 minut, dokud nezezlátnou a nevyskočí. Jakmile vychladnou, rozřízněte je a plňte šlehačkou a libovolným džemem či marmeládou.

Autor: Nikita Rybová

10.11.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Informační technologie - Informační technologie Programátor 34 000 Kč Vývojáři softwaru Projektový manažer. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 34000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce: Praha, kontakt: Vaníček Čeněk, tel.: 603464122, e-mail: cenek.vanicek@digital-xc.com, , Znalost Softshell, RVP Developer, Java script, Angličtina. Pracoviště: Digital xc.cz s.r.o. - praha, . Informace: Čeněk Vaníček, +420 603 464 122. Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní lékař 65 535 Kč Zubní lékaři Zubní lékař. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: VŠ vzdělání v oboru zubní lékařství.. Pracoviště: Dental pro s.r.o. 001, Kollárova, č.p. 1879, 415 01 Teplice 1. Informace: Vladimír Kroha, +420 777 597 456. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedník/stavební dělník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: ZK - odborné práce na stavbách ve Zlínském a Jihomoravském kraji, odolnost proti stresu, výborný zdravotní stav, odpovědnost, spolehlivost, dodržování termínů, zkušenosti s běžnými stavebními postupy (zdění, zateplování, obklady, dlažby, sádrokartony, omítky, atd.) výhodou, ŘP sk. B výhodou, bonusy/prémie, vzdělávací kurzy, školení, firemní akce, pružná prac. doba. Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení. Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě na adrese společnosti.. Pracoviště: Stavby vanto, s.r.o., Panská, č.p. 25, 686 04 Kunovice. Informace: Blanka Pavková, +420 572 549 553. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 16 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci administratovní pracovník/ice. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme znalost polského jazyka slovem i písmem , práce s počítačem , komunikativnost ,pečlivost , flexibilitu a ochotu učit se novým věcem., 5 týdnů dovolené , příspěvek na stravování, jazykový kurz v rámci firmy , příspěvek k penzijnímu připojištění a další benefity podle dosažených pracovních výsledků, kontakt e-mailem nebi tel. : 7:00 - 15:00. Pracoviště: Vsp data a.s., sezimovo ústí ii., Průmyslová, č.p. 1181, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Martina Mrázková, +420 381 489 166.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
8

Protikuřácký zákon se zmírňovat nebude. Senát odmítl další novelu

Místo u říčky Hané nedaleko Němčic nad Hanou, kde byla nalezena mrtvola
8

Venčil u řeky psa, ten mu přinesl lidskou nohu. Pak policisté našli i tělo

Slovenští exministři dostali vysoké tresty. Kvůli miliardovému tendru

Bývalý slovenský ministr stavebnictví Marian Janušek si odsedí 11 let vězení a jeho nástupece Igor Štefanov devět let. Oba politici Slovenské národní strany musí rovněž zaplatit pokutu ve výši 30 tisíc eur a pět let nesmí vykonávat veřejné funkce. Kvůli nástěnkové kauze jsou zodpovědni za škodu ve výši 12,7 milionu eur (317,5 milionu korun). Jedná se o jednu z největších kauz první vlády bývalého premiéra Roberta Fica (2006-2010).  

Lži mezi otcem a synem, Hřib primátorem a odškodné pro Navalného: Vteřiny dne

Zjistěte během několika málo sekund, co nejdůležitějšího přinesl dnešní den.

Ať Babiš, nebo celá vláda skončí, myslí si podle průzkumu většina Čechů

Premiér Andrej Babiš (ANO) sám, nebo i s celou vládou by měl kvůli kauze kolem jeho syna podle většiny Čechů skončit. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury Median. Pro konec samotného Babiše, nebo celého jeho kabinetu se vyslovilo dohromady 56 procent účastníků průzkumu. Od předsedy hnutí ANO se odklání i část voličů hnutí. Průzkum prováděl Median 13. a 14 listopadu. Zúčastnilo se ho 1015 obyvatel České republiky ve věku 18 a více let.

Facebooková stránka Stará Šumava má fanoušky až v San Franciscu

/ROZHOVOR/ Téměř dvanáct a půl tisíce sledujících nasbíral za čtyři roky fungování facebookový profil Stará Šumava. Zprávami, příběhy, pověstmi i fotografiemi z historie života obyvatel Šumavy zásobují čtenáře otec Miroslav a syn Zdeněk Kůsovi, kašperskohorští truhláři, kteří se ve své dílně zaměřují na obnovu historického nábytku. V rozhovoru prozradili, že za vznikem populární facebookové stránky stál právě historický nábytek.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT