Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

8.3.2018
SDÍLEJ:

I čínská medicína radí konzumovat v zimě výhradně ty potraviny, které vás příjemně prohřejí. Kromě tepla vám totiž dodají potřebnou energii a navíc podporují rychlejší spalování tuků a strávení jídla. Pokud si v obchodě nebudete vědět rady, stačí se řídit jednoduchým pravidlem – nakupovat pouze sezónní potraviny. Sáhněte po bulvové zelenině, jako je celer, petržel, červená ředkev, mrkev nebo zelí. Stejné zahřívací účinky mají také dýně, křen nebo růžičková kapusta. Z kořenové zeleniny připravíte báječný vývar i krémovou polévku, nakrájená na kousky se hodí také jako příloha nebo spolu s luštěninami, bramborem či obilovinami pečená jako hlavní chod.

Na svůj nákupní seznam zařaďte také hřebíček a skořici, protože disponují dezinfekčními a antibiotickými schopnostmi a v zimě se využívají při nachlazení, kašli a chřipce. Hřebíček navíc posiluje srdce a pomáhá od bolestí zubů, skořice zase slouží při potížích zažívacího traktu. Právě v tuto sezónu se hodí péct z jablek a hrušek, zkuste je tedy pokrájet na kousky, obalit v cukru a mleté skořici a zapéct v malých miskách jen s trochou másla a pár hrudkami drobenky. Téhle britské dobrotě téměř bez práce se říká krambl a příjemně ve vás rozproudí krev.

Obecně platí, že čím pikantnější potravina je, tím lépe vás zahřeje. Důkazem mohou být chilli papričky (neboli kajenský pepř) a zázvor. Obojí lze využít v sušené i čerstvé podobě, a to ve slaných i sladkých receptech. Vždyť už dávní Mayové znali blahodárné účinky a skvělou chuť kakaových bobů ve spojení s chilli. Na pikantní nápoj stačí rozehřát kvalitní hořkou čokoládu v mléce a přidat špetku mletého sušeného chilli.

Zázvor, máte-li možnost, raději kupujte čerstvý. Nastrouhaný se hodí vylouhovat ve vodě, použít v zálivce na salát, ale také v těstě na buchtu, v brownies nebo jako součást koření v masových směsích. Exotické koření, jako je pravé karí, kurkuma či garam masala nakupujte u specializovaných prodejců, ať docílíte těch správných účinků.

Nezapomeňte ani na superpotraviny. Mnozí lidé si mylně myslí, že pocit tepla a sytosti v zimě zajistí pouze tučná jídla. Vyzkoušejte ovesnou kaši s chia semínky, borůvkami, kokosovým olejem a mandlemi a zjistěte, že i zdravé jídlo umí zahřát na těle i na duši.

RECEPTY

Mexická polévka
Na 4 porce, 20 minut, bez lepku a bez masa

Suroviny: 750 ml zeleninového vývaru, 1 červená cibule, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 450 g mražené kukuřice, 1 červená chilli paprička, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce olivového oleje, tymián nebo petrželka k podávání, 250 ml zakysané smetany k podávání

Postup: Cibuli nakrájejte najemno, obě papriky na nudličky. Chilli papričku zbavte semen a nakrájejte ji nahrubo. V pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm opečte cibuli i všechny papriky. Přidejte rozmrazenou kukuřici a opékejte ještě dvě minuty. Mezitím si připravte velký hrnec a začněte v něm ohřívat připravený vývar. Až bude zelenina opečená, přemístěte ji do kastrolu, dochuťte solí a pepřem a ještě mírně povařte. Polévku podávejte se zakysanou smetanou a chlebem.

Sendvič s grilovaným sýrem
Na 2 porce, 10 minut

Suroviny: 4 plátky kváskového chleba, 150 g sýru comté nebo gruyère, 30 g plátků sušené šunky, 1 menší červená cibule, 1 velké rajče, 30 g opražených lískových oříšků, 1 malý svazek pažitky, 1 malý svazek petrželky, 1 hrst baby špenátu (nemusí být), ½ lžičky hrubozrnné hořčice, worcesterská omáčka nebo tabasco dle chuti, uzená paprika dle chuti, drcené chilli dle chuti, 25 g másla

Postup: Nastrouhejte sýr nahrubo. Bylinky, opražené oříšky a cibuli nakrájejte nahrubo, rajče pokrájejte na plátky. Všechny ingredience kromě másla, rajčat, baby špenátu a plátků chleba dejte do misky a důkladně promíchejte. Máte-li rádi ostřejší jídla, přidejte více kapek dochucovadel a chilli koření. Před grilováním rozpusťte máslo a potřete jím krajíce chleba. Dva z nich dejte na gril (nebo grilovací nástavec v toustovači), rovnoměrně na ně rozdělte náplň a přiklopte zbývajícími krajíci. Opékejte asi 2–3 minuty, aby byly chleby zlatavé, ale nepřipalovaly se. Podávejte samotné nebo s nakládanou zeleninou.

Thajské zelené karí
Na 4 porce, 30 minut, bez laktózy

Suroviny: 350 g kuřecího masa, 3 lžíce zelené karí pasty, 250 ml kuřecího vývaru, 400 g kokosového mléka, 1 lžíce rybí omáčky, 7 kusů thajského lilku nebo ½ obyčejného lilku, 150 g mraženého hrášku nebo zelených fazolek (nemusí být), 1 cibule, 2 červené chilli papričky, hrst thajské bazalky, 20 kaffirových listů, hrst čerstvé thajské bazalky, hrst čerstvého koriandru, sůl a pepř dle chuti, slunečnicový olej dle potřeby, 1 limetka, rýže nebo rýžové nudle k podávání

Postup: Ve woku nebo v pánvi s vysokou hranou rozehřejte olej a zprudka na něm opečte cibuli a karí pastu. Přidejte na kostičky pokrájené maso a lilek, opékejte 2 minuty a pak přidejte chilli papričku, kaffirové listy, případně zbylou zeleninu a přilijte kokosové mléko, vývar a rybí omáčku. Stáhněte trochu plamen, pánev přiklopte pokličkou a duste asi 10 minut. Pak přisypte thajskou bazalku a ještě vařte asi pět minut. Před podáváním dochuťte solí, pepřem a pokrájeným koriandrem. Servírujte s rýží nebo rýžovými nudlemi.

Kuřecí špízy pro dospělé
Na 2 porce, 15 minut + marinování, bez laktózy

Suroviny: 2 kuřecí prsní řízky nebo 4 vykostěná kuřecí stehna, 2 ančovičkové filety, 2 lžíce medu, 50 ml jemné whisky, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička černého pepře, chilli dle chuti, sůl dle chuti, rostlinný olej dle potřeby, salát k podávání

Postup: Kuřecí prsní řízky nebo vykostěná stehna pokrájejte na proužky o délce prstu. Do misky nebo mikrotenového sáčku vsypte všechno koření, přidejte maso a přilijte tolik oleje, aby bylo maso směsí zcela obalené. Dejte do lednice ideálně na několik hodin marinovat. Na stejnou dobu namočte dřevěné špejle do studené vody. Před grilováním maso vyjměte z ledničky, osolte ho a napíchejte na špejle. Opékejte asi 5–10 podle velikosti masa. Podávejte se salátem nebo pokrájenou zeleninou.

Autor: Nikita Rybová

8.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Kuchař/kuchařka 36 000 Kč

Restaurace v centru Brna hledá kuchaře/ku na HPP s možností ubytování. Práce krátký/dlouhý týden. Jedná se o českou a steakovou kuchyni.

Informační technologie - Informační technologie Programátor 50 000 Kč

Vývojáři softwaru SW Engineer Perl. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 50000 kč, mzda max. 90000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce : Karolinská 650/1, 186 00 Praha 8 - Karlín, První kontakt emailem na: adela.mikova@gooddata.com, kont. osoba Mikova Adéla, Upřesňující informace : , Výborná znalost programu v Perlu, další jazyky výhodou, minimálně 3 roky zkušeností v vývojem SW, několikaleté zkušenosti na Linuxu, efektivita, zaměřenost na detail, "get things done" přístup Komunikativní v anglickém jazyce, psaná i mluvená forma, znalost SQL, zkušenosti s PostgreSQl a MySQL, znalost agilních metodik, znalost vývoje a udržování open source projektů. , Náplň práce: vývoj, implementace, konfugurace, komponent v jazyce Perl, práce na projektech, aktivní spolupráce a kooperace v teamu, Zaměstnanecké výhody : stravenky, sick days, dovolená navíc, roční bonusy. Pracoviště: Good data s.r.o. - 003, Karolinská, č.p. 650, 186 00 Praha 86. Informace: Adéla Mikova, .

Služby - Deratizátor, technik v oblasti DDD 30 000 Kč

Deratizátor Do našeho týmu hledáme šikovného deratizátora, technika v oblasti DDD. Práce Po a Pá v příjemném kolektivu rodinné firmy působící na trhu přes 20 let. Požadujeme: zkušenosti s výkonem DDD, spolehlivost, přirozené komunikační schopnosti, řidičský průkaz skupiny B, trestní bezúhonnost, selský rozum, pracovní nasazení a ochotu pracovat. Nabízíme 25 až 30.000 Kč čistého, služební vozidlo, služební telefon pro soukromé účely a další výhody po zkušební době (pravidelné firemní akce).

Gastronomie - The Pub Praha 6 hledá kuchaře 35 000 Kč

Moderní značková restaurace The Pub Praha 6 hledá zkušeného kuchaře/kuchařku, se znalostí teplé i studené kuchyně, dynamickou osobnost se zájmem o moderní gastronomii.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
AKTUALIZOVÁNO
13 4

Zvolili si mě lidé, září vítěz Erdogan. Tohle není konec, hrozí opozice

Ilustrační foto.
6 9

Tetování a piercing? Žádný problém, tvrdí zaměstnavatelé

AKTUALIZOVÁNO

Ať si každá země sama určí kvóty, řekl na summitu Conte. Sánchez žádal o pomoc

Šestnáct zástupců členských států EU se v neděli odpoledne sešlo v Bruselu na neformálním minisummitu. Tématem byla mimo jiné eskalující migrační krize, přičemž se k ní postupně vyjádřila většina přítomných. Ta hlavní schůzka je nicméně naplánována až na čtvrtek.

Duel Deníku: Souhlasíte se zavedením záloh na PET lahve?

Na otázku Deníku, zda souhlasí se zavedením záloh na PET lahve, odpovídal odborník Hnutí Duha na odpady Ivo Kropáček a komentátor Deníku Stanislav Šulc.

Messi určí sestavu a taktiku na Nigérii, bude mít větší pravomoce než trenér

Jeden z nejsledovanějších fotbalistů světa Lionel Messi dostal k nedělním 31. narozeninám nečekaný dárek. Argentinský bůžek se svými kumpány Mascheranem a Agüerem bude mít při určování sestavy a taktiky na úterní veledůležitý duel proti Nigérii hlavní slovo. Revolta zkušených fotbalistů proti kouči modro-bílých Sampaolimu vyústila v razantní krok Argentinského fotbalového svazu.

Den, kdy (ne)zemřely Ležáky. Lidé uctili památku obětí

Obec na Pardubicku neměla přežít. Její obyvatelé byli povražděni, domy spáleny a měla zmizet i z map. Ležáky 24. června roku 1942 měly na příkaz nacistů přestat existovat. Nestalo se tak. Hrozivý zločin nezůstal zapomenut a památku obětí v místech bývalé osady, která se proměnila v pietní místo, přišlo i letos uctít několik stovek lidí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT