Zdatní němčináři si původ slova jistě už odvodili. Pfeffer znamená pepř, který perníčky skutečně obsahují, nüsse pak jsou v němčině oříšky – to odkazuje na tvar cukroví.

K přípravě pfeffernüsse potřebujete:

  • těsto
    • 2 vejce
    • 200 g cukru
    • 250 g mouky
    • 50 g loupaných mletých mandlí
    • půl lžičky skořice
    • lžička citronové kůry
    • čtvrt lžičky bílého pepře
    • půl lžičky prášku do pečiva
  • poleva
    • 270 g moučkového cukru
    • šťáva z 1 citronu
    • trocha mléka
Vánoční burger se stal hitem sociálních sítí
Skotský vánoční burger? Fastfoodová Babylonská věž

Postup: 
Vyšlehejte pěnu z vajec a cukru a vmíchejte do ní mandle, skořici, citronovou kůru a pepř. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte ke směsi. Ke zpracování těsta použijte nejdříve ruční mixér, dokud se nezačnou tvořit drobky. Poté hněťte rukama a vytvořte tak hladké těsto.

Z kousků těsta tvarujte kuličky. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a myslete při tom na dostatečné rozestupy mezi kuličkami. Plech vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů. Po pečení nechejte perníčky vychládnout.

Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a troškou mléka. Pozor, glazura nesmí být tekutá, naopak, měla by se táhnout. Perníčky do ní poté namáčejte a nechejte zatuhnout.

Pfeffernüsse skladujte v uzavíratelné nádobě, aby zbytečně neztratily nic ze své vláčnosti.